Mødedato: 22.09.2020, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Halvårsstatus på sygefravær i Københavns Kommune 2020

Se alle bilag

Økonomiudvalget tager med denne sag status på sygefraværet blandt kommunens ansatte medio 2020 til efterretning, og der igangsættes et arbejde om kortlægning af sammenligningsgrundlaget for sygefraværet for kommunens erhvervsuddannelseselever. Sygefraværet i Københavns Kommune er generelt faldet i 1. halvår 2020 ift. samme periode sidste år. Sygefraværet ligger lavere i seks forvaltninger og marginalt højere i den sidste forvaltning. Generelt er der relativt store fald i korttidssygefraværet, mens der er mindre stigninger i langtidssygefraværet. Årsagen til faldet tilskrives i høj grad de særlige forhold under coronaudbruddet. Hvis prognoserne holder, vil kommunen og seks af de syv forvaltninger nå deres måltal for sygefravær i år. 

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at halvårsstatus 2020 på sygefravær for kommunens ansatte, jf. bilag 1, tages til efterretning,
  2. at det tages til efterretning, at der nedsættes en arbejdsgruppe, der afdækker sammenligningsgrundlaget for sygefraværet for kommunens erhvervsuddannelseselever ift. øvrige kommuner.

Problemstilling

Økonomiudvalget godkendte den 9. juni 2020 måltal for sygefravær for forvaltningerne. På mødet bad udvalget om, at Økonomiforvaltningen (ØKF) vender tilbage til Økonomiudvalget med et forslag til, hvorledes erhvervsuddannelseselever (EUD-elever) i Københavns Kommune i fremtiden skal optræde i sygefraværsstatistikken. Håndteringen af besvarelsen fremgår under Løsning nedenfor.

Faldende sygefravær i første halvår 2020 i Københavns Kommune
Den generelle tendens i udviklingen i sygefraværet blandt de ansatte i Københavns Kommune er, at det er faldet i 1. halvår 2020 ift. 1. halvår sidste år og, at faldet skyldes et lavere korttidssygefravær, (bilag 1, slide 3-4). Korttidssygefraværet er faldet med 0,6 dag, og langtidssygefraværet er steget med 0,2 dag. Samlet set ligger sygefraværet for 1. halvår 2020 på 5,6 dage i gns. pr. fuldtidsansat, hvilket er 0,5 dag lavere end tilsvarende periode sidste år (afrundinger gør, at udvikling i kort og langt sygefravær ikke summer op til totalen). Sygefraværet er faldet i seks af kommunens syv forvaltninger.

Korttidssygefraværet falder på alle områder
Ses på faggrupperne, er sygefraværet faldet for 11 af de 14 største faggrupper i kommunen, én faggruppe ligger uændret, mens sygefraværet for rengøring er steget marginalt, (bilag 1, slide 5-6). Derimod er sygefraværet for specialarbejderne steget markant, og det er årsagen til, at sygefraværet samlet i Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF) ikke også er faldet. Korttidssygefraværet er faldet for alle 14 faggrupper, mens langtidssygefraværet er steget for halvdelen af faggrupperne, og det ligger uændret for tre grupper.

Billedet er knapt så entydigt for de store institutions- og serviceområder. Dog gælder, at korttidssygefraværet er faldet for alle otte udvalgte områder, og det gælder også Koncernservice og Koncern IT, der servicerer arbejdspladserne, (bilag 1, slide 7). Fem ud af de otte områder har lavere sygefravær i 1. halvår 2020, men der er primært tale om mindre fald. De største fald gælder skolefritidsordningen i Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) og hjemmeplejen i Socialforvaltningen (SOF), mens der kun er tale om marginale fald for skoler og klynger i BUF og plejecentre i SUF. Derimod er der mindre stigninger i sygefraværet for hjemmeplejen i SUF, handicapområdet i SOF og idræts- og kulturinstitutioner i Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF). 

Københavns Kommune – og seks ud af syv forvaltninger – når årets måltal for sygefravær

Tabel 1. Måltal, prognose og forventet målopfyldelse 2020

Forvaltning Sygefravær 
2019
Måltal  
2020

Prognose  

2020

Forventet målopfyldelse 2020
(Gns. fraværsdagsværk pr. fuldtidsansat)
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen 8,9 8,8 6,4 -2,4
Børne- og Ungdomsforvaltningen 12,8 12,6 11,9 -0,7
Kultur- og Fritidsforvaltningen 8,5 8,3 6,4 -1,9
Socialforvaltningen 12,4 12,1 10,9 -1,2
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen* 14,1 13,6 12,6 -1,0
Teknik- og Miljøforvaltningen 8,8 8,4 9,0 0,6
Økonomiforvaltningen 9,1 9,0 7,5 -1,5
Københavns Kommune i alt 12,1 11,6 10,9 -0,7

*Sygefraværet for SUF er inkl. EUD-eleverne, der administreres under SUF jf. nedenfor.

Det relativt lave sygefravær i 1. halvdel af 2020 gør, at prognoserne for sygefraværet for 2020 også er relativt lave. Prognosen for sygefraværet i kommunen er 10,9 dage i gns. pr. fuldtidsansat, hvormed kommunen samlet set ser ud til at nå måltallet på 11,6 dage. Dette gælder også seks forvaltninger, og det er kun TMF, der ikke ser ud til at nå sit måltal for 2020.

Corona - medvirkende årsag til store fald i sygefraværet, især for kontorområder
Udviklingen i sygefraværet i 1. halvår 2020 skal ses i lyset af coronaudbruddet, hvor eksempelvis store dele af dagpasningsområdet, undervisningsområdet, beskæftigelsesområdet og idræts-/kulturområdet fra midten af marts måned i kortere eller længere perioder blev lukket ned, og medarbejdere, der arbejder på kontor, indledte et arbejdsliv med helt eller delvist hjemmearbejde.

