Mødedato: 15.08.2023, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Bustilpasning til Sydhavnsmetroen og Ny Ellebjerg st.

Se alle bilag

Økonomiudvalget blev den 25. april 2023 orienteret om, at høring om forslag til bustilpasning til Sydhavnsmetroen og Ny Ellebjerg st./KBH Syd blev igangsat blandt relevante lokaludvalg og råd. Høringen er afsluttet, og Økonomiudvalget skal nu drøfte Movias forslag til bustilpasning for på et kommende møde at kunne træffe en principbeslutning om løsningsforslag til bustilpasning til Sydhavnsmetroen og Ny Ellebjerg st./KBH Syd.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

    1. at drøfte Movias forslag til bustilpasning til Sydhavnsmetroen og Ny Ellebjerg st./KBH Syd.

    Problemstilling

    Sydhavnsmetroen forventes at åbne medio 2024 med fem nye stationer, der kobles på den eksisterende Nordhavnsmetro og vil køre mellem Orientkaj st. i Nordhavn og Ny Ellebjerg st./KBH Syd i Valby. I Metroselskabets langtidsbudget indgår, at der i 2025 er ca. 15.000 daglige påstigere pr. hverdagsdøgn på stationerne på Sydhavnsmetroen, hvilket svarer til ca. 4,7 mio. årlige påstigere. I 2030 forventes ca. 25.000 daglige påstigere pr. hverdagsdøgn, hvilket svarer til ca. 7,8 mio. årlige påstigere. Sammen med det eksisterende metronet, S-togsystemet og busnettet vil den samlede kollektive transport i hovedstadsområdet få et stort løft med Sydhavnsmetroen.

    For at undgå parallelkørsel mellem bus og metro, samt sikre bedre betjening af Ny Ellebjerg st./KBH Syd, bør der ske en tilpasning af busdriften i området omkring Sydhavnsmetroen. På grund af overflytning af et stort antal passagerer fra busserne til den nye metro, vurderer Movia, at det vil koste Københavns Kommune ca. 21 mio. kr. om året i øget tilskud til busdriften, hvis der ikke foretages tilpasninger af busserne ifm. åbningen af Sydhavnsmetroen på grund af tabte passagerindtægter.

    Samtidig foregår der byudvikling i og omkring områderne i Sydhavnsområdet som f.eks. Jernbanebyen og Bådhavnsgade, der forstærker behovet for at undersøge, hvilke behov der fremover er ift. kollektiv trafikbetjening af området.

    Løsning

    Økonomiforvaltningen har i samarbejde med Movia undersøgt forskellige scenarier for bustilpasning til Sydhavnsmetroen, jf. bilag 2. Scenarierne er beregnet i Teknik- og Miljøforvaltningens trafikmodel COMPASS, og Movia har på den baggrund estimeret den forventede økonomiske konsekvens af scenarierne.

    Bustilpasning til Sydhavnsmetroen

    De belyste scenarier er samlet i henholdsvis en grundtilpasning og en udvidet tilpasning. Scenarierne er beskrevet i detaljer i vedlagte notater (bilag 1 og 2).

    Scenarierne for bustilpasningen til Sydhavnsmetroen er:

    1. En grundtilpasning med forskellige ændringer i kørslen af linje 7A, som kører parallelt med metroen, og hvor busbetjeningen igen er mulig omkring Mozarts Plads, hvor der i dag er metrobyggeplads og busserne derfor er omlagt:
      1. Scenarie 1A (ingen parallelbetjening): Linje 7A vil kun betjene strækningen mellem Rødovre Nord og København H, og hermed fjernes linjen mellem København H og Ny Ellebjerg St.
      2. Scenarie 1B (moderat parallelbetjening): Linje 7A vil kun betjene strækningen mellem Rødovre Nord og København H. Hertil introduceres en ny linje 17, der har nogenlunde samme linjeføring som den nuværende linje 7A mellem København H og Ny Ellebjerg St. for at opretholde lokal busbetjening i området langs metrolinjen, dog med færre afgange (lavere frekvens) end linje 7A.
      3. Scenarie 1C (fuld parallelbetjening): Linje 7A kører i sin fulde udstrækning mellem Rødovre Nord St. og Ny Ellebjerg som i dag.

         

    2. En udvidet tilpasning, der er et perspektiverende scenarie, hvor der vil være væsentlige ændringer i busdriften, som er tilrettet den fremtidige byudvikling i området med en ny lokal linje 19, der betjener Jernbanebyen og linje 17 med endestation ved Stejlepladsen fremfor Ny Ellebjerg st. Scenariet inkluderer derudover et forslag til driftsforbedring af den nuværende linje 18, hvor den splittes op, så den bliver til 8A syd for Valby st. og 18 nord for Valby st. Opsplitningen skal sikre, at linjens mange passagerer syd for Valby st. ikke bliver påvirket af forsinkelser, der forårsages nord for Valby st.

