Mødedato: 20.11.2018, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Fornyet stillingtagen til håndtering af medlemsforslag om arbejdsmiljø for LGBTI+ personer

Se alle bilag

Økonomiudvalget vedtog den 29. august 2017 et medlemsforslag fra Socialistisk Folkeparti, der pålagde Økonomiforvaltningen med inddragelse af Det Centrale Samarbejdsorgan at udarbejde forslag til politisk behandling om, at kommende trivselsmålinger i kommunen indeholder spørgsmål vedrørende trivslen hos homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner m.fl. (LGBTI+ personer), der er ansat i Københavns Kommune.

Økonomiforvaltningen gennemførte i forlængelse heraf en proces med Det Centrale Samarbejdsorgan og indstillede på den baggrund den 13. marts 2018 over for Økonomiudvalget, at Økonomiudvalget tog til efterretning, at der ikke ville blive indarbejdet spørgsmål herom i Trivselsundersøgelsen.

Økonomiudvalget besluttede ved behandlingen at sende sagen tilbage til forvaltningen med henblik på yderligere oplysninger. På baggrund af en efterfølgende proces i bl.a. Det Centrale Samarbejdsorgan er der til spørgsmålet i Trivselsundersøgelsen 2019 om mobning og chikane tilføjet ”diskriminerende handlinger”. Det indstilles nu, at Økonomiudvalget tager dette til efterretning, samt at Økonomiudvalget godkender, at medlemsforslaget hermed er håndteret.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at det tages til efterretning, at ”diskriminerende handlinger" er tilføjet til spørgsmålet i spørgerammen for Københavns Kommunes Trivselsundersøgelse 2019 om, hvorvidt man har været udsat for mobning eller chikane,
  2. at det godkendes, at medlemsforslaget fra Socialistisk Folkeparti vedtaget på Økonomiudvalgets møde den 29. august 2017, jf. bilag 1, hermed er håndteret.

Problemstilling

Socialistisk Folkeparti fremsatte den 29. august 2017 over for Økonomiudvalget (ØU) et medlemsforslag om arbejdsmiljø for ansatte i Københavns Kommune (KK), der er homoseksuelle, biseksuelle eller transpersoner mv., jf. bilag 1. Det bemærkes, at der i nærværende indstilling er anvendt forkortelsen LGBTI+ (og ikke, som den tidligere forelagte indstilling, LGBT+) som følge af, at det i forbindelse med den parallelle proces med udarbejdelse af et oplæg til LGBTI+ politik for KK har været påpeget, at det er hensigtsmæssigt, at også interkønnede er inkluderet.

ØU godkendte medlemsforslaget, der indebar, at Økonomiforvaltningen (ØKF) med inddragelse af Det Centrale Samarbejdsorgan (CSO) blev pålagt at udarbejde forslag til, at kommende trivselsmålinger i kommunen indeholder spørgsmål, der kan afklare, hvordan LGBTI+ personer oplever deres psykiske arbejdsmiljø, herunder om de oplever diskrimination, og om de har rum til at være åbne om deres privatliv på arbejdspladsen.

På den baggrund drøftede ØKF – med udgangspunkt i et oplæg til håndtering af medlemsforslaget – en udvidelse af spørgerammen til den tværgående trivselsundersøgelse i KK med CSO i november 2017. Det blev dengang tilkendegivet, at organisationssiden ikke var villig til at åbne spørgerammen i trivselsundersøgelsen med henblik på at medtage spørgsmål rettet mod én minoritetsgruppe.

Spørgerammen for Trivselsundersøgelsen skal efter principperne i "Aftale om trivsel og sundhed på arbejdspladserne” og "Aftale om oprettelse af centralt samarbejdsorgan i Københavns Kommune” godkendes af CSO. Ledelses- og organisationssiden skal således være enige om spørgerammen, og der kan derfor ikke fra ledelsessiden indføjes spørgsmål i Trivselsundersøgelsen, uden at organisationssiden er indforstået med dette. ØKF indstillede derfor, at ØU tog til efterretning, at der ikke ville blive indarbejdet spørgsmål om LGBTI+ personers arbejdsmiljø i Trivselsundersøgelsen.

Ved behandlingen af sagen i ØU, der fandt sted den 13. marts 2018 – og hvor indholdet af det oplæg, CSO havde været præsenteret for, overordnet var refereret i indstillingen – blev det, på baggrund af et forslag fra Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti, besluttet at udsætte sagen med henblik på indhentelse af yderligere oplysninger.

Løsning

Der har i forlængelse af ØU’s behandling af sagen været en proces, hvor såvel CSO som arbejdsgruppen vedrørende Trivselsundersøgelsen (trivselsarbejdsgruppen), der består af repræsentanter for såvel kommunens forvaltninger som de faglige organisationer, har drøftet, hvordan man i praksis kunne håndtere problemstillingen.

Denne proces er mundet ud i, at CSO på mødet den 11. oktober 2018 blev forelagt en indstilling med et oplæg til spørgeramme. Af indstillingen fremgik det, at der blev lagt op til at håndtere problemstillingen ved, at der til det eksisterende spørgsmål om, hvorvidt man som medarbejder har været udsat for mobning eller chikane (spørgsmål 23), der indgår i spørgerammens kategori vedrørende krænkende adfærd, tilføjes ”diskriminerende handlinger”. På mødet tiltrådte CSO indstillingen og godkendte dermed den foreslåede spørgeramme, som der var enighed om på ledelses- og organisationssiden. Spørgerammen er vedlagt som bilag 2.

Det indstilles på denne baggrund, at ØU tager til efterretning, at "diskriminerende handlinger" er indføjet i spørgsmål 23, således at ordlyden af dette spørgsmål bliver følgende: "Har du inden for de seneste 12 måneder været udsat for mobning, chikane eller diskriminerende handlinger på din arbejdsplads?". Det indstilles videre, at ØU godkender, at medlemsforslaget hermed er håndteret.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Det opdaterede spørgsmål vedr. mobning og chikane, hvor "diskriminerende handlinger" også fremgår, vil indgå i Trivselsundersøgelsen 2019.

 

Peter Stensgaard Mørch                 /  Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 3: Fornyet stillingtagen til håndtering af medlemsforslag om arbejdsmiljø for LGBTI+ personer (2018-0276626)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 20. november 2018

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Til top