Faldet i korttidssygefraværet er særligt udtalt for ansatte, der arbejder på kontor. Det forholdsmæssige fald i korttidssygefraværet er størst for faggrupperne vejledere/undervisere på beskæftigelsesområdet, administration og IT, socialrådgivere/-formidlere og akademikere, (bilag 1, slide 5-6). Dette afspejler sig også i sygefraværet for de forvaltninger, hvor disse faggrupper udgør en stor andel. Således er sygefraværet faldet mest i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) og KFF. Når sygefraværet kun er faldet marginalt i ØKF, skyldes det, at sygefraværet for rengøringsgruppen har uændret sygefravær, idet akademikerne og administration og IT også i denne forvaltning har haft lavere sygefravær i 1. halvår. Det samme er gældende for TMF, hvor det alene er specialarbejdernes markante stigning i sygefraværet, der neutraliserer de kontoransattes fald i sygefraværet.

Faldende sygefravær på landsplan
Det er ikke kun i Københavns Kommune, at sygefraværet er faldet i 1. halvår 2020. Foreløbige tal for udviklingen i sygefraværet for alle landets kommuner viser, at sygefraværet samlet set for kommunerne ligger lavere i første halvår 2020 ift. samme periode sidste år, nemlig ca. 0,4 dag lavere pr. maj måned, (bilag 1, slide 13). Men ligesom det er tilfældet i Københavns Kommune, er der i 2020 kommet nyt fravær til i form af sygdom pga. Covid-19, svarende til ca. 0,1 dag. I Københavns Kommune ligger dette på ca. 0,2 dag i gns. pr. ansat for 1. halvår 2020.

Erhvervsuddannelseselevers sygefravær
EUD-elever på social- og sundhedsområdet udgør den markant største andel af det samlede antal EUD-elever i Københavns Kommune, hvilket har været medvirkende årsag til, at det er Uddannelse København i SUF, der administrerer samtlige EUD-elever i kommunen, herunder også fx kontorelever og pædagogiske assistentuddannelseselever, som er ansat i andre forvaltninger.

Selvom EUD-elevernes sygefravær gennem de seneste år er faldet markant, ligger det fortsat relativt højt. I både første og andet halvår i 2019 lå det på ca. ni dage, og således ca. 18 dage i gennemsnit pr. elev i 2019, (bilag 1, slide 9). EUD-eleverne trækker derfor det samlede sygefravær i SUF op.

EUD-elevernes sygefravær indgik i beregningen af måltallet for SUF på lige fod med de fastansattes sygefravær. Dette var med til at trække SUF's måltal ned, da elevernes sygefravær i landets øvrige kommuner generelt ligger noget lavere end i Københavns Kommune. På baggrund af den anvendte model til beregning af måltal for sygefravær i Københavns Kommune er måltallet for EUD-eleverne 11,4 dage i 2022.

Løsning

Kortlægning af sammenligningsgrundlaget for erhvervsuddannelseselevernes sygefravær
Besvarelsen på Økonomiudvalgets bestilling falder i to trin: 1) Her og nu foretages en afgrænsning af EUD-elevgruppen i sygefraværsstatistikken, og 2) Der igangsættes et arbejde om kortlægning af sammenligningsgrundlaget ift. øvrige kommuner.

I nærværende halvårsstatus er der blevet foretaget en præcisering af opgørelser, der viser sygefravær for EUD-eleverne. Disse er nu er skarpt afgrænset til kun at vise sygefravær for kommunens ca. 1.100 EUD-elever, der alle administreres under SUF. Dette er der taget højde for i tabel 1. Tidligere indgik pædagogstuderende i BUF og SOF samt erhvervsgrunduddannelseselever (EGU-elever) fejlagtigt i opgørelsen for EUD-eleverne. Disse grupper vises nu særskilt, da der også er fokus på deres sygefravær, (bilag 1, slide 9-12). Dette har ingen betydning for de vedtagne måltal, da denne beregning havde taget højde for dette.

I forlængelse af Økonomiudvalgets behandling af måltal for sygefravær den 9. juni 2020 har SUF og Koncernservice drøftet, hvordan hhv. Københavns Kommune og landets øvrige kommuner registrerer og opgør sygefraværet for EUD-eleverne. En indledende kort dialog med en håndfuld kommuner viser, at nogle kommuner medtager elevernes sygefravær i skoleforløbet, mens andre kun medtager fravær, når de er i praktik på kommunens arbejdspladser. Sammenligningsgrundlaget er med andre ord sandsynligvis ikke ens, og det kan muligvis give eleverne i bl.a. København et relativt højere gennemsnitligt sygefravær. En arbejdsgruppe under SUF, med deltagelse fra Koncernservice, gennemfører en nærmere afdækning af sammenligningsgrundlaget, som vil danne grundlag for det endelige svar på Økonomiudvalgets spørgsmål. 

Økonomi

Sagen har ingen direkte økonomiske konsekvenser.

Videre proces

En arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra SUF og Koncernservice redegør over for Økonomiudvalget i 1. kvartal 2021 for konklusionerne af kortlægningen af sammenligningsgrundlaget for sygefravær for EUD-eleverne i Københavns Kommune ift. øvrige kommuner.

 

Søren Hartmann Hede / Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 8: Halvårsstatus på sygefravær i Københavns Kommune 2020 (2020-0146122)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. september 2020

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Til top