Mødedato: 22.11.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Bevillingsmæssige ændringer og anlægsbevillinger pr. oktober 2022

Se alle bilag

Med denne sag foretages bevillingsmæssige ændringer primært af teknisk karakter. Der foretages omplaceringer inden for og mellem udvalgene på brutto 140,7 mio. kr. i 2022. Dertil kommer en kasseopbygning i 2022 og 2023 på 1.115,3 mio. kr. Den reelle kasseeffekt af ændringerne er en kasseopbygning på 830,6 mio. kr. og kan primært henføres til mindreforbrug på overførsler på beskæftigelsesområdet. Endvidere tildeles Økonomiudvalget anlægsbevillinger på udgiftssiden til et projekt på +/- 2,0 mio. kr.

Med de ovennævnte bevillingsmæssige ændringer og øvrige reservationer i forbindelse med oktoberprognosen udgør reel kasse 1.102,7 mio. kr.

Økonomiforvaltningen har modtaget en henvendelse om rykning af pantebrev i forbindelse med omlægning af realkreditlån og anmoder om Borgerrepræsentationens godkendelse heraf.

Kasse- og Regnskabsregulativet og Forretningscirkulære for Indkøb opdateres, således at det muliggør anvendelse af automatisk kontering og bogføring, under visse betingelser.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at de foreslåede bevillingsmæssige omplaceringer og konverteringer mellem styringsområder, inden for og mellem udvalg, af teknisk karakter, som ikke har likviditetseffekt, på 140,7 mio. kr. i 2022 godkendes, jf. bilag 1-3,
  2. at de foreslåede bevillingsmæssige omplaceringer med likviditetseffekt på netto 1.115,3 mio. kr. (kasseopbygning) i 2022 og 2023, hvoraf 830,6 mio. kr. isoleret set påvirker reel kasse (kasseopbygning), godkendes, jf. bilag 4,
  3. at det godkendes at puljen til uforudsete udgifter genopbygges med 21,7 mio. kr. til finansiering af Folketingsvalget i 2022,
  4. at det godkendes, at der på anlæg frigives anlægsbevillinger på +/- 2,0 mio. kr. til et projekt under Økonomiudvalget, jf. bilag 5,
  5. at anmodning om rykning af pantebrev i forbindelse med omlægning af realkreditlån godkendes, jf. bilag 6,
  6. at det godkendes at Kasse- og Regnskabsregulativet opdateres, således at det muliggør anvendelse af automatisk kontering og bogføring, jf. bilag 7.

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

7. at ændringerne til Forretningscirkulære for Indkøb, jf. bilag 7, godkendes, således at det muliggør anvendelse af automatisk kontering og bogføring med forbehold for Borgerrepræsentationens godkendelse af 6. at-punkt ovenfor.

Problemstilling

Udvalgene kan søge om budgetomplaceringer inden for og mellem udvalgene med henblik på at sikre overensstemmelse mellem budget og forbrug. Der er tale om bevillingsmæssige ændringer primært af teknisk karakter, som kræver en beslutning af Borgerrepræsentationen iht. bevillingsreglerne.

Løsning

Der er bevillingsmæssige omplaceringer inden for og mellem kommunens udvalg, jf. bilag 1-3. Bevillingsmæssige omplaceringer mellem udvalg i bilag 1-3 er afstemt mellem de implicerede udvalg og har ikke likviditetseffekt. Af bilag 4 fremgår omplaceringer med likviditetseffekt.

En oversigt over omplaceringerne findes i tabel 1.

Tabel 1. Tekniske bruttoomplaceringer i 2022 (1.000 kr.)

Udvalg

Omplaceringer uden likviditets-effekt, brutto

Likviditets-effekt (2022 og 2023) af omplaceringer med modpost på likvide aktiver

Påvirkning af
udvalgenes servicemåltal

(Bilag 1-3)

(Bilag 4)

(Bilag 1-4)

Økonomiudvalget

91.390

429.163

7.946

Sundheds- og Omsorgsudvalget

8.408

34.204

-35.711

Børne- og Ungdomsudvalget

3.796

9.293

197

Teknik- og Miljøudvalget

75

19.700

-3.641

Kultur- og Fritidsudvalget

5.789

-20.211

-1.472

Socialudvalget

8.188

835

-2.096

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

0

642.270

-4.615

Servicebufferpuljen

 

 

39.392

Omplaceringer mellem udvalg

23.086

 

 

I alt

140.733

1.115.255

0

Omplaceringer inden for udvalg uden likviditetseffekt
Udvalgene har mulighed for at søge om budgetomplaceringer inden for det enkelte udvalg med henblik på at sikre overensstemmelse mellem budget og forbrug inden for de allerede vedtagne rammer.

