Mødedato: 23.11.2017, kl. 18:30
Mødested: Mødesalen i Kvarterhuset, Jemtelandgade 3

Forudgående høring butiksstørrelser for detailhandel

Se alle bilag

Indstilling

Formanden indstiller

1. At Amager Øst Lokaludvalg drøfter sagen

2. At Amager Øst Lokaludvalg vedtager eventuel proces for borgerinddragelse i sagen

Problemstilling

Amager Øst Lokaludvalg har den 10. november modtaget forudgående høring vedr. butiksstørrelser for detailhandel. Høringsfristen er den 19. december.

Af høringsmaterialet fremgår det, at formålet med det kommende kommuneplantillæg er at ændre Kommuneplan 2015’s butiksstørrelser i bymidter og lokalcentre inden for Planlovens nye rammer, mens andre forhold i detailhandelsrammerne, herunder afgrænsning af eller det samlede mulige detailhandelsareal i de enkelte rammer, ikke forventes at blive ændret. Eventuelle yderligere ændringer afventer den kommende revision af kommuneplanen, der forventes af ske i 2019.

Baggrund: Folketinget har med den nye planlov ændret bestemmelser om detailhandel. Borgerrepræsentationen har den 12. oktober 2017 vedtaget, at forvaltningen udarbejder et kommuneplantillæg for at indføre planlovens nye muligheder, dog således at Kommuneplan 2015 overordnede detailhandelsstruktur respekteres. Der gennemføres et tillæg nu, i stedet for at vente til den kommende kommuneplanrevision, for at imødekomme efterspørgslen efter muligheden for store udvalgsvarebutikker i City.

Før lovændringen var den maksimale butiksstørrelse for dagligvare- og udvalgsvarebutikker i bymidter og bydelscentre fastlagt til henholdsvis 3.500 m² og 2.000 m², og den maksimale butiksstørrelse for butikker i lokalcentre til 1.000 m². Med ændringen er den maksimale butiksstørrelse for dagligvarebutikker i bymidter og bydelscentre fastlagt til henholdsvis 5.000 m² og i lokalcentre til 1.200 m². Grænsen for den maksimale butiksstørrelse for udvalgsvarebutikker er ophævet og fastlægges derfor af kommunen i kommuneplanen.

Løsning

Amager Vest Lokaludvalg har via sekretariatet adspurgt om Amager Øst Lokaludvalg vil være med til at holde et borgermøde i forbindelse med høringen. Mødet forslås afholdt den 11. december kl. 19-21 på Ørestad Bibliotek.

Miljø- og Plan arbejdsgruppen har på dets møde den 8. november (før materialet blev udsendt) kort drøftet høringen, og har i den forbindelse drøftet muligheden for at aktivere det nystartede erhvervsnetværk i forbindelse hermed.

Sekretariatet forslår på denne baggrund, at lokaludvalget afstår fra at afholde borgermøde i sagen, men at materialet fremsendes elektronisk til medlemmerne af erhvervsnetværket samt til Amagerbutikkerne og Amager Erhvervsråd med henblik på at indhente kommentarer, der kan indgå i lokaludvalgets høringssvar.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

Videre proces

Miljø- og Plan arbejdsgruppen drøfter sagen på dets møde den 29. november og udarbejder herefter et udkast til høringssvar som fremstilles til beslutning på lokaludvalgets møde den 14. december. Såfremt lokaludvalget beslutter at igangsætte den af sekretariatet forslåede proces fremsendes materialet til de relevante parter og eventuel respons indarbejdes i det endelige udkast til høringssvar.  

Når den forudgående høring er ovre vil der blive udarbejdet en hvidbog, der vil blive forelagt Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i forbindelse med behandling af et forslag til kommuneplantillæg, der derefter skal i offentlig høring, hvor lokaludvalgene igen kan komme med indsigelse, før det kan endeligt vedtages.

Beslutning

Amager Øst Lokaludvalg besluttede uden afstemning at aktivere borgerpanelet i forbindelse med høringen

Amager Øst Lokaludvalg besluttede uden afstemning at indhente kommentarer til høringen fra erhvervsnetværket

Karl Vogt-Nielsen, Lasse Rossen, Bo Jackobsen og Ole Melgaard meldte sig til at hjælpe sekretariatet med at kvalificere borgerpanelundersøgelsen. Borgerpanelundersøgelsen udarbejdes således at svarene kan indgå i det endelige høringssvar, der behandles på lokaludvalgets møde den 14. december.

Til top