    Movia anbefaler, at bustilpasningen til Sydhavnsmetroen består af en kombination af de to scenarier med dette indhold:

    • Linje 7A forkortes, så den kun betjener strækningen mellem Rødovre Nord og København H.
    • Der introduceres en ny linje 17 med nogenlunde samme linjeføring som den nuværende linje 7A mellem København H og Ny Ellebjerg st. for at opretholde lokal busbetjening af området langs metrolinjen, dog med lavere frekvens.
    • Linje 18 splittes op ved Valby st. til henholdsvis linje 18 og en ny linje 8A. Linje 18 vil have den nuværende linjeføring nord for Valby st., og linje 8A vil have stort set samme linjeføring som den nuværende linje 18 syd for Valby st. Frekvensen for linje 18 og 8A opretholdes på stort set samme niveau som den nuværende linje 18, den nye linje 8A vil dog få natbetjening, som linje 18 ikke har i dag.

    Bustilpasning til Ny Ellebjerg st.

    Økonomiforvaltningen har sammen med Movia undersøgt forskellige mulige løsninger for bustilpasning af Ny Ellebjerg st./KBH Syd, der sikrer, at busserne kommer tættere på stationen og dermed forbedrer forholdene for de buspassagerer, der skal med tog eller metro fra stationen, jf. bilag 3. Scenarierne er beregnet i Teknik- og Miljøforvaltningens trafikmodel COMPASS, og Movia har på den baggrund estimeret den forventede økonomiske konsekvens af scenarierne.

     De to mulige løsninger til en forbedret busbetjening af stationen er:

    1. Poppelstykket (stop på Poppelstykket/Følager) Løsningen tager udgangspunkt i to nye stop til betjening af Ny Ellebjerg st., som henholdsvis er placeret på Poppelstykket (en parallelvej til Gammel Køge landevej) og på Følager.
    2. Carl Jacobsens Vej Løsningen anvender den nuværende vendesløjfe på nordsiden af Ny Ellebjerg st., for at opnå en meget tæt forbindelse til stationen. Der er belyst to mulige løsninger. En løsning, hvor både linje 1A og 4A betjener det nye stop ved vendesløjfen, og en løsning, hvor det kun er linje 1A, der betjener det nye stop ved vendesløjfen.

    Nærmere undersøgelser udarbejdet af Teknik- og Miljøforvaltningen har vist, at løsningen ved Poppelstykket først er muligt at implementere på længere sigt, da der ikke er udbygget de nødvendige adgangsveje for busserne via Følager og Poppelstykket endnu.

    Økonomiforvaltningen vurderer, at det vil være mest hensigtsmæssigt at omlægge linje 1A ad Carl Jacobsens Vej, for dermed at sikre en bedre sammenhæng mellem bus og metro, men samtidig minimere de økonomiske konsekvenser (jf. økonomiafsnittet) og samtidig opretholde, at gennemkørende passagerer kan benytte linje 4A uden omvejskørsel forbi Ny Ellebjerg st.

    Høring

    Økonomiforvaltningen sendte d. 25. april 2023 forslag til bustilpasning til Sydhavnsmetro og Ny Ellebjerg st./KBH Syd i høring blandt berørte lokaludvalg og samt unge-, ældre og handicapråd. Økonomiforvaltningen har modtaget høringssvar fra alle de hørte lokaludvalg for Kgs. Enghave, Amager Vest, Valby og Vesterbro og fra Ældrerådet.

    Hovedpointer fra høringssvar:

    Bustilpasning til Sydhavnsmetroen

    • Der er generelt opbakning til Movias anbefalede scenarie for bustilpasningen til Sydhavnsmetroen. Vesterbro Lokaludvalg ønsker dog at opretholde linje 7A, særligt af hensyn til erhvervslivet omkring Dybbølsbro (hoteller, Fisketorvet, IKEA). Lokaludvalget foreslår, at 7A kører forbi den kommende fjernbusterminal via Carsten Niebuhrs Gade og får endestation ved metrostationen ved Fisketorvet/Havneholmen.
    • Valby og Amager Vest Lokaludvalg er positive overfor udsigterne til ny linje 8A ved opsplitning af linje 18 ved Valby st.
    • Kgs. Enghave Lokaludvalg ønsker, at en ny linje 17 på sigt betjener Bådehavnsgade-kvarteret.
    • Valby Lokaludvalg ønsker, at linje 17 kører forbi den kommende fjernbusterminal via Carsten Niebuhrs Gade.
    • Flere lokaludvalg har derudover fokus på direkte forbindelser mellem Amager og Hvidovre Hospital.

