Mødedato: 25.05.2023, kl. 18:30
Mødested: Mødesalen i Kvarterhuset, Jemtelandgade 3

Beslutning: Ansøgning om at afholde Klimatopmøde på Amager

Se alle bilag

Indstilling

Forpersonen for Amager Øst Lokaludvalg indstiller, 

at lokaludvalget sender en henvendelse til Amager Vest Lokaludvalg vedr. fælles ansøgning om at blive vært som samlet bydel for et lokalt klimatopmøde i 2024 i samarbejde med Miljøpunkt Amager. 

Problemstilling

Med Budget 2023 blev det vedtaget, at der skal afholdes tre lokale klimatopmøder i udvalgte bydele i København i forbindelse med den nye Klimaplan 2035.

Formålet med klimatopmøderne er at få etableret et forpligtigende klimapartnerskab i tre udvalgte bydele. For at løfte opgaven med at skabe nødvendige CO₂-reduktioner er der behov for lokalt initiativ og et tæt samarbejde på tværs af virksomheder, organisationer, skoler og andre lokale aktører i de udvalgte bydele. Lokale kræfter i de udvalgte bydele, vil desuden skulle involveres i udvikling af et bydelscharter og lokale klimahandlinger, som vedtages ved det lokale klimatopmøde.

Klimatopmødernes opgave tager udgangspunkt i spørgsmålet: ”Hvordan kan [bydel] være en del af løsningen på klimakrisen og gennem samarbejde og lokale partnerskaber finde konkrete indsatser og handlinger, der sikrer omfattende CO2-reduktioner? 

Mere information om klimatopmøderne kan findes i referat fra TMU-møde den 17.4. med bilag.

Kriterier for valg af bydele til lokale klimatopmøder:

Der er afsat midler til at i alt tre bydele kan blive værter for lokale klimatopmøder i 2023 og 2024. Én bydel kan blive vært i efteråret 2023 og to bydele i første halvdel af 2024. 

Bydelene, hvor de tre lokale klimatopmøder skal afholdes, udvælges gennem en ansøgningsproces. Det er et krav, at ansøger skal være en bred samling af lokale aktører, der indgår i et konsortium (fx lokaludvalg, miljøpunkter, nærgenbrugsstationer, skoler, virksomheder, foreninger, boligforeninger, m.fl.). 

Ansøger vil blive bedømt på tre overordnede kriterier:

1. Størrelsen og bredden af konsortiet. Her vurderes både kvantitativt på antal deltagende organisationer, og kvalitativt på bredden af aktører og interesseområder som konsortiet dækker.

2. En beskrivelse af, hvordan bydelen vil engagere og mobilisere borgere, virksomheder, foreninger, organisationer, m.fl.

3. En beskrivelse af bydelens umiddelbare største reduktionspotentialer.

Ansøgningsprocessen forventes at løbe fra ca. 2 juni til ultimo juni (ændringer kan forekomme) 

Der er forskellige formater for, hvordan de lokale klimatopmøder kan blive afviklet, i samarbejde med forvaltningen. 

Fælles ansøgning 

Miljø og Klima foreslår, at Amager Øst Lokaludvalg går sammen med Amager Vest Lokaludvalg og Miljøpunkt Amager for at lave en fælles ansøgning om at hele Amager bliver lokation for et lokalt klimatopmøde. I ansøgningen kan der trækkes på erfaringer fra Amager Klima og Demokratifestival mv.

Løsning

Lokaludvalget vedtager Miljø og Klimas indstilling om at sende en henvendelse til Amager Vest Lokaludvalg vedr. en fælles ansøgning om at blive vært for et lokalt klimatopmøde i 2024 sammen Miljøpunkt Amager. 

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser. 

Videre proces

Sekretariatet sender en henvendelse til Amager Vest Lokaludvalg vedr. Amager Øst Lokaludvalgs ønske om at lave en fælles ansøgning. Herefter udarbejdes ansøgningen, der skal behandles af begge lokaludvalg. 

Beslutning

Lokaludvalget stemte om indstillingen. Det blev vedtaget at rette henvendelse til Amager Vest Lokaludvalg (11 for, 2 imod, 7 undlod).

For stemte: Nicole Schmitt, John Møller Jørgensen, Frank Lambert, Nanna Tofte, Trine Stausgaard Munk, Felicia Fock, Rune Solvang, Joan Antonsen, Bodil Benn Sørensen, Marianne Moegreen, Lasse Rossen.

Imod stemte: Randi Sørensen, Jens William Grav.

Undlod: Bente Lildballe, Ole Pedersen, Henrik Hemmingsen, Jørgen Mark Pedersen, Ole Buch, Keith Gray, Susanne Møller.

Følgende medlemmer meldte sig til en arbejdsgruppe om projektet: Lasse Rossen og Trine Munk.
Til top