Mødedato: 27.11.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Lokalplan 325 "Ørestad City Center" tillæg 1

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal godkende, at forslag til tillæg til lokalplan og kommuneplantillæg sendes i offentlig høring. Tillæggene fastlægger en ændret bebyggelsesstruktur og fordeling af detailhandelsarealer i Ørestad City Center.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 325 (bilag 1) med miljøvurdering (bilag 2) vedtages med henblik på offentliggørelse i otte uger

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler

     2.   at forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) vedtages med henblik på offentliggørelse i otte uger.

Problemstilling

Området vest og syd for Fields i Ørestad City har gennem en årrække primært været anvendt til midlertidige parkeringspladser. Med henblik på at udvikle området ønsker grundejerne nu et lokalplantillæg, hvor bebyggelsesplanen ændres med vægt på fleksibilitet, blandet skala, åbne facader og invitation til et aktivt byliv. 

Lokalplan nr. 325 fastlægger bebyggelsen på ejendommene syd og vest for Field’s i Ørestad City Center efter et stramt bebyggelsesmønster med randbebyggelse og tre højhuse. I 2006 udarbejdede Studio Daniel Libeskind en ændret masterplan for disse områder, som dog viste sig vanskelig og omkostningsfyldt at realisere. Grundejerne i området Ørestad P/S (et partnerselskab mellem By & Havn og NCC) samt Steen og Strøm A/S har nu fremlagt en mere fleksibel og realiserbar plan med bebyggelse i en blandet skala og mere fleksible rammer.   Grundejerne ønsker desuden at udnytte den mulighed for yderligere detailhandel, der indgår i Kommuneplan 2011, og som bl.a. skal medvirke til at understøtte bylivet uden for indkøbscentret.  En realisering af grundejernes ønsker forudsætter et lokalplantillæg med tilhørende kommuneplantillæg.

Løsning

Forslag til tillæg til Kommuneplan 2011
I kommuneplanen er der åbnet mulighed for at forøge det nuværende detailhandelsareal på 65.000 m2 i bymidte Ørestad City med 15.000 m2. De særlige rammer for detailhandel opdeler bymidten i to delområder, a og b, henholdsvis nord og syd for Øresundsforbindelserne, med en forøgelse af detailhandelsarealet i område a med 10.000 m2 og i område b med 5.000 m2.  Der vurderes ikke længere at være behov for udbygning med detailhandel i område b syd for Øresundsmotorvejen, bl.a. som følge af, at planen for Arenakvarteret lige syd for har skabt mulighed for 3.000 m2 butiksareal. Derfor foreslås at område b udgår og muligheden for udbygning med 5.000 m2 butiksareal flyttes til område a.

Kommuneplantillægget rækker udover lokalplantillægsområdet og omfatter også et areal øst for Ørestads Boulevard, hvor der inden for det pågældende byggefelt bliver mulighed for op til 1.500 m2 detailhandelsareal. 
Det foreslås desuden med henblik på butiksstørrelser, at de særlige rammer for detailhandel i Ørestad City ændres således, at tre udvalgsvarebutikker med et maksimalt bruttoetageareal for den enkelte butik på 5.000 m2 med tillægget kan etableres uden yderligere kommuneplanlægning inden for den samlede rummelighed for detailhandel i området.
 
Endelig foreslås det, at den maksimale bygningshøjde i kommuneplanen ændres fra 42 til 54 meter i området nord for Øresundsforbindelsen, for at kunne muliggøre realiseringen af de nye bebyggelsesplaner med høj kantbebyggelseDet foreslås at justere teksten i Særlige rammer for Ørestad, så den maksimale bygningshøjde bliver kote 54, og fjerne muligheden for to højhuse vest for Ove Arups Vej i kommuneplanens rammer fra Kort 2 om bygningshøjder.
 

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 325 ”Ørestad City Center”

Tillægget er opbygget, så kun de mest nødvendige paragraffer er ændret, primært vedrørende bebyggelsesplan, detailhandel og byrum.

