Mødedato: 20.02.2019, kl. 18:30
Mødested: Vibenshave, Nyborggade 9, 2100 København Ø

Street art 2019

Se alle bilag
Østerbro Lokaludvalg skal tage stilling til forslag om eget projekt Street art 2019.

Indstilling

Formandskabet indstiller til Østerbro Lokaludvalg,

  1. at lokaludvalget bevilger 143.000 kr. i 2019-puljemidler til eget projekt "Street art 2019" – herunder 48.000 kr. til en selvstændig særpulje (Street art-puljen), der kan søges til dækning af materialeudgifter i forbindelse med kunstværkerne jf. løsningsafsnittet,
  2. at lokaludvalget giver fagudvalget for Kultur, Fritid og Idræts medlemmer (FKFI) kompetence til at behandle de indkomne ansøgninger til Street art-puljen med efterfølgende orientering af lokaludvalget jf. løsningsafsnittet,
  3. at lokaludvalget udpeger en tovholder samt 1-2 medlemmer af lokaludvalget til en arbejdsgruppe, der skal bidrage til planlægningen af arrangementet og sikre arrangementets forankring i lokaludvalget.

Problemstilling

Østerbro Lokaludvalg har de to sidste år afholdt et street art projekt på Strandboulevarden, hvor (primært lokale) kunstnere har lavet kunstværker i byrummet, der har stået udstillet for beboere og andre besøgende over sommeren.

Da interessen for projektet er vokset, foreslår formandskabet, at lokaludvalget igen i år afholder et street art projekt, og at lokaludvalget samtidig udvider projektet med nye placeringer for at sætte fokus på andre mødesteder i byen. Fx de nye metroforpladser som nye mødesteder i bydelen, men også mindre torve med lokalt liv.

Løsning

Formandskabet foreslår, at der i år opsættes 12 trækuber på ca. 120 x 120 cm. på fire centrale placeringer på Østerbro. Det betyder, at 12 kunstnere kan få mulighed for at lave et gadekunstværk.

Der indgås et samarbejde med Den økologiske Produktionsskole om produktion af de 12 trækuber.

Kuberne opstilles i klynger af tre. Foreslag til placeringer af kuber er metroforpladsen ved Trianglen, PH Plads, Tåsinge Plads, Den franske Plads i Fælledparken og Göteborg Plads.

Ved hver klynge opstilles en infostander med en plakat, der formidler projektet og sammenhængen mellem de forskellige placeringer.

Kuberne sættes op i starten af juni, hvor kunstnerne kan gå i gang med at udsmykke deres kuber. 3 af kuberne opstilles på Østerbroweekend med udsmykning on site, inden de bliver flyttet til en anden placering.

Der afholdes en reception for projektet torsdag den 20. juni 2019. Receptionen skal planlægges som en cykeltur rundt til de fire placeringer i samarbejde med et eventfirma.

Der søges om tilladelse til, at kuberne tages ned ultimo august. Kunstværkerne står dermed udstillet i byrummene i løbet af sommeren. Når projektet er slut bortgives kunstværkerne til interesserede institutioner. Hvis kuberne ikke kan afsættes, kasseres de.

Samtidig foreslår formandskabet, at der afsættes en særpulje på 48.000 kr. (Street art-puljen), som kan søges til dækning af udgifter til materialer i forbindelse med værkerne, dog maksimum 4.000 kr. pr. værk. Der er maksimum 12 kunstnere, der kan deltage. Puljestøtten skal tildeles inden for de gældende retningslinjer for brug af puljemidler og kan kun gives som støtte til indkøb af materialer til brug for opførelse af kunstværker på de opsatte kuber.

Det foreslås, at lokaludvalget giver FKFI's medlemmer kompetence til at behandle ansøgningerne og prioritere, hvilke indkomne projektideer, der skal opnå støtte med efterfølgende orientering af lokaludvalget.

Det foreslås, at de indkomne ansøgninger behandles på FKFI-mødet den 7. maj 2019 kl. 18.30. Da puljebehandling er myndighedsudøvelse vil sekretariatet være tilstede, og der skal være minimum 3 lokaludvalgsmedlemmer tilstede ved behandlingen for at være beslutningsdygtige.

Ansøgningsfristen bliver sat ud fra behandlingsdatoen, og det foreslås, at der er ansøgningsfrist den 29. april 2019 kl. 10.

Allan Marouf og David Rønne vil gerne være projektets tovholdere.

Opgavefordeling mellem sekretariatet og fagudvalget/tovholderne:

Sekretariatet: Søge tilladelser til placering af kuber og infostandere; økonomistyring; kontrakter og aftaler med leverandører (produktionsskole, transport, infostander, eventfolk); administration af ansøgninger fra kunstnere; tryk og opsætning af plakat; planlægning af reception i samarbejde med eventfolk samt indkøb hertil; kommunikation via facebook, hjemmeside og netværk; koordinere overdragelse/bortskaffelse af kuber (fotodokumentere og beskrive kunstværkerne; kontakt til potentielle aftagere og koordinering af overdragelse).

Fagudvalget: Udpege placeringer for kuber; dialog med kunstnere og borgere; behandling af ansøgninger; grafisk udarbejdelse af udkast til plakat (InDesign-fil sendes til sekretariatet senest den 15. maj 2019); praktisk koordinering samt håndtering og flytning af trækuber og ballast (sammen med flyttefolk) både i forbindelse med opsætning af kuber (herunder sikring med ballast) samt ved overdragelse og bortskaffelse af kuber; værtsrolle og afvikling af reception på dagen: cykelguide (1-2 personer) og værter på de 4 placeringer (4 personer) + ansvar for opsætning af forplejning og oprydning på de 4 placeringer.

Økonomi

Budget
Pulje 48.000
Kuber 23.000
Infostandere 7.000
Transport og opsætning 9.000
Transport, afhentning og bortskaffelse 10.000
Betonfliser til indvendig ballast (40 kg/stk.) 2.000
Reception 25.000
2 annoncer i Østerbro Avis og 1 Nordhavn Avis 12.000
Facebook 2.000
Uforudset 5.000
I alt 143.000

Beslutning

Allan Tyrrestrup stillede et ændringsforslag om at give en bevilling på 100.000 kr., hvor udgifter til reception og annoncering skæres væk, og resten af budgettet også justeres. Lokaludvalget stemte om ændringsforslaget:

For: 1 stemme (Allan Tyrrestrup)

Imod: 10 stemmer (Allan Marouf Mogens Ove Nielsen Finn Kristiansen Jesper Koefoed-Melson Jóannes Jørgen Gaard Bo Sandberg Elisabeth Steiner Karin Storgaard Axel Thrige Laursen og Finn Larsen)

Undlader: 4 stemmer (Lars Hutters, Iben Vestergård Henrik Conradsen og David Schack Trappaud Rønne)

Lokaludvalget stemte derefter om indstillingen om at bevilge 143.000 kr.:

For: 7 stemmer (Allan Marouf, David Schack Trappaud Rønne, Finn Larsen, Axel Thrige Laursen, Henrik Conradsen, Jesper Koefoed-Melson og Lars Hutters)

Imod: 7 stemmer (Mogens Ove Nielsen, Finn Kristiansen, Jóannes Jørgen Gaard, Bo Sandberg, Elisabeth Steiner, Allan Tyrrestrup, Karin Storgaard)

Undlader: 1 stemme (Iben Vestergård).

Forslaget faldt dermed på grund af stemmelighed.

Til top