Mødedato: 20.11.2014, kl. 18:30
Mødested: Mødesalen i Kvarterhuset, Jemtelandgade 3

Projekt Tryghedsløft - Udpegning af utrygge steder i København

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,

1) At Amager Øst Lokaludvalg drøfter punktet herunder mulige fokusområder og aktiviteter

2) At Amager Øst Lokaludvalg beslutter hvor i lokaludvalget projektet skal forankres

Problemstilling

Amager Øst Lokaludvalg har modtaget henvendelse fra Center for Sikker By vedr. projekt tryghedsløft. Deadline for tilbagemeldinger til forvaltningen er den 27. februr 2015.

I forbindelse med budgetforhandlingerne for 2014 blev der afsat midler til at igangsætte en række fysiske tryghedsløft i København. Der er i både 2015 og 2017 afsat 3 mio. kr. til disse tryghedsløft.

Tanken bag projektet er, at der skal udpeges en række steder i København, hvor der med en relativt begrænset økonomisk fysisk investering (max. 50.000 kr.) kan ske en forbedring i forhold til den oplevede tryghed. Det kan være en hæk, der skal klippes ned; et sted, hvor der mangler gadebelysning eller noget helt tredje.

I forbindelse med dette års budgetforhandlinger blev der udpeget 30 konkrete steder, som fra begyndelsen af 2015 skal gøres mere trygge. De udpegede steder blev udvalgt på baggrund af lokale input herunder input fra lokaludvalgene.

Nu igangsættes den proces, der skal fører til udpegningen af de sidste 20 steder. Baseret på lokaludvalgenes tidligere input er der allerede en bruttoliste med 80 projekter, som vil indgå i den samlede vurdering. De 80 forslag skal suppleres med yderligere forslag fra bydelene. Her er det vigtigt, at Københavnernes lokalkendskab kommer i spil og bidrager til udpegningen af de utrygge steder. Det er tanken at lokaludvalgene skal forestå denne borgerinddragelsesproces i de enkelte bydele.

 

Løsning

Center for Sikker by opfordrerlokaludvalgene tilt:

At jeres lokaludvalg drøfter og tager stilling til, hvordan I ønsker at bidrage til projekt Tryghedsløft i København, herunder hvordan I vil indhente input fra bydelens borgere, netværk og foreninger om steder, der mangler et tryghedsløft.

At jeres lokaludvalg igangsætter en proces for inddragelse af bydelens borgere, netværk og foreninger med henblik på at udpege de steder, der opleves som utrygge lokalt.

At lokaludvalget herefter samler op på indkomne bud på utrygge steder (herunder også de steder, som er blandt de 80 på bruttolisten fra jeres bydel), konkretiserer og prioriterer i disse og indsender lokaludvalgets samlede prioriterede liste over ønsker til tryghedsløft i bydelen (brug vedlagte skabelon til beskrivelse af de utrygge steder).

Center for Sikker By forventer at fremsende en oversigt over de udvælgelseskriterier vi vil ligge til grund for den endelige udvælgelse medio december, så lokaludvalgene kan have disse med i prioriteringen af bydelens ønsker.

Borgerinddragelse: i henhold til det ovenstående. 

Relevante bilag var endnu ikke modtaget på tidspunkt for udsendelse af dagsorden, men udleveres på mødet:

Videre proces

Når alle bud på utrygge steder er identificerede og indsendt til Center for Byudvikling, vil vi sammen med repræsentanter fra Teknik- og Miljøforvaltningen og Københavns Politi vurdere hvilke ønsker, der kan gennemføres inden for den afsatte økonomiske ramme. Her vil lokaludvalgenes prioritering veje højt i den samlede vurdering. Men udvælgelsen af de steder, som vil blive indstillet til et tryghedsløft, vil også ske på baggrund af forslag fra øvrige lokale aktører. Desuden vil udvælgelsen ske med udgangspunkt i Teknik- og Miljøforvaltningens og Københavns Politis faglige vurderinger af hvilke tryghedsløft, der vil skabe mest tryghed for pengene.

Beslutning

Lokaludvalget drøftede sagen og besluttede at forankre projektet i SOSU arbejdsgruppen.
Til top