Mødedato: 27.09.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Reservering af Megaeventpuljemidler til EM i kvindefodbold 2025

Se alle bilag

I forbindelse med indsendelse af et endeligt fællesnordisk bud på WEURO2025 til det europæiske fodboldforbund (UEFA) skal Dansk Boldspil-Union (DBU) i samarbejde med Københavns Kommune formelt bekræfte, at partnerne tager ansvar for værtsbyopgaver og budget.

DBU har derfor ansøgt Københavns Kommune om et tilskud på i alt 8,6 mio. kr. Dertil kommer merudgifter i Teknik- og Miljøforvaltningen samt midler til værtskabsaktivering. Økonomiudvalget forelægges sagen med henblik på at beslutte, hvorvidt der samlet skal reserveres op til 22,6 mio. kr. fra Megaeventpuljen til planlægning og afholdelse af EM i kvindefodbold i 2025. Økonomiudvalget skal derudover godkende, at Københavns Kommune tiltræder det formelle aftalegrundlag over for UEFA og DBU.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at Københavns Kommune i oktober 2022 formelt tiltræder aftalegrundlaget i rollen som potentiel WEURO2025 værtsby,
  2. at Københavns Kommune inden 12. oktober 2022, indgår en skriftlig rammeaftale med DBU, hvor kommunen bekræfter sit bidrag som potentiel værtsby, herunder sit økonomiske tilskud og sit bidrag med hensyn til varetagelse af nærmere angivne opgaver, 
  3. at det godkendes, at der reserveres i alt op til 22,6 mio. kr. fra Megaeventpuljen til EM i kvindefodbold 2025 fordelt på:
    1. 8,6 mio. kr. i direkte tilskud til DBU
    2. 7 mio. kr. til merudgifter i Teknik og Miljøforvaltningen, bl.a. til renhold, tilladelser mv.
    3. Op til 7 mio. kr. til værtsbyaktiviteter i Kultur- og Fritidsforvaltningen, samt Økonomiforvaltningen.

Problemstilling

Til oktober 2022 forventes DBU sammen med fodboldforbundene i Sverige, Norge og Finland – og nationalt sammen med Wonderful Copenhagen og Sport Event Denmark – at indsende en endelig ansøgning til UEFA i form af et fællesnordisk bud på værtskab for WEURO2025 til afvikling i juni-juli 2025.

Af buddet skal dels fremgå en bekræftelse af, at København, samt de øvrige potentielle nordiske værtsbyer, indvilliger i at påtage sig opgaver i forbindelse med planlægning og afvikling af eventen, og dels at der politisk er truffet beslutning om reservation af budgetbevilling til formålet.

Løsning

Efter forudgående behandling i Kultur- og Fritidsudvalget besluttede Økonomiudvalget i marts 2022 at tilkendegive kommunens interesse i at være værtsby for WEURO2025 samt at henvise det estimerede kommunale tilskudsbehov til videre politisk behandling. DBU og kommunen har udredt opgave- og budgetansvar i henhold til aftalevilkårene i budmaterialet.

En del af Københavns værtsbyforpligtelser opfylder kommunen selv, fx ved at stille arealer til rådighed, sikre renhold mv. samt ved at udvikle borger- og foreningsrettede indsatser og sideevents. Kommunens budget til varetagelsen af disse opgaver er samlet beregnet til 14 mio. kr., som foreslås reserveret i Megaeventpuljen. De øvrige værtsbyforpligtelser påhviler DBU, både praktisk og økonomisk. Opgaverne omfatter bl.a. etablering og drift af åbne EM fanzoner og opgaver som sikkerhed, optimering af offentlig transport, udsmykning af byen, frivillighedsprogram mv. Til formålet ansøger DBU Københavns Kommune om et direkte tilskud fra Megaeventpuljen på 8,6 mio. kr. (jf. bilag 1).

Den samlede kommunale budgetramme til WEURO2025 i København udgør således op til 22,6 mio. kr. for perioden 2023-2025.