Omplaceringerne omhandler blandt andet følgende:

  • Økonomiudvalget omplacerer 32,6 mio. kr. i forbindelse med udmøntning af kompensation for den stigende pris- og lønudvikling fra 2021 til 2022. Derudover omplaceres -24,3 mio. kr. fra indtægtssiden til udgiftssiden vedrørende refusion for værnemidler i forbindelse med COVID-19. Udvalget omplacerer endvidere 11,7 mio. kr. i forbindelse med udmøntning af anlægspulje til forlængelse af pavilloner til midlertidige løsninger. Ydermere omplaceres 9,7 mio. kr. i forbindelse med bevillingsflyt af Koncern IT’s betaling til Koncernservice for Ledelsessekretariatet
  • Sundheds- og Omsorgsudvalget omplacerer 6,9 mio. kr. vedrørende udmøntning af DUT-midler til akutfunktioner og akutpladser til midlertidige ophold.
  • Socialudvalget omplacerer 6,0 mio. kr. fra tværgående opgaver og administration til borgere med handicap, hvor der er et pres på omkostningerne til døgntilbudspladser.
  • Udvalgene øger samlet set i 2022 deres indtægts- og udgiftsbudgetter med hhv. 7,3 mio. kr. og 3,1 mio. kr. vedrørende eksternt finansierede projekter, herunder Afklaringspuljen vedr. aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, Historisk undergrundskort over København og Grib engagementet. Forskellen mellem indtægter og udgifter skyldes forskydninger mellem årene på to projekter, der dermed påvirker serviceudgifterne i 2022-2023.

Omplaceringer mellem udvalg uden likviditetseffekt
Udvalgene har mulighed for at søge om budgetomplaceringer på tværs af udvalg med henblik på at sikre overensstemmelse mellem budget og forbrug inden for de allerede vedtagne rammer.

Omplaceringerne omhandler blandt andet følgende:

  • Omplaceringer på 12,9 mio. kr. på anlæg fra fagudvalgene til Økonomiudvalget, blandet andet til ombygning og istandsættelse af ejendomme.
  • Omplaceringer på 4,3 mio. kr. fra fagudvalgene til Økonomiudvalget i forbindelse med bevillingsgørelse af telefoni.
  • Omplacering på 3,5 mio. kr. fra Teknik- og Miljøudvalget til Økonomiudvalget vedr. udmøntning af Aftale om målrettet varmecheck og udfasning af sort varme.

Omplaceringer med modpost på kassen
Udvalgene har mulighed for at søge om tillægsbevilling med modpost på kassen, såfremt tillægsbevillingen tidligere er indregnet i den reelle kasse, eller der er tale om en tillægsbevilling med midlertidig effekt, dvs. en reperiodisering eller en ændring på hvile-i-sig-selv-områderne.

Omplaceringer i denne sag tilfører kassen 284,6 mio. kr., der har midlertidig effekt på kassebeholdningen, herunder:

  • Økonomiudvalget tilfører kassen 226,8 mio. kr. som følge af højere udbytte i kommunens investeringsforening. Udbyttet vedrører 2021 og er dermed allerede indregnet i reel kasse pr. primo 2022.
  • Teknik- og Miljøudvalget samt Sundheds- og Omsorgsudvalget tilfører kassen 19,0 mio. kr. vedrørende reperiodisering af indskud i landsbyggefonden i perioden 2022-2028. Overførslerne medfører alene en midlertidig kasseopbygning i 2022-2023, da de modsvares af kassetræk i 2028.
  • Beskæftigelses- og Integrationsudvalget fratrækker kassen 18,5 mio. kr. i 2022 vedrørende budgetlægning af STAR-uddannelsespulje, hvor udgifterne afholdes i kommunen, mens indtægterne fra staten modtages i 2023.
  • Økonomiudvalget tilfører kassen 13,7 mio. kr. vedr. indtægten til finansiering af Aftale om målrettet varmecheck og udfasning af sort varme. Midlerne er udmøntet til Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget i sagen om bevillingsmæssige ændringer pr. august, og påvirker dermed ikke reel kasse.
  • Økonomiudvalget tilfører kassen 13,4 mio. kr. ifm. opjustering af indtægtsbudgettet for salg af ejendomme uden selvstændigt indtægtskrav. Forventningen er steget siden augustprognosen. Midlerne reserveres til finansiering af salgsreservationsleje samt genopretning af ejendomme.
  • Økonomiudvalget tilfører kassen 10,0 mio. kr., da ombygningen af Ottiliahus i Samlokaliseringscase II er besluttet udskudt fra 2022 til 2023 ifm. augustindstillingen. Konsekvenserne for indeværende år håndteres dermed i nærværende sag.
  • Øvrige mindre korrektioner der samlet tilfører kassen 1,8 mio. kr.

