Mødedato: 25.03.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Medlemsforslag fra SF vedtaget af Borgerrepræsentationen om jobmulighed ved større omstruktureringer mv.

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget,

1.
at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen iværksætter en række målrettede tiltag med henblik på at vejlede om de handlemuligheder og støtteforanstaltninger, som opsagte medarbejdere i Københavns Kommune har/kan tilbydes, således at de hurtigst muligt igen kan sikre sig et job,


2. at medlemsforslaget stillet af Socialistisk Folkeparti (SF) hermed er håndteret.

Problemstilling

På grundlag af et medlemsforslag stillet af Socialistisk Folkeparti er Økonomiforvaltningen ved Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. oktober 2013 blevet pålagt at udarbejde en eller flere modeller for yderligere optimering af indsatsen i forhold til at sikre jobmulighed for medarbejdere i Københavns Kommune, der bliver opsagt på grund af større omstruktureringer, større budgettilpasninger eller lukning af institutioner og centre. En af modellerne for større jobsikkerhed skal forelægges til politisk behandling i Økonomiudvalget senest med udgangen af 1. kvartal 2014.

Løsning

Det er Økonomiforvaltningen vurdering, at intentionen bag medlemsforslaget er at bistå opsagte medarbejdere i Københavns Kommune bedst muligt i deres bestræbelser på at finde et nyt job, også meget gerne et nyt job i Københavns Kommune.

Københavns Kommune kan som arbejdsgiver - indenfor det mandat, der gives af Kommunernes Lønningsnævn - indgå i aftaler med de faglige organisationer af økonomisk karakter om tryghedsskabende initiativer i forhold til opsagte medarbejdere. Det er sket i både 2011 og 2013 i form af den såkaldte tryghedspulje, jf. nedenfor.

Bistand herudover skal selvsagt ydes inden for lovgivningens rammer, og her har en kommune ikke de samme muligheder som en privat arbejdsgiver. Modsat den private arbejdsgiver skal en kommunes bistand ydes inden for rammerne af kommunalfuldmagtsreglerne og de forvaltningsretlige krav, der gælder ved besættelse af ledige stillinger. Der henvises til vedlagte bilag for en nærmere gennemgang af de juridiske problemstillinger.

Konkrete løsningsforslag

Det foreslås, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen iværksætter følgende tiltag i forhold til de opsagte medarbejdere:

Introduktion til tryghedspuljen

  • Vejledning om den tryghedspulje, der er aftalt mellem KL og Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO), og som har som mål at yde en ekstra indsats i opsigelsesperioden, når medarbejdere bliver afskediget som følge af den stramme kommunale økonomi. Dette kan fx ske i form af kompetenceudvikling og efteruddannelse, karrieresparring og –afklaring og individuel rådgivning ift. personlige og arbejdsmæssige udfordringer, som opstår med baggrund i afskedigelsen.

Efteruddannelse i opsigelsesperioden

  • Vejledning om mulig efteruddannelse i offentligt regi i opsigelsesperioden.

Introduktion til jobcentret allerede i opsigelsesperioden

  • Vejledning om, hvad jobcenteret kan tilbyde af hjælp og vejledning i forbindelse med jobsøgning allerede i opsigelsesperioden, herunder orienteringsmøder på arbejdspladsen.

Særlige ordninger i forbindelse med besættelse af ledige ordinære stillinger

  • Etablering af jobsøgningskurser.
  • Oversigt over links til jobportaler med mere.
  • Introduktion til Københavns Kommunes gratis e-mailservice om ledige job (automatisk tilsendelse af stillingsopslag).

Inddragelse af samarbejdsstrukturen i hver enkelt forvaltning

  • Oplæg til, at det overvejes i hver forvaltnings samarbejdsstruktur, hvordan der i opsigelsesperioden bedst muligt kan ydes støtte til de medarbejdere, der opsiges i forbindelse med organisatoriske ændringer.

Inddragelse af de faglige organisationer

  • Drøftelse med de faglige organisationer om mulige fælles tiltag i forbindelse med bistand til de opsagte medarbejdere.

Beslutning

Dagsordenspunkt 7: Medlemsforslag fra SF vedtaget af Borgerrepræsentationen om jobmulighed ved større omstruktureringer mv.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. marts 2014

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top