Mødedato: 26.10.2022, kl. 18:30
Mødested: Nabo Østerbro, Vibenshave, Nyborggade 9, 2100 Kbh- Ø.

Status på arbejdet med bydelsplan og nyt fra fagudvalgene

Se alle bilag

Indstilling

Formanden indstiller,

1. at lokaludvalget tager status for arbejdet med bydelsplanen - herunder nyt fra fagudvalgene - til efterretning

 

Problemstilling

Status på bydelsplanprocessen er, at der foreløbig er gennemført en borgerpanelundersøgelse. Undersøgelsens spørgsmål har taget udgangspunkt i de emner lokaludvalget har modtaget fra Bydelsmødet den 24. maj 2022 og de input lokaludvalget fik i løbet af Østerbroweekend, samt fagudvalgenes interne drøftelser. 

Undersøgelsen har været udsendt til de 8612 medlemmer af lokaludvalgets borgerpanel og 2027 har gennemført besvarelsen, hvilket svarer til 23,5 % af medlemmerne, mens 110 har afgivet 'nogle svar', hvilket giver en samlet svarprocent på 24. Et sammendrag af undersøgelsen er vedhæftet som bilag. Lokaludvalget, fagudvalgene og bydelsplangruppen forelægges en mere udførlig rapport i nærmeste fremtid.

Af de fire som lokaludvalget har udpeget - 'Byplan, miljø og teknik', 'Familie, børn og unge', 'Social, sundhed, ældre og integration' og 'Kultur, fritid og idræt', peger besvarelserne på, at Byplan, miljø og teknik er det tema, der optager borgerne mest (67 % har svaret 'Meget vigtigt' og 30 % 'Vigtigt'. Kun 3 % har svaret 'Mindre vigtigt').

Dette efterfølges af temaet 'Kultur, fritid og idræt' (47 % 'Meget vigtigt' og 43 'Vigtigt'), og Social, sundhed, ældre og integration (46 % 'Meget vigtigt', 42 % 'Vigtigt') og endelig 'Familie, børn og unge' (40 % 'Meget vigtigt', 44 % 'Vigtigt').

Byplan, miljø og teknik

Indenfor temaet 'Byplan, miljø og teknik' er det særligt indsatsområdet 'klima, natur og miljø', der optager respondenterne (72 %), efterfulgt af byrum og byudvikling (65 %) og trafik - herunder parkering (63 %). 

Det er særligt emnerne ’klimasikring’ og ’grønt i lokalområdet’, som optager respondenterne (begge = 50 %).

Når det gælder byrum, er de fire byrum flest respondenter peger på ’Trianglen’ (52 %), Fælledparken (38 %), Jens Nielsens Plads (ved Svanemøllen Station) (29 %) og Hans Knudsens Plads (26 %). Blandt fritekstkommentarerne nævnes ’Søerne’, Østerbrogade og ’Strandboulevarden’ flest gange.  

Indenfor trafik og fremkommelighed er det særligt forbedrede forhold for cyklister, der fremhæves. Flere / bredere cykelstier (42 %) og flere cykelgader (40 %), men også trafikøer, der kan stoppe uvedkommende pendlertrafik (42 %).

I fritekstkommentarerne er der mange kommentarer med ønske om flere parkeringspladser og 65 % af respondenterne (843) ønsker sig flere parkeringspladser.

Familie, børn og unge

Indenfor temaet 'Familie, børn og unge', 

Indenfor temaet Familie børn og unge peger flest på indsatsområdet ’Tryghed – herunder sikre skoleveje (51 %), efterfulgt af ’Kulturbunkere med tilbud til børn, unge og familier i form af øvelokaler og værksteder (36 %).

Når det gælder sikre skoleveje er fritekstkommentarerne delt ud over ønske om bedre forhold ved stort set alle skoler i distriktet.