Omplaceringer med reel kassevirkning
Udvalgene har i begrænset omfang mulighed for at søge tillægsbevilling med modpost på kassen, som påvirker opgørelsen af den reelle kasse. Det vil som oftest være, når forudsætningerne for forbruget på de efterspørgselsstyrede overførsler samt finansposterne ændrer sig. Dertil kommer, at det er tilladt at tilføre mindreforbrug til kassen.

Kassen tilføres i denne sag 830,6 mio. kr. i 2022-2023, som har reel kasseeffekt, hvis sagen betragtes isoleret. Omplaceringerne vedrører følgende:

  • Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tilfører kassen 642,3 mio. kr. som følge af tilpasning af overførselsområdet, primært vedr. Kontanthjælp mm., A-dagpenge og Førtidspension, samt efterspørgselsstyret indsats som følge af blandt andet færre ydelsesmodtagere og ekstra statstilskud vedr. fordrevne ukrainere, som ikke modsvares af tilsvarende udgifter i 2022 på indsatsområdet. Mindreudgiften til overførselsområdet modsvares i stort omfang af en nedsættelse af statstilskuddet, der blev indregnet i reel kasse pr. august 2022.
  • Økonomiudvalget tilfører kassen 110,0 mio. kr. som følge af merindtægter fra forskerskat samt færre udgifter til tilbagebetaling af dækningsafgift mv. Budgettet for 2023 er tidligere tilpasset det højere niveau for forskerskatten.
  • Økonomiudvalget tilfører kassen 46,0 mio. kr. i forbindelse med nulstilling af puljen til merudgifter til forsikrede ledige, da der ikke forventes træk på puljen i 2022.
  • Sundheds- og Omsorgsudvalget tilfører kassen 33,7 mio. kr. som følge af forventet mindreforbrug på det dimensionerede sosu-elevområde, grundet et vigende elevoptag og et stigende frafald.
  • Økonomiudvalget genopbygger puljen til uforudsete udgifter, hvilket medfører et kassetræk på 21,7 mio. kr. Midlerne reserveres til finansiering af Folketingsvalget i 2022, og der sker udmøntning i særskilt sag herom.
  • Kultur- og Fritidsudvalget fratrækker kassen 20,6 mio. kr. til overførselsområdet, primært som følge af forventede merudgifter til boligsikring.
  • Økonomiudvalget tilfører kassen 19,2 mio. kr., svarende til merindtægten fra grundskyld ift. det i vedtaget budget forventede niveau.
  • Børne- og Ungdomsudvalget tilfører kassen 10,0 mio. kr. vedr. skoleydelse til forberedende grunduddannelse (FGU), da aktiviteten har været mindre end forudsat.
  • Økonomiudvalget fratrækker kassen 10,0 mio. kr. som følge af flere udlån til pensionister til betaling af ejendomsskat.
  • Økonomiudvalget tilfører kassen 5,2 mio. kr. varigt fra 2022 som følge af indregning af rådhusbidraget i borgertaksterne under Sundheds- og Omsorgsudvalget.
  • Øvrige mindre korrektioner, der samlet tilfører kassen 11,4 mio. kr.

På baggrund af ovenstående og øvrige reservationer i forbindelse med oktoberprognosen udgør den reelle kasse 1.102,7 mio. kr. mod 279,9 mio. kr. efter augustprognosen.

Konvertering mellem service og finansposter
Udvalgene har mulighed for at søge om budgetomplaceringer mellem styringsområder i de tilfælde, hvor aktiviteterne, midlerne er afsat til, korrekt bør placeres på et andet styringsområde.

