Mødedato: 23.03.2017, kl. 18:30
Mødested: Mødesalen i Kvarterhuset, Jemtelandgade 3

Puljeansøgning: Havenetværk til Amager sociale Æblemosteri

Frugtplukkerne søger støtte til etablering af socioøkonomisk æblemosteri.

Indstilling

Formanden indstiller til Amager Øst Lokaludvalg,

1) at lokaludvalget på baggrund af indstilling fra SOSU-arbejdsgruppen afsætter en underskudsgaranti på kr. 30.000 til Havenetværk til Amager sociale Æblemosteri.

Problemstilling

På vegne af Frugtplukkerne har Lya Moestrup søgt om kr. 30.000 i støtte til Havenetværk til Amager Sociale Æblemosteri.

Projektet er et non-profit socioøkonomisk æblemosteriprojekt, og målgruppen er haveejere på Amager, socialt udsatte borgere over 18 år, samt skoleklasser. Projektet forløber fra april – december 2017, og det forventes at aktivere mindst 100 haveejere i et netværk.

Amager Æblemosteri vil i tæt samarbejde med haveejere og andre aktører på Amager skabe social forandring og inklusion for udsatte borgere på Amager. Frugtplukkerne ønsker i samarbejde med Kofoeds Skole at etablere og udvikle Amager Æblemosteri – der skal ligge på Kofoeds Skole og tilbyde udsatte borgere arbejdsmarkedrettede og opkvalificerende aktiviteter, som vil skabe varig social forandring for udsatte borgere.

Mosteriet bliver et udadvendt og attraktivt sted med aktiviteter rettet mod borgerne bredt på Amager, det gælder et stort ressourcehavenetværk, høstdage, mostekurser, iværksætterkurser, store-plukkedage, store-mostedage. Der vil blive udbudt lange kurser på Kofoeds Skole, og Frugtplukkerne vil spille en afgørende rolle i at udvikle mosteriet med aktiviteter som havenetværket og undervisningsforløb for lokale skoleklasser.

Haveejernetværket donerer frugt til mosteriet og er krumtappen i at mosteriet kan producere og afsætte most og æbleprodukter lavet af udsatte borgere. Målet er at Amager Æblemosteri på sigt skal stå på egne socialøkonomiske ben og være et non-profit, borgerinvolverende og lokaltproducerende storbymosteri.

Frugtplukkernes formål er gennem bæredygtig ressourceudnyttelse at udvikle innovative forretningsmodeller, som inkluderer udsatte borgere og bringer dem tættere på arbejdsmarkedet og sociale netværk. De er ikke en medlemsforening endnu, men vil i de kommende år udvikle frivillighed og involvere Amagerkanerne i mosteriet på forskellige måder.

Der samarbejdes med Kofoeds Skole, Højdevangens skole, den boligsociale helhedsplan i Urbanplanen og Frivilligcenter Amager.

Det ansøgte beløb indgår i et samlet budget på kr. 97.400. Heraf en egenfinansiering på kr. 5.000. Derudover stilles IT/mobil og kontorplads til rådighed. Der er ansøgt om 30.000 kr. i støtte fra Amager Vest Lokaludvalg, samt 32.400 fra diverse fonde.

Ansøger har telefonisk oplyst, at der ikke forventes indtægter i 2017. De 60.000 kr. der nævnes i Output (bilagets sidste side) vil være en indtægt, der tilfalder Kofoeds Skole og vil blive anvendt til at dække udgifter ved f.eks. mostedage og lign. samt anden fremtidig drift.

Sekretariatets bemærkninger: BR-sekretariatet anbefaler, at der ikke gives støtte, da der i ansøgningen er angivet et forventet overskud fra salg, og derved kan det argumenteres at det er støtte til en privat virksomhed. Det understreges at man i forvaltningen er opmærksom på problematikken vedr. social økonomiske virksomheder, og det behandles i forbindelse med serviceeftersynet.

Løsning

SOSU-arbejdsgruppen har drøftet ansøgningen og indstiller at støtte med det ansøgte beløb. SOSU-arbejdsgruppen finder at det er et spændende projekt der indeholder mange gode elementer og perspektiver. Eks. socialøkonomi, indsatser for at mindske madspild, inklusion af socialt udsatte, grønt perspektiv og borgerinvolvering, og indstiller på den baggrund at projektet støttes med en underskudsgaranti på kr. 30.000.

Økonomi

Der er søgt om kr. 30.000 af 2017-puljemidlerne.

Arbejdsgruppen har indstillet, at der bevilliges en underskudsgaranti på kr. 30.000

Videre proces

Såfremt ansøgningen imødekommes, skal regnskab og evaluering være sekretariatet i hænde senest den 31.december 2017

Beslutning

Der blev stillet forslag om at projektet ikke tildeles støtte.

For forslaget om at undlade at støtte projektet stemte:  Ib Wendrup, Carsten Sahl-Mortensen, Nicki Wassmann Brøchner, Jens William Grav,

Imod forslaget om at undlade at støtte projektet stemte: Jan Kyrsting, Karl Vogt-Nielsen, Bo Jensen, Iben Lindemark, Rune Solvang, Sten Lykkebo, Svend Åge Sørensen, Käte Hommelgaard, Randi Sørensen,  Lasse Rossen, Ole Melgaard, Ole Pedersen.

Følgende undlod at stemme: Ingen

Dermed blev ændringsforslaget ikke vedtaget.

Der blev stillet forslag om at honorartimeprisen nedsættes fra 400 kr/timen til 200 kr/timen.

Der blev begæret afstemning om ændringsforslaget:

For forslaget om at nedsætte timeprisen stemte: Bo Jensen, Ib Wendrup, Carsten Sahl-Mortensen, Iben Lindemark, Sten Lykkebo, Nicki Wassmann Brøchner, Jens William Grav,

Imod forslaget om at nedsætte timeprisen stemte: Jan Kyrsting, Karl Vogt-Nielsen, Svend Åge Sørensen, Käte Hommelgaard, Randi Sørensen,  Lasse Rossen, Ole Melgaard, Ole Pedersen

Følgende undlod at stemme: Rune Solvang,

Dermed blev ændringsforslaget ikke vedtaget.

Der blev begæret afstemning om indstillingen om at støtte projektet med kr. 30.000.

For indstillingen stemte: Jan Kyrsting, Karl Vogt-Nielsen, Iben Lindemark, Rune Solvang, Sten Lykkebo, Svend Åge Sørensen, Käte Hommelgaard, Randi Sørensen,  Lasse Rossen, Ole Melgaard, Ole Pedersen.

Imod indstillingen stemte:  Ib Wendrup, Carsten Sahl-Mortensen, Nicki Wassmann Brøchner, Jens William Grav,

Følgende undlod at stemme: Bo Jensen

Dermed blev indstillingen vedtaget. Projektet støttes med en underskudsgaranti på kr. 30.000 af 2017 puljemidlerne.

Til top