Mødedato: 21.04.2015, kl. 17:30
Mødested: Østerbrohuset, Århusgade 103, 2100 Kbh. Ø

Intern høring om Kommuneplan 2015

Se alle bilag
Østerbro Lokaludvalg skal tage stilling til intern høring om Kommuneplan 2015.

Indstilling og beslutning

Formandskabet indstiller til Østerbro Lokaludvalg,

1. at Lokaludvalget tager orientering vedr. Kommuneplan 2015 v. Center for Byudvikling til efterretning.

2. at Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. intern høring om Kommuneplan 2015

3. at Lokaludvalget tager stilling til eventuel borgerinddragelse i forbindelse med den offentlige høring om Kommuneplan 2015 i efteråret

Problemstilling

Østerbro Lokaludvalg har modtaget "Kommuneplan 2015 i intern høring. Høringsfristen er den 8. maj 2015.

København oplever i disse år en stærk befolkningstilvækst, som forudses at fortsætte uændret i hele planperioden. I 2027 vil der således være 100.000 nye københavnere, så byens indbyggertal stiger til ca. 680.000 indbyggere. Dette betyder, at der vil være behov for flere boliger. Der vil også være behov for flere jobs og kommunale services som skoler, biblioteker og idrætsanlæg. Det betyder også, at der vil komme flere brugere af byens grønne områder og kultur- og fritidsfaciliteter og at flere mennesker vil bruge byen i det daglige. Alt andet lige vil det også medføre et øget transportbehov i København og ind og ud af København. Samtidig med befolkningstilvæksten skal byen også håndtere følgerne af klimaforandringer. Forslaget til Kommuneplan 2015 udfolder visionen i Kommuneplanstrategi 2014 om, at København skal danne rammen om det gode liv på et bæredygtigt grundlag og med høj livskvalitet. Den høje livskvalitet som københavnerne nyder, udgør samtidig en vigtig del af grundlaget for at tiltrække nye arbejdspladser til glæde for byens borgere.

Grøn boligby: Den umiddelbart største udfordring, som kommuneplanen løser, er at sikre, at der er et tilstrækkeligt boligudbud og et varietet boligudbud. Arealerne til byudvikling i rækkefølgeplanen rummer mulighed for at opføre ca. 45.000 nye boliger. Med de konkrete rammeændringer i kommuneplanen sikres mulighed for yderligere 4.000 nye boliger, heraf forventeligt ca. 430 ungdomsboliger.
Kommuneplanen inddrager ikke nye område i rækkefølgeplanen men fremrykker arealer fra 2. del af planperioden (2021-2027) til 1. del(2015-2020), således at planlægning af disse områder kan ske fra vedtagelse af Kommuneplan 2015. Dette vedrører bl.a. et område på Nordhavn.Hermed kan de 45.000 boliger rummes indenfor områderne, der er udlagt i planperioden. For at muliggøre flere boligprojekter i byen og anvendelsen af de nye redskaber til at sikre almene boliger, betyder det, at de nye bydele afspejler resten af København og alle får mulighed for at bo i alle dele af byen. I alt muliggøres 750 almene boliger om året - i alt 9.000 frem mod 2027.

Sammenhængende by: Kommuneplanen understreger vigtigheden af, at byens udvikling og vækst kommer alle københavnere til gode. Kommuneplanens målsætning om 6.000 nye ungdomsboliger vil gøre det lettere for blandt andet unge at etablere sig i København. 10& af de almene boliger i udviklingsområderne skal have en maksimal husleje på 3.200 kr./Måneden, i henhold til kommunens aftale med de almene boligorganisationer, og med den nævnte målsætning om 20% almene boliger i byen sikres en blandet by.
Kommuneplanen vil fremme gode forbindelse mellem byens områder og at private og offentlige investeringer kommer borgerne til gavn på tværs af områderne.

Kvalitet i byen: Udviklingen af byens rekreative grønne arealer skal ses i sammenhæng med den befolkningsmæssige udvikling. Udover den begrønning, der sker følge af byomdannelsen og anlæg af grønne gårde i den eksisterende by, til nye større offentlige grønne rekreative arealer kræve en finansiering, som ikke er en del af kommuneplanen. Kommuneplan 2015 sætter fokus på koordineringen af planlægning og finansiering. Som noget nyt indeholder kommuneplanen et kort med en principiel udpegning af arealkrævende investeringsbehov i 8 udviklingsområder, i såvel den eksisterende by som byudviklingsområderne. Det omfatter skoler, biblioteker, idrætsanlæg og andeninfrastruktur som (sti-) broer og -tuneller, som vil blive nødvendige i forbindelse med byudviklingen. Som en del af Kommuneplan 2015 er der indarbejdet konkrete rammeændringer, der muliggør etablering af forskellige offentlige formål. 