    Bustilpasning til Ny Ellebjerg st./KBH Syd

    • Der er generelt tilslutning til en bedre busbetjening af Ny Ellebjerg st./KBH Syd.
    • Valby Lokaludvalg har udvist stor interesse for at få en bedre busforbindelse til Ny Ellebjerg st./KBH Syd, og støtter op om forslaget om at lægge linje 1A ad Carl Jacobsens Vej. Lokaludvalget ønsker på længere sigtet ”superstop” på Gl. Køge Landevej med elevatorer og direkte adgang fra alle perroner og stiadgange til stationen.
    • Valby Lokaludvalg foreslår desuden, at det undersøges, om linje 1A kan køre ad Sjælør Boulevard før/efter betjeningen af Ny Ellebjerg st./KBH Syd og dermed undgå, at bussen kører frem og tilbage ad Carl Jakobsens Vej.
    • Ældrerådet påpeger, at det er vigtigt, at borgere med gangbesvær og/eller et handicap har en mulighed for at tage en bus eller skifte fra 4A til 1A for at kunne stå af i umiddelbar nærhed af Ny Ellebjerg st.

    Ud fra de indkommende høringssvar finder Økonomiforvaltningen anledning til følgende ændringer i forslagene:

    • Økonomiforvaltningen og Movia undersøger muligheder for og perspektiver i, at linje 1A kører ad Sjælør Boulevard før/efter betjeningen af Ny Ellebjerg st./KBH Syd.

    Alle høringssvar og Økonomiforvaltningens bemærkninger til dem er vedlagt i bilag 6.

    Økonomi

    Movia har på baggrund af beregninger i trafikmodellen COMPASS vurderet konsekvenserne for busøkonomien i forslagene for bustilpasning til Sydhavnsmetroen og Ny Ellebjerg st./KBH Syd, jf. bilag 4 og 5. Der er tale om estimater, som dermed skal tages med forbehold.

    Bustilpasning til Sydhavnsmetroen

    I tabellen nedenfor er der en opsummering af resultaterne for undersøgelsen af økonomien:

    2025

    (mio. kr.)

    Årlig merudgift i alt

    Køben-havn

    Omegns

    kommuner

    Frederiks-

    berg

    Rødovre

    Operatør kompen-

    sation*

     

    Sc. 0: ingen tilpasning

    39,4

    21

    18,4

    6,3

    7,1

    0

    Sc. 1A: ingen parallelbetjening

    6,6

    -6

    12,6

    4,9

    6,2

    19,8

    Sc. 1B: moderat parallelbetjening

    17,2

    5,1

    12,2

    4,7

    6

    9,2

    Sc. 1C: fuld parallelbetjening

    27,1

    11,3

    15,8

    5,5

    6,7

    5,3

    Sc. 2: Udvidet tilpasning

    23,9

    13,5

    10,4

    5,2

    5,8

    1,6

    Anbefalet scenarie

    15,1

    4,4

    10,7

    5,4

    6

    7,6

    *engangsudgift

    Af tabellen fremgår det, at scenariet helt uden tilpasning vil medføre årlige merudgifter på ca. 39 mio. kr., heraf ca. 21 mio. kr. til København. Det anbefalede scenarie vil medføre årlige merudgifter på ca. 15 mio. kr., heraf ca. 4 mio. kr. for København.

    Scenariet uden parallelbetjening (7A nedlægges mellem KBH H og Ny Ellebjerg st. uden erstatning) medfører en årlig besparelse på ca. 6 mio. kr. for København, men væsentlige merudgifter for både Frederiksberg og Rødovre.

    Movia vurderer, at de samlede meromkostninger for omegnskommuner, ved valg af det anbefalede scenarie for Sydhavnsmetroen, er ca. 10,7 mio. kr. årligt, heraf ca. 5,4 mio. kr. for Frederiksberg og ca. 6,0 mio. kr. for Rødovre. Hvis der ikke laves tilpasninger, vurderer Movia, at omkostningerne for omegnskommunerne vil være ca. 18,4 mio. kr. årligt, heraf 6,3 mio. kr. for Frederiksberg og 7,1 mio. kr. for Rødovre.

    Der udestår på nuværende tidspunkt en nærmere afklaring af mulighederne for at afbøde nogle af de økonomiske konsekvenser. Movia er i gang med at undersøge dette.