Der konverteres 1,2 mio. kr. fra service til finansposter i 2022-2025 i forbindelse med omplacering af budget fra Kultur- og Fritidsudvalget samt Socialudvalget til Økonomiudvalgets finansposter vedrørende afregning af fondsmoms.

Anlægsbevillinger til anlæggelse af højre svingbane, Skole på Sluseholmen
Udvalgene kan i denne sag anmode om anlægsbevilling til anlægsprojekter, der er tilstrækkeligt belyst og af mindre omfang. På den baggrund udmøntes der anlægsbevillinger til Økonomiudvalget på udgiftssiden på hhv. +2,0 mio. kr. og –2,0 mio. kr. til Anlæggelse af højre svingbane, Skole på Sluseholmen, da projektet finansieres af tilbagebetaling fra Danica. Projektet påvirker ikke anlægsmåltallet, da bruttoudgifterne er nul. Anlægsbevillingerne fremgår af bilag 5.

Rykning af pantebrev i forbindelse med omlægning af realkreditlån
Økonomiforvaltningen har modtaget en henvendelse om rykning af pantebrev i forbindelse med omlægning af realkreditlån. Økonomiforvaltningen vurderer, at det er økonomisk fordelagtigt for kommunen at godkende omlægningen ift. rykningen af kommunens pantebrev, men er ikke bemyndiget til at godkende omlægningen under de givne betingelser, og derfor forelægges sagen Borgerrepræsentationen til godkendelse, jf. bilag 6 (fortroligt bilag).

Anvendelse af automatisk kontering og bogføring
Som led i at effektivisere fakturabehandlingsprocessen i kommunen ønsker Økonomiforvaltningen at give forvaltningerne mulighed for at anvende en løsning til automatisk kontering og bogføring af fakturaer på udvalgte områder. Dette forudsætter en opdatering af kommunens kasse- og regnskabsregulativ, som kræver godkendelse af Borgerrepræsentationen, samt opdatering af forretningscirkulæret for indkøb, som forudsætter Økonomiudvalgets godkendelse. De konkrete ændringer fremgår af bilag 7.

Ændringerne er udarbejdet i dialog med Intern Revision, der ikke har bemærkninger til ændringen. Ændringen i godkendelsesprocessen betyder ikke, at der foretages ændringer i kommunens samlede kontrolmiljø vedrørende fakturabetalinger, og der er således ikke en forøget risiko ved at implementere automatisk kontering og bogføring af fakturaer.

Forinden løsningen tages i brug, skal der udarbejdes en forretningsgang, der beskriver kontrolprocessen på det enkelte område, som sikrer at der sker en godkendelse af betalingen, fx i forbindelse med den løbende controlling, forud for betaling, således at der ikke opstår en forøget økonomisk risiko. Forretningsgangen skal være afstemt med Intern Revision forinden igangsættelsen.

Anvendelse af løsninger til automatisk kontering af fakturaer og automatisk bogføring af fakturaer er en forudsætning for de besluttede effektiviseringer i regi af businesscasen om Effektivisering på administration gennem udvikling af Kvantums kerneprocesser vedtaget med Overførselssagen 2020-2021.

Servicemåltal
Udvalgenes servicemåltal reduceres i 2022 med 39,4 mio. kr. som følge af omplaceringerne i bilag 1-4, som angivet i tabel 1 i henhold til principper for tildeling af servicemåltal. Principperne tilsiger, at udvalgenes budget på serviceområdet udgør udvalgets servicemåltal.

De væsentligste bevillingsmæssige ændringer for udvalgenes samlede servicemåltal i denne sag er,

  • at Sundheds- og Omsorgsudvalgets måltal reduceres med 33,7 mio. kr. som følge af forventet mindreforbrug på det dimensionerede sosu-elevområde,
  • at Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets måltal reduceres med 4,0 mio. kr. som følge af reperiodisering af eksternt finansieret projekt grundet ny tidsplan.

Økonomi

De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af løsningsafsnittet samt bilag 1-5.

Videre proces

Indstillingen behandles af Borgerrepræsentationen på mødet den 1. december 2022. Ved Borgerrepræsentationens godkendelse træder ændringerne til Kasse- og Regnskabsregulativet samt Forretningscirkulære for Indkøb i kraft.

 

Søren Hartmann Hede                  / Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 4: Bevillingsmæssige ændringer og anlægsbevillinger pr. oktober 2022 (2022-0293182)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. november 2022

Indstillingens 1.-6. at-punkt blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Indstillingens 7. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Til top