Mødedato: 25.09.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Ungestrategi 2013-15

Se alle bilag

Udvalgene skal tage stilling til forslag til Københavns Kommunes strategi 2013-2015 for unge københavneres uddannelse og beskæftigelse.

Tidligere beslutninger

Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget samt Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1.       at godkende Københavns Kommunes strategi for unge ”Ungestrategi 2013-15 – Uddannelse og beskæftigelse til unge københavnere” jf. bilag 1, (jf. ’Oversigt over politisk behandling’),

2.       at opfølgning på ungestrategien sker halvårligt til Økonomiudvalget.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiforvaltningen bemærker, at det udelukkende er en fælles stratgei der behandles og forudsætter derudover, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets, Socialudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalgets og Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Det indgår i Budget 2012, at Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen skulle præsentere et forslag til tværgående strategi for unge københavneres uddannelse og beskæftigelse inden sommerferien 2012. I løbet af arbejdet med strategien har også Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Økonomiforvaltningen bidraget.

Strategien skal bidrage til, at København er en metropol præget af viden, innovation, beskæftigelse, vækst, kulturliv, sundhed og tryghed. 

Forslaget til strategien har været præsenteret for Økonomiudvalget i juni 2012.

Løsning

Forslag til en 3-årig strategi for unge københavnere fra 15-29 år vedlægges som bilag. Strategien tager udgangspunkt i flg. mål:

  • at 95 procent af unge får en ungdomsuddannelse 
  • at flere unge får erhvervskompetencegivende uddannelse
  • at ledighed blandt unge reduceres med 10 procent
  • at flere unge er aktive i ungdomsklubber, foreninger og fritidsjob og på den måde bliver rustet til uddannelse

Forvaltningerne fremlægger i august 

en række konkrete forslag til budgetforhandlingerne for 2013, der skal omsætte strategien til handling. Økonomiforvaltningen fremlægger i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2013 forslag til praktikpladsstrategi og strategi for arbejdet med kriminelle og kriminalitetstruede unge over 18 år. Disse strategier er indholdsmæssigt koordineret med den tværgående ungestrategi.

Det foreslås, at der i forbindelse med strategien og de konkrete forslag nedsættes en styregruppe bestående af relevante direktører fra forvaltningerne.

Styregruppen fremlægger arbejdet med implementering og status for målopfyldelse to gange årligt.

Økonomi

Der er udarbejdet en række konkrete budgetforslag, som kan bidrage til at realisere målsætningerne i ungestrategien, som kan indgå i drøftelserne af budget 2013. Konsekvenserne af vedtagelsen af det samlede budget 2013 vil indgå i den første opfølgning til de politiske udvalg. Det vurderes imidlertid, at de ambitiøse mål i ungestrategien ikke vil kunne realiseres uden iværksættelse af nye initiativer. 

Der forudsættes prioriteret medarbejderressourcer inden for den eksisterende økonomiske ramme til den løbende sekretariatsbetjening i hhv. Børne- og Ungdomsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen.

Videre proces

Økonomiudvalget vil halvårligt få forelagt status for ungestrategien.

Sagen videresendes til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen efter behandlingen i fagudvalgene med henblik på endelig godkendelse i Borgerrepræsentationen den 20. september 2012.

                     


Else Sommer       Anette Laigaard        Morten Binder         Carsten Haurum         Anne Skovbro
 

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller over for Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget, at udvalgene over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende Københavns Kommunes strategi for unge ”Ungestrategi 2013-15 – Uddannelse og beskæftigelse til unge københavnere” jf. (bilag 1),
  2. at opfølgning på ungestrategien sker halvårligt til Økonomiudvalget.

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2012

Indstillingen blev godkendt.

Socialudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2012

Indstillingen blev godkendt.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2012

Indstillingen blev godkendt.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 20. august 2012

Ø stillede følgende ændringsforslag til 1.-at:

Brug af målrettede, korte uddannelseskurser, der giver konkrete arbejdsmarkedsrettede redskaber, skrives ind i afsnittet om nyuddannede akademikere.

Ændringsforslaget blev enstemmigt godkendt og skal dermed indgå i strategien (bilag 1).

2.-at blev godkendt.

Den samlede indstilling blev herefter godkendt med tilføjelse af ændringsforslag til strategien (bilag 1).

Ø havde følgende protokolbemærkning:

Enhedslisten er imod nytteaktivering og skeptisk overfor ideen om kontanthjælpsjob. Vi tager derfor forbehold for begge disse elementer i strategien.

F havde følgende protokolbemærkning:

SF ser forslaget til ungestrategi, som et positivt tiltag, der vil stille unge i København meget bedre i fremtiden. Ungestrategien vil stille store krav til koordineringen og samarbejdet mellem alle de parter, der er involveret i arbejdet. Derfor opfordrer SF til, at der også bliver sat fokus på at udvikle arbejdets organisering med klar arbejds- og ansvarsdeling, tydelige snitflader, veldefinerede projekter og effektiv kommunikation mellem aktørerne, så man ikke overlapper hinanden. Særligt indenfor de 18-25 årige er der brug for klarlægning af, hvem der gør hvad. Her har forvaltningerne en stor udfordring.

A, B, Ø og U2 tilsluttede sig protokolbemærkningen.

U2 havde følgende protokolbemærkning:

U2 er skeptisk over for nytteaktivering.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 23. august 2012

Indstillingen blev godkendt.

Bjarne Fey, Marialise Rømer, Pia Allerslev, Leslie Arentoft og Allan Ahmad ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:

"SF, V og Ø er bekymrede for om der er økonomi og/eller en økonomisk plan til at realisere visionen i ungestrategi 2013-2015."

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 25. september 2012

Indstillingen blev anbefalet.


Mikkel Warming (Ø) videreførte Enhedslistens protokolbemærkning fra mødet i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 20. august 2012.

 

Pia Allerslev (V) videreførte Venstres protokolbemærkning fra mødet i Kultur- og Fritidsudvalget den 23. august 2012.

Til top