Det juridiske aftalegrundlag mellem Københavns Kommune, DBU og UEFA

Som direkte aftalepart til UEFA og som national projektejer af WEURO2025 vil DBU have det overordnede ansvar for opgaven og det økonomiske ansvar overfor UEFA. Københavns Kommune skal som værtsby bidrage til DBU’s afvikling ved at underskrive et underliggende bilag til UEFA og DBUs overordnede aftaledokument. Samtidig vil der skulle indgås en skriftlig rammeaftale med DBU, hvor kommunen bekræfter sit økonomiske tilskud og sit bidrag med hensyn til varetagelse af nærmere angivne værtsbyopgaver. Derudover underskrives et såkaldt letter of support, som viser byens opbakning og visioner. Fra Københavns Kommune underskriver kultur- og fritidsborgmesteren og overborgmesteren.

Kommunen har over for DBU redegjort for de forbehold, som Københavns Kommune må tage med henvisning til gældende dansk lovgivning, herunder fordelingen af opgaver mellem kommuner, regioner og staten. Forbeholdene omfatter eksempelvis kommunens manglende adgang til at regulere visse former for reklame for og eksponering af andre virksomheder end dem, som UEFA har indgået sponsoraftale med. Kommunens forbehold er oversendt fra DBU til UEFA og indgår også i det endelige budmateriale.

Værtskabsvisioner for WEURO2025

København kan forvente, at der spilles fem EM-kampe i Parken; tre gruppekampe (inkl. åbningskampen), en kvartfinale og en semifinale. DBU har desuden indgået aftale med Odense Kommune om afviklingen af 2-3 EM-kampe på Odense Stadion.

UEFA og DBU har begge igennem en årrække arbejdet med udviklingen af henholdsvis europæisk og dansk pige/kvindefodbold. I budmaterialet har de nordiske fodboldforbund formuleret en række fælles resultatmål for pige- og kvindefodbolden i 2023-2025, som favner både breddefodbold, talentudvikling, ligaklubber og landsholdsfodbold. I tillæg hertil ønsker de nordiske værtsbyer at benytte et fælles, regionalt værtskab som afsæt for at arbejde med sideevents og indsatser, som kan sikre varige effekter.

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen vurderer, at kommunen skal understøtte en bred folkelig inddragelse og involvering af byens partnere på tværs af foreninger, organisationer/institutioner og virksomheder mhp. at skabe en bred værdiskabelse og sikre varige effekter af eventen. Dette kan fx være styrkede oplevelser af fællesskab i byen, løft af faglige dagsordener – fx på ligestillingsområdet og udvikling af byens rum. Aktiveringen af eventen og udviklingen af værtsbyprogrammet kan med fordel gøres i en partnerskabsmodel, som ved Grand Départ. I det bredere legacy-arbejde vil der bl.a. være fokus på ligestilling og bæredygtighed. Jf. høringssvar fra Kultur- og Fritidsudvalget vil der også være fokus på aktiveringsindsatser for særligt pige- og kvindefodbolden og her bygge videre på erfaringerne fra EURO 2020, med lokale foreninger, om fx strukturer, træningstilbud og kompetenceudvikling. Der vil blive udarbejdet et nationalt forståelsespapir mellem DBU samt Odense og Københavns Kommune om det fælles samarbejde bl.a. om det brede værtsbyprogram, herunder de overordnede tematikker og samarbejdsområder. Dette skal bl.a. understøtte, at alle parter involverer og engagerer sig i legacy-aktiviteter.  

Økonomi – samlet tilskudsbehov fra Københavns Kommune

DBU har budgetansvaret for det samlede eventbudget på ca. 45 mio. kr. i Danmark, hvor Odense Kommune også bidrager. Derudover forventes UEFA samt Sport Event Denmark også at bidrage. Budgettet er eksklusive udgifter til afviklingen af EM-kampe i Parken, da aftaler og økonomi vedr. Parken stadion er et anliggende alene mellem DBU, UEFA og Parken Sport & Entertainment.

DBU har indgivet en ansøgning om et direkte kommunalt tilskud på 8,6 mio. kr. (bilag 1). Københavns Kommune har vurderet, at de angivne budgetposter kan afholdes med hjemmel i kommunalfuldmagtsreglerne og inden for rammerne af statsstøttereglerne. 

