Mødedato: 25.09.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Oversigt over folkeskoler, der fysisk kan udbygges med en idrætshal

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet en oversigt over de skoler, der åbner mulighed for at samtænke skole- og idrætsfaciliteter. Oversigten er udarbejdet med henblik på den videre planlægning af idrætskapaciteten i København.

Tidligere beslutninger

Kultur- og Fritidsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1.      at oversigt over folkeskoler, der fysisk kan udbygges med en idrætshal tages, til efterretning.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets og Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme. Økonomiudvalget bemærker endvidere, at det i indstillingen ikke er taget højde for kommuneplans- og lokalplansrammer i vurderingen af om udbygning af skolerne er mulig. Når projekterne bliver konkretiseret skal Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen således inddrages, med henblik på at vurdere behovet for eventuelle lokalplans- og kommuneplanstillæg.

Problemstilling

Med vedtagelsen af overførselssagen 2011-2012 besluttede BR den 10. maj 2012, at Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen skal fremlægge en samlet oversigt over, hvilke af de københavnske folkeskoler, der fysisk kan udbygges, og på hvilke skoler, der tillige er fysisk plads til etablering af idrætshaller. Dette sker med henblik på forhandlingerne om Budget 2013.

Opgaven skal ses i forlængelse af, at BR den 13. oktober 2011 besluttede, at der, hvor der er behov, og hvor det er fysisk muligt, altid etableres en idrætshal, når der bygges nye skoler eller eksisterende skoler udbygges.  

Løsning

For at få et overblik over potentialet for idrætshaller på de københavnske folkeskoler har Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejdet den vedhæftede oversigt over skoler med mulighed for flere spor og med plads til en idrætshal (bilag 1).  

Konklusionen er, at der er op til 44 skoler, der har plads til yderligere et spor samt KKFO/FH-pladser. Dette forudsætter, at der på hver skoles grund er plads til yderligere 2.400 m2.

Ud af de 44 skoler har 21 skoler også plads til en idrætshal. Det være sig enten en egentlig hal med plads til en håndboldbane (ca. 1.600 m2) eller en mindre idrætshal (som på Lykkebo Skole) med plads til en basketballbane (ca. 900 m2).

Blandt de udpegede skoler kan der være enkelte, hvor en nærmere dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen, Fredningsnævnet m.fl. kan betyde, at det i praksis ikke vil være muligt at etablere nye spor/idrætshal.

Skolebehov

Af tabellen nedenunder fremgår, at der i 2012 er igangsat udbygning af 19 spor. Desuden fremgår, at behovet i 2015 er yderligere 11-12 spor. Behovet i 2022 er yderligere 21-22 spor.

Tabellen viser også, at der i seks af de otte distrikter skal bygges yderligere kapacitet i de kommende år. De sidste to distrikter, Nørrebro og Vesterbro/Kgs. Enghave, har ligeledes et behov, som dog forventes opfyldt ved hjælp af klassesammenlægninger.

Område

Igangsatte projekter

Status 2012

Spor

Yderligere

behov i forhold til 2012

 

 

 

År 2015

År 2022

Indre By

Øster Farimagsgades Skole (1)

1

2

2

Østerbro

Vibenshus Skole (1)

Ny Skole på Strandboulevarden (2)

3

0

1

Nørrebro

Skolenedlæggelse (-1)

-1

(2)

(2)

Vesterbro / Kgs Enghave

Tove Ditlevsens Skole (1)

Ny Skole i Sydhavn (3)

4

(0)

(3)

Valby

Vigerslev Allé Skole (1)

1

1

2

Vanløse – Brønshøj / Husum

Vanløse Skole (1)

Kirkebjerg Skole (2)

Korsager Skole (1)

Katrinedal (1)

5

4

4

Bispebjerg

Utterslev Skole (1)

1

1

1

Amager

Ny Skole i Ørestad City (3)

Ny Skolestruktur (2)

5

3

8

København

 

19

11 - 12

21 – 22

Egentlige idrætshaller på folkeskolerne

Der er i alt 21 skoler, hvor der kan - eller muligvis kan - etableres en idrætshal.

På 14 skoler er der mulighed for indendørs idrætsfaciliteter: Sønderbro Skole, Lundehusskolen, Tagensbo Skole, Hanssted Skole, Kirsebærhavens Skole, Sankt Annæ Gymnasiums Grundskole, Ålholm Skole, Bellahøj Skole, Brønshøj Skole, Hyltebjerg Skole, Rødkilde Skole, Tingbjerg Heldagsskole, Ellebjerg Skole og Strandvejsskolen.

På 7 skoler er der måske mulighed for indendørs idrætsfaciliteter: Peder Lykke Skolen, Skolen ved Sundet, Grøndalsvængets Skole, Holbergskolen, Christianshavns Skole, Husum Skole og Strandparkskolen. Dog er der på disse skoler allerede kendte udfordringer i forhold til fysisk indplacering, fredningsbestemmelser osv.

Flere skoler er så langt fremme i deres udbygningsprojekter, at det ikke længere er muligt at indarbejde en skoleidrætshal i projekterne - alternativt at der allerede er fundet en løsning på skolens idrætsudfordringer, enten på skolegrunden eller på en anden nærliggende facilitet. Det gælder den nye skole i Sydhavn, den nye skole på Strandboulevarden, Katrinedal Skole, Vanløse Skole, Vigerslev Allés Skole, Kirkebjerg Skole og Korsager Skole.