Sammen om vækst og arbejdspladser: Kommuneplan 2015 udlægger tilstrækkelige arealer til, at byen har et varieret udbud af forskellige lokaliseringsmuligheder for forskellige slags erhverv. De kreative virksomheder er en vigtig del af den københavnske erhvervsstruktur. Kommuneplanen viderefører derfor de kreative zoner. For at bevare eksisterende erhvervsområder indføres en række kriterier for en konkret vurdering, før en eventuel omdannelse til f.eks. boliger. Et andet vigtigt element i at understøtte flere arbejdspladser i byen er at sikre, at københavnerne har de rette kvalifikationer til at være med til at skabe jobs og møde den efterspørgsel virksomhederne har på arbejdskraft. Derfor fortsætter kommuneplanen målsætningen om, at 95% af hver årgang skal have en ungdomsuddannelse eller videregående uddannelse. 

Greater Copenhagen: København er i tæt konkurrence med andre storbyer, især i Nordeuropa, om investeringer, turister og arbejdspladser. Dette er en regional, hvis ikke national problemstilling og derfor arbejder kommunen tæt sammen med de øvrige kommuner på begge sider af Øresund, og med regionerne for at udvikle konkurrenceevnen under paraplyen Greater Copenhagen. En vigtig del heraf er at sikre Københavns forbindelser til omverdenen i form af Københavns Lufthavn som et internationalt hub, nye infrastrukturprojekter som Ringstedbanen og Femern Bælt forbindelsen, og endelig sammen med nabokommunerne at udbygge nettet af supercykelstier og reducere trængslen på vejene for at understøtte et velfungerende arbejdsmarked og uddannelsescentrum. 

Borgerinddragelse: 
Der har ikke været lavet borgerinddragelse i forbindelse med denne høring.

Bilag:
På grund af kommuneplanens størrelse (knap 100 sider) sendes den ikke ud med dagsordenen i papirformat, men lokaludvalgsmedlemmer der ønsker en papirudgave, kan henvende sig i sekretariatet.

Kommuneplanen er ikke trykt, dette vil først ske efter godkendelse i BR, men kan ses elektronisk
http://kommuneplan.testkkms.kk.dk/

 


Løsning

Formandskabet og Fagudvalget for teknik og miljø har drøftet forslag til kommuneplan 2015, og har på den baggrund udarbejdet et udkast til høringssvar.

Formandskabet indstiller til Lokaludvalget at:

Lokaludvalget tager orientering vedr. Kommuneplan 2015 v. Center for Byudvikling til efterretning.
Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. intern høring om Kommuneplan 2015
Lokaludvalget tager stilling til eventuel borgerinddragelse i forbindelse med den offentlige høring om Kommuneplan 2015 i efteråret

Beslutning

1. Lokaludvalget tog orientering vedr. Kommuneplan 2015 til efterretning.

2. Lokaludvalget stemte om ændringsforslag vedr. tilføjelse om østlig havnetunnel/ringvej

For: 10 stemmer
Imod: 6 stemmer
Undlod: 3 stemmer

Lokaludvalget godkendte ændringsforslag.

Lokaludvalget stemte om udkast til høringssvar med ændringsforslag

For: 15 stemmer
Imod: 2 stemmer
Undlod: 2 stemmer

Lokaludvalget godkendte høringssvar med ændring vedr. intern høring om Kommuneplan 2015

3. Lokaludvalget besluttede at lave borgerinddragelse i den offentlige høringsperiode efter sommerferien.

Protokolbemærkning:
Kjeld Lykke og Arvin Storgaard ønskede ført til protokols at de ikke er enige i høringsudkastet, og ønsker medsendt mindretalsudtalelse vedr. at det ikke skal være en tæt by, men en åben by, og at der derfor ikke skal være flere indbyggere i København. Desuden skal der anlægges mange, mange flere p-pladser under jorden.

Til top