Lokalplantillægget fastholder den samlede rummelighed, der med bebyggelsesprocent 250 er på ca. 300.000 m2 etageareal, hvoraf ca. 113.000 m2 er realiseret med Field’s og Hotel Cabinn Metro.

Vest for Fields lægges der op til en mere fri placering af de enkelte bygninger inden for byggefelterne, ud fra en idé om at skabe en ”erhvervscampus” sammensat af fritstående bygninger, der også henvender sig til mindre erhvervsvirksomheder, der kan drage nytte af at ligge samlet og eventuelt anvende fælles faciliteter.

De nye bebyggelsesregulerende bestemmelser sikrer en bebyggelsesstruktur med lavere bebyggelse omkring områdets centrale plads og højere bebyggelse langs områdets ydre kanter. Der bliver mulighed for sammenbygninger og forbindelsesgange, der muliggør fælles udnyttelse af 3-4 enkeltbygninger. Den gældende lokalplan indeholder to højhuse. De udgår med tillægget, da de ikke passer til den valgte bebyggelsesstruktur. 

Bebyggelsen i området syd for Field’s fastlægges med udgangspunkt i masterplanen af Daniel Libeskind. Intentionen er en tæt bystruktur, der inde­holder fire byggefelter på række langs Field’s med variation i højde og forskydninger af bygninger. Et arkitektonisk markant højhus placeret længst muligt mod Ørestad Station skal fungere som markør i kvarteret, hvor højhusmotivet på begge sider af Øresundsforbindelsen omkring det trafikale knudepunkt Ørestad City fortsat skal være bydelens kendetegn.

Tillægget fastlægger byrum bl.a. i form af en central plads med et byggefelt til fællesbygning og en stor landskabelig trappe, der fra pladsen skaber forbindelse til centergaden syd for Field’s og videre til Ørestad Station. Desuden angiver tillægget mulige placeringer for etableringen af ny gang- og cykelbro over Øresundsmotorvejen, hvilket skal skabe bedre sammenhæng kvartererne imellem og en god forbindelse til og fra den kommende arena.

Forøgelsen af detailhandelsarealet fordeles med 3.000 m2 i området vest for Field’s, 5.500 m2 i området syd for Field’s samt 5.000 m2 i selve Field’s. Bedre betingelser for detailhandelen skal bl.a. medvirke til at skabe bedre rammer for bylivet i området, og muliggøre detailhandel i arealer, der er udlagt til leisure aktiviteter, men som har vist sig vanskeligt at finde lejere til. Ændringen af anvendelsesbestemmelserne for detailhandel skal desuden ses i sammenhæng med ønsket om at koncentrere detailhandelen mere omkring de enkelte centre i Ørestad; Ørestad City, Arenakvarteret og butiksstrøget i Ørestad Syd. Der stilles krav om åbne facader og udadvendte funktioner mod den centrale plads, centergaden syd for Field’s og Ørestads Boulevard. Bestemmelserne inkluderer også Field’s eksisterende facade mod Ørestads Boulevard.

Amager Vest Lokaludvalg

Lokaludvalget har på baggrund af et orienteringsmøde i Center for Bydesign og et høringsbrev med tilhørende materiale, fremsendt enkelte kommentarer til lokalplantillægget. Udvalget bifalder generelt de to områders struktur og varierede skala. Der bør etableres sigtelinjer fra den centrale plads og trappen til centergaden ved Field´s til Kalvebod Fælled, så fælleden trækkes ind i den nye bydel. Desuden bør der gøres en indsats for at facader/bygninger mod Ørestads Boulevard, den centrale plads og centergaden syd for Field´s gøres udadvendte og aktive samt indeholder udadvendte funktioner i stueetagen for at skabe bedst mulige vilkår for bylivet i Ørestad.

 

Hertil bemærkes, at bestemmelserne i lokalplantillægget sikrer den ønskede sigtelinje og stiller krav om de ønskede åbne facader og udadvendte funktioner i stueetagerne.