Social, sundhed, ældre og integration

Indenfor dette tema er det særligt indsatsområderne ’mental sundhed’ (51 %) og ’ensomhedsproblematikker’ (42 %), der optager respondenterne. Når det kommer til hvilke målgrupper der primært skal fokuseres på, når det kommer til mental sundhed peger 83 % på unge, mens børn er nummer to med 50 %. 

Kultur, fritid og idræt

Generelt har borgerpanelet svaret at man er meget tilfreds eller tilfreds med de kulturtilbud der er på Østerbro (samlet 70 %). Der er dog 27 % der er uenige og 3 % der er meget uenige. Når det gælder idræts- og fritidstilbud er billedet at 65 % er meget enige eller enige i at bydelen har de tilbud man skal bruge, mens 30 % er uenige og 5 % meget uenige.

Respondenterne har fremhævet bedre udnyttelse af eksisterende faciliteter fx. skoler og daginstitutioner (34 %), flere svømmehaller (33 %), mindske støj fra udendørsarrangementer (29 %), og generel bedre vedligehold af offentlige idrætsanlæg og faciliteter (27 %). 

I det omfang der ønskes kulturscener er fokus på udøvende musik (75 %), teater (66 %), og øvelokaler (28 %). 

I det omfang der skal anlægges nye fodboldbaner peger respondenterne på, at der bør anlægges miljørigtigt kunstgræs (52 %) eller traditionelt græs (44 %). 

Løsning

Fagudvalget for Byplan, miljø og teknik

Fagudvalget for Byplan miljø og teknik har udvalgt tre indsatsområder: 1) Klima, natur og miljø 2) Byrum 3) Trafik.

Under indsatsområde 1) har fagudvalget foreløbig fire projekter:

  • Belægning på fodboldbaner i Nordhavn i forhold til klima, natur og biodiversitet
  • Principper for klimatilpasning skrives ind i alle andre projekter
  • Afprøvning af mindre energifællesskaber, herunder f.eks. solceller på tagene
  • Affaldsstrategi

Under indsatsområde 2) har fagudvalget følgende projekter:

  • Hvordan ser den gode plads på Østerbro ud? Få vedtaget et sæt kriterier for bydelens pladser. Der er nedsat tovholderskaber for arbejde med en række pladser i bydelen.

Under indsatsområde 3) har fagudvalget følgende projekter:

  • Trafikøer: Formål – mindske pendlertrafikken og øge trafiksikkerheden
  • Nygårdsvej
  • Østerbrogade Nord
  • Cykelrute v. Vibenshus runddel 

Fagudvalget for Kultur, fritid og idræt

Fagudvalget har på seneste fagudvalgsmøde drøftet en række emner med Kultur- og fritidsforvaltningen.

KFF redegjorde for:

  • Status på nuværende anlægsprojekter
  • Skolehallers belægning
  • Booking af skolehaller – hvordan
  • Nationale tendenser
  • ·Østerbroforeningers udvikling

KFI drøftede om man kan få bygget 20-40 haller på Skøjtehalsgrunden? De vil skulle kunne bruges til basketball, Volleyball, dans og mange andre typer idræt og bevægelse. DGI-Storkøbenhavn driver pt. processen.

KFI vil meget gerne inviteres ind i processen omkring Skøjtehalsgrunden, ikke mindst for at få et hus der er så inkluderende som muligt. KFF meddeler, at lokaludvalget er tænkt ind i processen og vil blive inviteret ind på et senere tidspunkt.

Udvalget drøftede hvori begrænsningerne består for især teenagere ift. bevægelse og fællesskaber ift. idræt? Der er udfordringer ift. overgangen fra barn/ung til voksen når det kommer til pris. Det bliver uforholdsmæssigt dyrt, når man går fra ung til voksen. Så der skal være gode faciliteter, det skal være spændende og attraktivt og det skal være til at betale.

