Mødedato: 24.05.2018, kl. 18:30
Mødested: Mødesalen i Kvarterhuset, Jemtelandgade 3

Intern Høring: Kommuneplanstrategi 2018

Se alle bilag

Indstilling

Formanden indstiller

1. at Amager Øst Lokaludvalg drøfter udkastet og vedtager sit høringssvar til Økonomiforvaltningen.

Problemstilling

Kommuneplanstrategien er Borgerrepræsentationens vurdering af byens udvikling og strategi for udviklingen af København i årene frem til 2031. Samtidig besluttes med kommuneplanstrategien en fuld revision af Kommuneplan 2019, som lægger rammerne for planlægningen af byens fysiske udvikling.

Økonomiforvaltningen har i samarbejde med kommunens øvrige seks fagforvaltninger og på grundlag af bl.a. tre tematiske fagseminarer samt to interessentmøder med byens universiteter, erhvervsliv, forskere og fagfolk m.fl. udarbejdet et forslag til Kommuneplanstrategi 2018. Udkastet tager udgangspunkt i Københavns styrker og særkender, samt de aktuelle udviklingstendenser, udfordringer og behov, som København står overfor. En af de centrale tendenser er den store befolkningstilvækst, som København oplever i disse år.

En del af byudviklingen finder sted som en fortætning og omdannelse i den eksisterende by, mens en stor del af byudviklingen sker ved omdannelse af tidligere industriområder og havnearealer. Kommuneplanstrategien indeholder en overordnet vision om, at København skal være en ’Verdensby med ansvar: København skal udvikles som en international storby, der tager ansvar for mennesker, de bæredygtige byløsninger samt en byudvikling med kant.

Løsningerne på byens udfordringer skal ske med udgangspunkt i 21 principper for byens udvikling fordelt på fem centrale tematikker. Temaerne, som forholder sig til en række styrker, udfordringer og dilemmaer i forbindelse med byens fremtidige udvikling, er:

  1. En social og blandet by

  2. En grøn og bæredygtig by

  3. En kulturel by med kant

  4. En by i vækst med talenter og arbejdspladser

  5. En international byregion

Byens udvikling skal først og fremmest sikre en høj livskvalitet for københavnerne. Udviklingen skal samtidig bidrage til realiseringen af FNs 17 verdensmål. Samtidig er visionen, at byen også fremover er attraktiv for de danske og udenlandske talenter, som er afgørende for, at København kan tiltrække og fastholde investeringer og virksomheder, som er med til at udvikle byen og sikre vækst og beskæftigelse.

Løsningerne skal udfoldes og konkretiseres yderligere i Kommuneplan 2019 på grundlag af en række analyser og en bred borgerinddragelse efter den interne høring af Kommuneplanstrategi 2018.

Kommuneplanstrategien lægger dermed op til, at der i den efterfølgende Kommuneplan 2019 skal tages fat på en række konkrete forhold som eksempelvis rækkefølgeplan for byudvikling, boligstørrelser, arealer til erhverv, parkeringsnormer, grønne og rekreative områder, fremkommelighed og trafik, udsatte byområder samt fortætning i byen.

Løsning

At lokaludvalget drøfter det på mødet omdelte udkast til høringssvar og vedtager sit høringssvar til forvaltningen, med baggrund i den dialog, som har fundet sted i arbejdsgruppen for hhv. det nordøstlige Amager og det sydlige Amager samt Bydelsplan 2017.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Videre proces

I perioden april til juni 2018 gennemføres 8 ugers intern høring, hvor kommunens fagudvalg, de 12 lokaludvalg samt Københavns kommunens Udsatteråd, Ældreråd, Ungeråd og Handicapråd vil blive hørt med frist den 19. juni 2018. Under den interne høring vil Økonomiforvaltningen deltage i møder med fagudvalgene og lokaludvalg i den udstrækning, der er interesse for dette.

I september 2018 fremlægges en revideret Kommuneplanstrategi 2018 med en hvidbog med udvalgenes høringssvar for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Herefter sendes kommuneplanstrategien i offentlig høring i 8 uger.

Den offentlige høring vil tage udgangspunkt i Københavns Kommunes principper for inddragelse fra initiativet ’Sammen om byen’.

Københavnernes holdninger og ønsker for byens udvikling indarbejdes i planstrategien i et særskilt afsnit og hvor det i øvrigt i kommuneplanstrategien måtte være relevant. Økonomiforvaltningen udarbejder en hvidbog, der resumerer den offentlige debat og tager stilling til de indkomne høringssvar. Hvidbogen fremlægges sammen med Kommuneplanstrategi for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen primo 2019 til endelig vedtagelse.

Kommuneplanstrategien og resultatet af den offentlige høring er, sammen med en række analyser, udgangspunktet for revisionen af kommuneplanen. Kommuneplan 2019 vil blive fremlagt til politisk behandling i første halvår af 2019 med offentlig høring og endelig vedtagelse ultimo 2019. 

 

Beslutning

Det blev besluttet at nedsætte en redaktionsgruppe med kompetence til at færdiggøre og sende høringssvaret, med forbehold for godkendelse på næste lokaludvalgsmøde.

Ole Pedersen meldte sig som tovholder for udarbejdelse af høringssvar. Lokaludvalget kan sende input til Ole Pedersen på mail med reference til, hvad man forholder sig til i oplægget. Ole Pedersen samler input sammen og indkalder til møde.

Desuden meldte flg. medlemmer sig til redaktionsgruppen: Rasmus Steenberger, Ole Meldgaard, Keith Gray, Susanne Møller, Jens William Grav, Nicki Brøchner, Trine Hertz, Bo Jensen, Karl Vogt-Nielsen.

Til top