Ud af de 21 skoler med plads til og mulighed for en skoleidrætshal er der 2 skoler, der allerede har en idrætshal på matriklen eller i dens umiddelbare nærhed (Tingbjerg Heldagsskole og Hyltebjerg).

Særligt om Korsager Skole

Det fremgår også af overførselssagen 2011-2012, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skal undersøge, om der er behov for halkapacitet i nærområdet ved Korsager Skole.

 

Korsager Skole ligger i et område, hvor der umiddelbart er behov for mere halkapacitet. Der er næsten 2 km til en større kommunal idrætshal (Idrætshallen ved Tingbjerg Heldagsskole). Samtidig ligger skolen tæt på det udsatte byområde Tingbjerg-Husum. En idrætshal i lokalområdet vil sandsynligvis kunne dække behovet for idræt på den nærliggende Husum Skole. En idrætshal kan evt. placeres på Husum Skole.

En anden mulighed kunne være Energicenter Voldparken, der dog ligger noget længere væk. Til gengæld vil en placering her, støtte op om bestræbelserne på at vitalisere dette sted og spille godt sammen med arbejdet omkring udsatte byområder. Kultur- og Fritidsforvaltningen har udarbejdet et særskilt budgetnotat herom.


Sammenfatning og prioritering

En væsentlig del af de københavnske special- og folkeskoler har relativt små udearealer. Derfor kan mindre end en tredjedel af skolerne, fysisk rumme en idrætshal i eventuelle udbygningsprojekter.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer, at behovet for idrætsfaciliteter umiddelbart er størst i bydelene Nørrebro, Tingbjerg, Brønhøj/Husum, Bispebjerg og Amager. Herudover er der et stort behov for idrætsfaciliteter på Vesterbro, Nørrebro og i Indre By. Der er imidlertid ikke plads til idrætshaller på nogen af skolerne i disse tre bydele.

På den baggrund er det efter forvaltningernes vurdering højst prioriteret at få skoleidrætshaller på følgende 7 skoler:

  • Brønshøj Skole. Der er mulighed for at anlægge en idrætshal. Her er tillige en unik mulighed for at samtænke skole(bibliotek) med et nyt lokalbibliotek og kulturfunktioner. Dette vil være et løft for både skolen og det lokale kulturliv.
  • Sønderbro Skole. Med stigningen i børnetallet på Amager og nedlæggelsen af idrætsfaciliteterne på Højdevangens Skole er der behov for flere idrætsfaciliteter i bydelen.
  • Tagensbo Skole. Bispebjerg er et udsat byområde med forholdsvis få idrætsfaciliteter.
  • Lundehusskolen. Skolen har gode friarealer, der i dag udnyttes relativt dårligt. Det har i flere år været et lokalt ønske at få flere og bedre idrætsfaciliteter i lokalomårådet.
  • Bellahøj Skole. Skolen er i dag en velfungerende idrætsfolkeskole. En ny idrætshal vil understøtte og udvide mulighederne på skolen.
  • Ellebjerg Skole. Skolen ligger i et udsat byområde med forholdsvis få idrætsfaciliteter.   
  • Strandvejsskolen. Skolen er prioriteret på grund af en stor vækst i børnetallet på Østerbro, samt at der er mulighed for gode synergier med de nærliggende idrætsanlæg.

Der er relativt mange idrætsfaciliteter i Valby. Desuden arbejdes der p.t. på en løsning omkring Club Danmark Hallen, som også kan komme de lokale skoler til gavn. I det lys er det på den korte bane ikke prioriteret at etablere idrætshaller i forbindelse med en eventuel udbygning af folkeskolerne i dette område.

Herudover er det planlagt, at der skal opføres en ny skole i Ørestad Syd, som har potentiale til en stor idrætshal. Skolen opføres tidligst i 2015.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Såfremt der i budgetforhandlingerne prioriteres anlæg af idrætsfaciliteter, har det anlægs- og driftsøkonomiske konsekvenser.

Videre proces

Udviklingen i børnetallet og fordelingen af børn i skolealderen i de enkelte bydele ændrer sig løbende. Derfor anbefaler forvaltningerne, at der hvert år til budgetforhandlingerne udarbejdes en oversigt over, hvilke skoler, der prioriteres højest i det kommende år. 

For så vidt angår det kommende Budget 2013, udarbejder Børne- og Ungdomsforvaltningen og KEjd konkrete og prisfastsatte udbygningsplaner for Brønshøj Skole og Kirsebærhavens Skole. På disse skoler vurderes muligheden for en idrætshal. For Brønshøj Skole prisfastsættes muligheden for en idrætshal, der fremlægges til politisk behandling.

For idrætsbehov, der ikke kan imødekommes ifm. skoleudbygningerne henvises til særskilt indstilling til Kultur- og Fritidsudvalget.


Else Sommer                        Carsten Haurum

Oversigt over politisk behandling

Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget,

1.      at udvalgene anbefaler overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at oversigt over folkeskoler, der fysisk kan udbygges med en idrætshal tages til efterretning.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 23. august 2012

Indstillingen blev godkendt.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede, at anlæg af skoleidrætshaller på de 7 navngivne skoler skal indgå som et budgetønske i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger.

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 29. august 2012

Indstillingen blev godkendt.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 25. september 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Til top