Der blev rejst spørgsmål om hvorfor de unge falder fra og hvad kan man som forening – og ikke mindst lokaludvalg – gøre? Hvordan kan civilsamfundet træde til? Kan vi spørge de ikke-foreningsaktive unge om hvorfor de ikke er aktive og de frafaldne om hvorfor de er faldet fra?

Der blev peget på, at man skal huske, at lokaludvalgets indsatser i form af indhentning af ny viden og samarbejder mv. også skal kunne indgå i arbejdet med Nordhavns udvikling.

Øvrige temaer der blev rejst:

  • Hvordan gør man det sjovt – at være ung og foreningsaktiv?
  • Sunde fællesskaber?!
  • Mødesteder.
  • Køn og foreningsaktivitet på Østerbro?

Fagudvalget arbejder videre med emnerne 'Bedre udnyttelse af eksisterende kvadratmeter' og 'Bedre idrætsfaciliteter'. Fagudvalget har ikke på seneste møde drøftet indhold i de enkelte projekter. Det blev rejst, at der er brug for noget hjælp og støtte til at få skrevet videre på fagudvalgenes tekster og oplæg til bydelsplanen. Det kunne være på længere og dedikerede fagudvalgsmøder, hvor der skrives på oplæggene. Der er brug for længere møder og flere ressourcer til opgaven – for eksempel et fælles drev eller lignende, hvor man kan arbejde med teksterne.

Der skal aftales et nyt møde, hvor næste fagudvalgsmøde (den 31. oktober) med deltagelse fra repræsentantskabet planlægges. På dette møde – eller på næste reelle fagudvalgsmøde

Fagudvalget for Familie, børn og unge

Fagudvalget arbejder fortsat videre med:

  • Sikre skoleveje
  • Natur og bevægelse: Oprettelse af lokal naturskole

Emnet ´'Bedre lokal integration og sammenhængskraft gennem idræt: Bedre og flere idrætsfaciliteter; Bedre samarbejde mellem skoler og foreninger for bedre udnyttelse af m2' fortsættes i regi af KFI.

Vedr. sikre skoleveje:

Fagudvalget vil gerne have specifikke projekter på konkrete skoler. Der ønskes kontakt med skolelederne, eleverne, så man kan se på hvor der er interessenter og udfordringer og så formulere et par projekter på konkrete skoler.

Der har været gennemført en cykeltur i bydelen, med besigtigelse af forskellige skoler/nærområder og samtaler med skolelederne på Heibergskolen og Randersgade Skole

Naturskolen:

Der arbejde videre med formulering af projektet til bydelsplan.

 

Fagudvalget for Social, sundhed, ældre og integration

Fagudvalget har fokus på ensomhed og mental sundhed. Fagudvalget har særligt drøftet i hvilket omfang lokaludvalget skal 'sende opgaven videre til BR' og i hvilket omfang lokaludvalget selv kan drive projekterne? Skal det være via puljemidler, som borgerne selv kan søge, eller skal fagudvalget selv sætte skibe i søen? Faren ved det sidste er, at energien suser ud til siden. På den anden side ’sender man bare aben videre’, ved at lægge ’det hele’ op til BR. Fagudvalget arbejder videre med at finde et niveau, der rammer ’rigtigt’ ift. ressourcerne, men også giver/tager ejerskab.

Næste skridt i arbejdet med bydelsplanen er, at der er sendt invitationer ud til deltagerne på repræsentantskabsmødet den 24. maj til de kommende fagudvalgsmøder ultimo oktober/ primo november, hvor repræsentantskabet præsenteres for resultaterne af borgerpanelundersøgelsen og inviteres til at drøfte kriterier for projekter der kan indgå i bydelsplanen og de indsatsområder og projekter, som fagudvalgene foreløbig har udpeget.

Økonomi

 

Videre proces

 

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Udvalget drøftede hvordan man kan gøre opmærksom på borgerpanel og bydelsplan f.eks. via native annonce. 

Til top