    Teknik- og Miljøforvaltningen har vurderet, at nødvendige anlægstiltag for det anbefalede scenarie vil koste ca. 2 mio. kr. Disse tiltag kan finansieres af busfremkommelighedspuljen under Økonomiudvalget.

    Bustilpasning til Ny Ellebjerg st./KBH Syd

    Poppelstykket (stop på Poppelstykket/Følager)

    Movia forventer, at løsningen vil koste op imod 10 mio. kr. årligt i øget tilskud, heraf ca. 6 mio. for Københavns Kommune. Der er dog store usikkerheder i beregningerne bl.a. for linje 4A.

    Teknik- og Miljøforvaltningen har vurderet, at løsningen først er mulig at implementere på længere sigt, da der ikke er udbygget de nødvendige adgangsveje for busserne via Følager og Poppelstykket endnu.

    Carl Jacobsens Vej

    Movia vurderer, at løsningen vil koste op mod 18 mio. kr. årligt, heraf ca. 12 mio. for Københavns Kommune, hvis både linje 1A og 4A omlægges. Eller ca. 8 mio. kr. årligt, heraf 6 mio. for Københavns Kommune, for omlægning af linje 1A alene.

    Teknik- og Miljøforvaltningen har vurdereret, at løsningen kan implementeres uden anlægstiltag, men at der på sigt skal laves anlægstiltag for ca. 5,5 mio. kr. for at sikre en bedre trafikafvikling ved krydset Gl. Køge Landevej/Carl Jacobsens Vej.

    Økonomiforvaltningen anbefaler, at der vælges en løsning, hvor kun linje 1A betjener Ny Ellebjerg st. i vendesløjfen. Skal to A-linjer omlægges vil det skabe mere trængsel på Carl Jacobsens Vej og kræve mere kapacitet i den eksisterende vendesløjfe på Ny Ellebjerg st.

    Movia vurderer, at løsningerne til Ny Ellebjerg st./KBH Syd vil give årlige merudgifter mellem ca. 2,1-5,8 mio. kr. til omegnskommunerne. Løsningen med alene 1A via Carl Jacobsens Vej har den laveste merudgift. 

    Videre proces

    På baggrund af drøftelsen, vil Økonomiudvalgets på mødet d. 29. august få forelagt sagen igen med henblik på at træffe en principbeslutning om bustilpasning til Sydhavnsmetroen og Ny Ellebjerg st./KBH Syd.

    Økonomiforvaltningen vil indstille, at bustilpasningen til Sydhavnsmetroen på mødet bliver besluttet som en principbeslutning og endelig besluttet ved en ekstraordinær trafikbestilling til Movia i april 2024. Ved en trafikbestilling i april 2024 vil ændringerne i busdriften som udgangspunkt blive implementeret i december 2024.

    Ønskes der en tidligere implementering gældende fra juni 2024, skal ændringerne bestilles ved den ordinære trafikbestilling i oktober 2023. Dette giver færre mulighed for mindre justeringer på baggrund af dialog med omegnskommunerne og optimering af de valgte scenarier.   

    Anlægstiltagene for bustilpasningen til Sydhavnsmetroen kan finansieres af busfremkommelighedspuljen under Økonomiudvalget via en selvstændig indstilling, mens de øvrige økonomiske ændringer for busdriften forventes at blive håndteret i overførselssagen 2023/2024.

    Anlægstiltagene for bustilpasningen til Ny Ellebjerg st. kan forventeligt blive finansieret via busfremkommelighedspuljen og ændringerne i busdriften for bustilpasning til Ny Ellebjerg st./KBH syd forventes at blive håndteret i overførselssagen 2023/2024.

     

    Søren Hartmann Hede / Nanna Westerby Jensen

    Beslutning

    Dagsordenspunkt 9: Bustilpasning til Sydhavnsmetroen og Ny Ellebjerg st. (2023-0248220)

    Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2023

    Kontorchef i Økonomiforvaltningen, Jeppe Grønholt-Pedersen, deltog under behandling af dagsordenspunktet af hensyn til sagens oplysning.

     

    Indstillingen blev drøftet.

    Et samlet Økonomiudvalg afgav følgende protokolbemærkning:

    ”Det er vigtigt at, åbningen af Metro til Ny Ellebjerg giver et samlet løft i den kollektive trafik. Det er sund fornuft ikke drive buslinjer, der kører samme rute som metroen, men det må ikke medføre, at der er områder i Sydhavnen, der ikke længere blive dækket af kollektive trafik.”

    Til top