Det samlede tilskudsbehov fra Københavns Kommune er beregnet til op til. 22,6 mio. kr. Som angivet i den politiske sag til Økonomiudvalget fra marts 2022 vil kommunens bevilling, som ved aftalen for EM i herrefodbold, skulle afsættes dels som et direkte tilskud til DBU, og dels som særskilte budgetter til kommunens egen opgavevaretagelse som værtsby samt til værtskabsaktivering.

Kommunens egne opgaveforpligtelser omfatter bl.a. at stille arealer/faciliteter til rådighed til fx træning, fanzoner mv, sikre renhold, tilladelser m.m. Dertil kommer de forventninger til værtskab og værtskabsaktivering, som dels fremgår af aftalegrundlaget for WEURO2025, dels indgår som en del af det fællesnordiske bud, og dels rejses fra politisk hold. Kommunens interne udgifter til disse opgaver er aktuelt beregnet for perioden 2023-2025, inkl. Årsværk til Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen:

  • 7 mio. kr. i ekstraudgifter til Teknik- og Miljøforvaltningen (eks. renhold, tilladelser, bæredygtighedstiltag mm.)
  • Op til 7 mio. kr. til bredere værdiskabelse af eventen gennem sideevents og særligt udviklede indsatser på tværs af forvaltninger, som kan skabe varig værdi for kommunen.

Borgerrepræsentationen forelægges et konkret oplæg til legacy- og outreach programmet, hvis det fællesnordiske bud vinder værtskabet for WEURO2025. UEFA forventes at offentliggøre værtsbyer i januar 2023.  

Til sammenligning var den samlede kommunale bevilling til EURO2020 18 mio. kr. fordelt på 8,2 mio. kr. i direkte tilskud til DBU, 7,7 mio. kr. til ekstraudgifter i Teknik- og Miljøforvaltningen samt 2,1, mio. kr. til Kultur- og Fritidsforvaltningen til værtskabsaktivering. Baseret på regnskabstal for EURO2020 samt et højt ambitionsniveau ift. værtsbyaktiviteter og legacy baseret på erfaringerne fra Tour de France, er kommunens interne budget opjusteret i forhold til EURO2020.  

Økonomi

Det foreslås, at der i alt reserveres 22,6 mio. kr. fra Megaeventpuljen til EM i kvindefodbold, hvor posterne fordeler sig som nedenstående:

EM i kvindefodbold

 

1000.kr. /2022 p/l

2023

2024

2025

I alt

Direkte tilskud til DBU

2.000

2.000

4.600

8.600

Merudgifter til Teknik- og Miljøforvaltningen

300

700

6.000

7.000

Værtskabsaktivering og projektledelse (Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen)

600

1.400

5.000

7.000

I alt

2.900

4.100

15.600

22.600

Der er til Megaeventpuljen afsat 15 mio. kr. årligt i 2023-2026. Megaeventpuljens budgetramme kan tilpasses inden for den afsatte periode. Der er aktuelt ca. 77 mio. kr. tilbage i Megaeventpuljen til finansiering af kommende events.

Hvis eventen, mod forventning, genererer et overskud, vil Københavns Kommunes tilskud blive tilbageført til megaeventpuljen.

Videre proces

Budgetrammen til WEURO2025 udmøntes under forudsætning af at København, som del af et fællesnordisk samarbejde, bliver værtsby. I så fald forelægges Borgerrepræsentationen et konkret oplæg til legacy- og outreach-programmet, herunder endelige målsætninger og vilkår for byens værtskab. Der vil desuden blive udarbejdet et fælles forståelsespapir med DBU for Københavns Kommunes forventninger til DBU’s understøttelse af det brede værtsbyprogram, herunder de overordnede tematikker og samarbejdsområder. Herefter vil Kultur- og Fritidsforvaltningen, i dialog med DBU, udarbejde en tilskudsaftale, som indeholder forudsætninger for tilskuddet og målbare succeskriterier, som efterfølgende godkendes af direktørstyregruppen for megaevents.

 

Søren Hartmann Hede               /Nanna Westerby Jensen

Beslutning

Dagsordenspunkt 7: Reservering af Megaeventpuljemidler til EM i kvindefodbold 2025 (2022-0243265)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 27. september 2022

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top