Mødedato: 15.08.2023, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Principper for udmøntning af midtvejsregulering af pris- og lønniveauet og håndtering af udgifter til fordrevne ukrainere i 2023

Se alle bilag

Københavns Kommunes serviceramme i 2023 øges i forbindelse med midtvejsreguleringen med 174,5 mio. kr. som følge af justeret skøn for pris- og lønniveauet. Samtidig indmelder flere forvaltninger pr. august et samlet forventet merforbrug på service. Økonomiforvaltningen indstiller på den baggrund, at midtvejsreguleringen udmøntes teknisk til udvalgene med udgangspunkt i fordelingen af pris og løn i budgetterne, dog således, at der maksimalt udmøntes midler svarende til de enkelte udvalgs indmeldte budgetudfordringer. Herved udmøntes i alt 146,2 mio. kr. af midtvejsreguleringen af pris- og lønniveauet. De resterende 28,3 mio. kr. anvendes til opbygning af puljen til uforudsete udgifter. Sagen forlægges nu, og dermed forud for Økonomiudvalgets behandling af det forventede regnskab pr. august på mødet den 23. august, så fagudvalgene kan tage højde for deres andel af den foreslåede udmøntning, når det det forventede regnskab behandles i de enkelte fagudvalg.

Kommunens serviceudgifter til ukrainere forventes at udgøre 254,9 mio. kr. i 2023. I Økonomiaftalen for 2024 er der afsat en ramme på 0,9 mia. kr. for kommunerne samlet, hvoraf København har modtaget 99,2 mio. kr. i finansiel kompensation. Det indstilles, at udgifter til ukrainere håndteres særskilt, og at udvalgene kompenseres fuldt ud, så udgifterne ikke får betydning for kommunens ordinære serviceudgifter.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at 146,2 mio. kr. fra midtvejsreguleringen af pris- og lønniveauet udmøntes teknisk med udgangspunkt i fordelingen af pris og løn i udvalgenes budgetter, dog således at der maksimalt udmøntes midler svarende til de enkelte udvalgs indmeldte budgetudfordringer,
  2. at de resterende midler fra midtvejsreguleringen på 28,3 mio. kr. anvendes til at genopbygge puljen til uforudsete udgifter, service,
  3. at der fortsat følges særskilt op på udgifter pga. krigen i Ukraine, samt at udgifter udover den afsatte ramme i forbindelse med Økonomiaftalen for 2024 ikke får betydning for afholdelse af kommunens ordinære serviceudgifter. 

Problemstilling

Midtvejsregulering af pris- og lønniveauet
Økonomiaftalen for 2024 indebærer en positiv midtvejsregulering af serviceområdet på 1,7 mia. kr., da skønnet for pris- og lønudviklingen (p/l) fra 2022 til 2023 er steget siden Økonomiaftalen for 2023. For Københavns Kommune udgør løftet af servicerammen 174,5 mio. kr.

Forvaltningerne har den 31. juli afleveret deres forventede regnskab efter 1. halvår 2023 til Økonomiforvaltningen. Forvaltningernes forventede regnskab forelægges fagudvalgene, inden Økonomiudvalgets behandler kommunens samlede regnskabsprognose den 23. august. Indmeldingerne viser, at flere udvalg oplever budgetudfordringer, som dels relaterer sig til stigende priser, og dels ændrede aktivitetsforudsætninger.

Forvaltningernes administrative indmeldinger til det forventede regnskab pr. august indeholder således forventede merforbrug på samlet 252 mio. kr. på tværs af udvalg, før der tages højde for midtvejsreguleringen af p/l, og når der ses bort fra merudgifter til ukrainere.

Udgifter til fordrevne fra Ukraine
Det fremgår af økonomiaftalen for 2024, at ”Regeringen og KL er enige om som led i en normalisering af udgiftsstyringen at afsætte en samlet ramme på 0,9 mia. kr. for 2023 til modtagelsen af fordrevne fra Ukraine”, samt at ”Regeringen og KL er enige om at følge op på håndteringen for 2024 i forbindelse med økonomiaftalen for 2025.”

Københavns kommunes andel af rammen til udgifter til ukrainere i 2023 udgør 99,2 mio. kr. Med overførselssagen har Københavns kommune selv reserveret 100 mio. kr. til udgifter til fordrevne ukrainere, ligesom der i forvejen er tildelt budget på 27,4 mio. kr. Pr. august udgør forvaltningernes forventede udgifter til fordrevne ukrainere 254,9 mio. kr. Der udestår således et finansieringsbehov vedr. udgifter til fordrevne ukrainere i 2023 på 28,3 mio. kr.

Løsning

Udmøntning af midtvejsregulering af pris- og lønniveauet
I forbindelse med midtvejsreguleringen er kommunens serviceramme opjusteret med 174,5 mio. kr. som følge af justeret p/l-skøn. I 2022 blev der tilsvarende foretaget en positiv efterregulering af p/l-niveauet, som blev udmøntet teknisk til udvalgene med udgangspunkt i fordelingen af pris og løn i budgetterne. En teknisk udmøntning tager således højde for fordelingen mellem hhv. lønudgifter og øvrige udgifter i budgetterne. Midtvejsreguleringen afspejler en justering af lønskønnet på -0,29 procentpoint og en justering af prisskønnet på 2,49 procentpoint.

En teknisk justering af p/l indebærer, at Økonomiforvaltningens indtægtsbudget til intern husleje og it-ydelser stiger, hvilket vil blive afspejlet i efterfølgende større afregninger med forvaltningerne.