 

Miljøvurdering

Forvaltningerne vurderer, at der som følge af den muliggjorte øgede detailhandel i området med 13.500 m2, skal udarbejdes en miljøvurdering. Umiddelbart vurderes der ikke at opstå større trafikale konsekvenser afledt af et ca. 20 pct. større detailhandelsareal.

Miljøvurderingen er vedlagt som bilag 2 og vil blive sendt i offentlig høring sammen med planforslagene.

Borgerdialog

Forslaget offentliggøres i otte uger. Der annonceres på kommunens hjemmeside, og planforslagene lægges på kommunens høringsportal ”Bliv Hørt”, hvor der er mulighed for at komme med indlæg og bemærkninger til forslagene. Der afholdes ikke borgermøde om sagen.

Økonomi

Planforslagene har ikke i sig selv kommunaløkonomiske konsekvenser.

Planforslagene har til formål at skabe et mere realiserbart plangrundlag, og kan på trods af den uændrede rummelighed siges at muliggøre nye investeringer. På baggrund af nøgletal fra kommuneplanens investeringsredegørelse og den planlagte anvendelse i området med i alt ca. 187.000 etagemeter nybyggeri anvendt fortrinsvis til erhverv skønner forvaltningerne at byggeriet genererer ca. 5.000 arbejdspladser og en årlig skattemerindtægt på ca. 33 mio. kr. (2012 priser).

Videre proces

Når forslaget til tillæg til lokalplan nr. 325 med kommuneplantillæg er vedtaget af Borgerrepræsentationen, gennemføres en offentlig høring af planforslagene. Efter høringsperioden vil forvaltningerne gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene. Indstillingen forventes at kunne forelægges Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i april/maj 2013.

 

 

                                                         Claus Juhl                                         
                                                                                                    /Hjalte Aaberg

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 325 (bilag 1) med miljøvurdering (bilag 2) vedtages med henblik på offentliggørelse i otte uger

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler

     2.   at forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) vedtages med henblik på offentliggørelse i otte uger.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 19. november 2012
Der blev stemt om hvorvidt sagen skulle udsættes:

For udsættelse af sagen stemte 5 udvalgsmedlemmer: B, F, Ø og Signe Goldmann (løsgænger).
Imod udsættelse af sagen stemte 6 udvalgsmedlemmer: A, C, I og O.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Sagen blev ikke udsat.

Enhedslisten stillede et primært ændringsforslag til indstillingen om:

”at lokalplanens bestemmelse om yderligere detailhandel udgår”

Der blev stemt om Enhedslistens primære ændringsforslag:

For ændringsforslaget stemte 1 udvalgsmedlem: Ø.
Imod ændringsforslaget stemte 6 udvalgsmedlemmer: A, C, I og O.
4 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: B, F og Signe Goldmann (løsgænger).

Enhedslistens primære ændringsforslag blev ikke vedtaget.

Enhedslisten stillede et sekundært ændringsforslag til indstillingen om:

”at lokalplanens bestemmelse om 5000 ekstra m2 detailhandel i Fields udgår”

Der blev stemt om Enhedslistens sekundære ændringsforslag:

For ændringsforslaget stemte 1 udvalgsmedlem: Ø.
Imod ændringsforslaget stemte 6 udvalgsmedlemmer: A, C, I og O. 
4 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: B, F og Signe Goldmann (løsgænger).

Enhedslistens sekundære ændringsforslag blev ikke vedtaget.

Der blev stemt om indstillingens 1. at-punkt:

For indstillingens 1. at-punkt stemte 6 udvalgsmedlemmer: A, C, I og O.
Imod indstillingens 1. at-punkt stemte ingen udvalgsmedlemmer.
5 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: B, F, Ø og Signe Goldmann (løsgænger).

Indstillingens 1 at-punkt blev anbefalet.

Det Radikale Venstre afgav protokolbemærkning:

”Det Radikale Venstre mener ikke, at grundlaget vedr. kommuneplanens rammer er fornødent oplyst.”

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 27. november 2012

Sagen blev udsat ved mødets start.

Til top