Økonomiforvaltningen indstiller, at der med udmøntningen af p/l tages højde for de økonomiske udfordringer, som forvaltningerne har indmeldt til forventet regnskab pr. august ekskl. merudgifter pga. fordrevne ukrainere.

Det indstilles derfor, at der maksimalt udmøntes midler svarende til et udvalgs eventuelle merforbrug i det forventede regnskab samt de afledte øgede udgifter til intern husleje og it-ydelser. Det indstilles, at overskydende midler efter den tekniske udmøntning anvendes til opbygning af puljen til uforudsete udgifter. 

I tabel 1 fremgår udmøntningen af pris- og lønmidlerne, hvor udmøntningen maksimalt svarer til merforbrug i det forventede regnskab og forøgede udgifter til intern husleje og it mv.

Tabel 1. Udmøntning op til merforbrug og øgede interne afregninger

Mio. kr.

Forventet merforbrug

Øgede udgifter til intern husleje og it mv.*

Samlet budgetbehov

Teknisk udmøntning med loft

Merforbrug efter udmøntning

Beskæftigelses-
og Integrations-
udvalget

0,0

1,1

1,1

1,1

0,0

Børne- og
Ungdoms-

udvalget

101,8

28,2

130,1

60,8

69,2

Kultur- og
Fritidsudvalget

21,8

7,9

29,7

20,1

9,6

Socialudvalget

80,5

5,3

85,8

65,6

20,2

Sundheds- og
Omsorgs-

udvalget

33,4

2,5

35,9

35,1

0,8

Teknik- og Miljø-
udvalget

14,5

1,3

15,7

9,8

5,9

Økonomi-
udvalget**

0,0

-46,4

-46,4

-46,4

0,0

I alt

252,0

0,0

252,0

146,2

105,8

* I bilag 1 fremgår opdeling af de øgede interne opkrævninger opdelt på intern husleje og it-ydelser.
**Økonomiudvalgets indtægtsbudget til interne afregninger opjusteres med i alt 48 mio. kr., hvoraf 2 mio. kr. henføres til interne afregninger vedr. Økonomiforvaltningen selv. Der udmøntes således 2 mio. kr. i p/l til Økonomiudvalget svarende til udvalgets egen andel af de øgede interne afregninger.

Når der tages højde for, at maksimalt udmøntes p/l svarende til udvalgenes forventede merforbrug pr. august og øgede interne afregninger, udmøntes 146,2 af de i alt 174,5 mio. kr. vedr. pris- og lønreguleringen.

Det indstilles, at de resterende 28,3 mio. kr. anvendes til opbygning af puljen til uforudsete udgifter. Økonomiudvalget kan herefter udmønte puljen til håndtering af yderligere merforbrug i forbindelse med det forventede regnskab pr. oktober.

Merudgifter vedr. fordrevne fra Ukraine
På baggrund af forvaltningernes indmeldinger til det forventede regnskab pr. august opgøres kommunens serviceudgifter til fordrevne ukrainere i 2023 til 254,9 mio. kr. Med midtvejsreguleringen har kommunen modtaget 99,2 mio. kr. i finansiering fra staten vedr. fordrevne ukrainere i 2023. Herudover blev der med overførselssagen reserveret 100 mio. kr. til udgifter til ukrainere, ligesom der i forvejen er afsat 27,4 mio. kr. i budget til Ukraineudgifterne. Der udestår således et finansieringsbehov vedr. de forventede Ukraineudgifter i 2023 på 28,3 mio. kr.

Økonomiforvaltningen foreslår, at det resterende finansieringsbehov håndteres ved, at der i budget 2024, i lighed med håndteringen af udgifterne i 2022, afsættes en pulje til de resterende merudgifter.

Teknisk håndteres udvalgenes merudgifter således, at udvalgene i relation til det forventede regnskab pr. august får tillægsbevilling svarende til de afholdte merudgifter i 1. halvår. I relation til det forventede regnskab pr. oktober får udvalgene dækket yderligere finansieringsbehov vedr. de faktiske udgifter i 3. kvartal og forventede udgifter i 4. kvartal.

Det bemærkes, at det i Økonomiaftalen for 2024 er forudsat, at udgifter til fordrevne fra Ukraine normaliseres, og at det er aftalt, at Regeringen og KL følger op på håndteringen for 2024 i forbindelse med økonomiaftalen for 2025.

I lyset af den forventede normalisering i 2024 vil det fortsat være nødvendigt med en stram styring af den lovpligtige indsats over for fordrevne ukrainerne. Økonomiforvaltningen vil gå i dialog med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen herom, herunder mulighederne for at nedbringe udgifterne. Økonomiudvalget vil i forbindelse med 3. prognose få en orientering herom.

Økonomi

Udmøntningen af pris- og lønmidlerne vil bevillingsteknisk blive foretaget i forbindelse med 2. sag om bevillingsmæssige ændringer 2023. I lighed med 2022 kompenseres udvalgene i særskilt indstilling i forbindelse med det forventede regnskab pr. august for merudgifter til fordrevne ukrainere afholdt i 1. halvår.

Videre proces

På økonomiudvalgsmødet den 23. august forelægges indstillingerne om hhv. forventet regnskab pr. august, 2. sag om bevillingsmæssige ændringer og håndtering af udgifter til fordrevne ukrainere i 1. halvår.

 

Søren Hartmann Hede                          / Nicolai Kragh Petersen 

Beslutning

Dagsordenspunkt 3: Principper for udmøntning af midtvejsregulering af pris- og lønniveauet og håndtering af udgifter til fordrevne ukrainere i 2023 (2023-0284607)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2023

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top