Mødedato: 14.08.2018, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Sikker By effektopfølgning 2018

Se alle bilag
Økonomiudvalget forelægges den årlige effektopfølgning for de kriminalpræventive indsatser under Sikker By til efterretning. Derudover skal Økonomiudvalget tage stilling til, om der skal udarbejdes en Sikker By pakke til budgetforhandlingerne for 2019.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at status for effektopfølgningen af indsatser under Sikker By-strategi 2018-21 tages til efterretning,

  2. at det godkendes, at der udarbejdes en Sikker By pakke til budgetforhandlingerne for 2019, som indeholder budgetnotater for de bevillingsudløb på Sikker Bys område, som forvaltningerne ønsker at videreføre, samt budgetnotater for evt. nye indsatser, som er fremkommet af de politiske fagudvalgs drøftelser af Sikker By strategi 2018-2021.

Problemstilling

Sikker By udarbejder årligt en indstilling med en vurdering af effekten af de kriminalpræventive indsatser, som indgår i samarbejdet under Sikker By strategi 2018-2021. Formålet er at give et samlet overblik over det kriminalpræventive arbejde i København samt at følge effekten af de enkelte kriminalpræventive indsatser.

Løsning

Effektopfølgningen indeholder en vurdering af målopfyldelsen for 25 indsatser under Sikker By strategien. Ansvaret for indsatserne ligger i de enkelte forvaltninger: Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (3 indsatser), Socialforvaltningen (11 indsatser), Kultur- og Fritidsforvaltningen (1 indsats), Teknik- og Miljøforvaltningen (2 indsatser), Økonomiforvaltningen (8 indsatser). I forhold til sidste års måling er Tryghedspartnerskabet for Folehaven tilføjet effektopfølgningen, mens det akutte gadeplansarbejde i Børne- og Ungdomsforvaltningen er udgået, da indsatsen har akut karakter og er vanskelig at differentiere fra den ordinære drift.  

Af de 25 afrapporteringer fremgår det, at de 10 har haft en tilfredsstillende målopfyldelse (markeret grøn), mens 13 indsatser ikke opfylder deres egne succeskriterier (markeret gul). Derudover har to indsatser ingen markering.

Indsatsens navn

Forvaltning*

Indfrielse af succeskriterier

Markering af målopfyldelse 2018

PRIMÆR FOREBYGGELSE

Bydækkende fritids- og studiejobindsats

BIF

5/5

TV-overvågning

ØKF

Opgøres ikke jf. Bilag 1

Mentorordning i udsatte byområder (Dynamo)

ØKF

7/11

Feriecamp Sydhavnen

KFF

2/2

SEKUNDÆR FOREBYGGELSE

Københavnerteamet

SOF

0/1

Ny Start

SOF

2/3

Sjakket

SOF

8/8

Green Teams Driftssamarbejde

TMF

1/2

Green Teams Fritidsjob/Beskæftigelse

TMF

1/2

Ungdomsbrandkorpset

ØKF

4/6

Din Betjent

ØKF

5/5

VINK

BIF

12/15

TERTIÆR FOREBYGGELSE

Exit Programmet

SOF

2/2

Den korte snor

SOF

6/7

Den flyvende hollænder

SOF

3/3

SSP+

SSP/SOF

3/4

18+ centrene

SOF

3/4

Spydspidsen

SOF

6/6

Nexus

SOF

5/5

Tidlig helhedsorienteret indsats for dømte og varetægtsfængslede og God løsladelse

BIF

1/3

OMRÅDEBASEREDE INDSATSER

Amager Partnerskab

ØKF

2/3

Tingbjerg-Husum Partnerskab

ØKF

1/2

Folehaven Partnerskab (ny)

ØKF

Opgøres kun på baseline i år, da partnerskabet er nyetableret

SydhavnsCompagniet

ØKF

4/4

All in

SOF

4/5

* BIF er Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, ØKF er Økonomiforvaltningen, KKF er Kultur- og Fritidsforvaltningen, SOF er Socialforvaltningen og BUF er Børne- og Ungdomsforvaltningen

Note: Uddybende kommentarer til indsatsernes målopfyldelse fremgår af bilag 1.

Sikker By Styregruppen har besluttet en ny procedure for, hvordan indsatsernes målopfyldelse skal vurderes. For at forenkle afrapporteringen indgår det kun i farvemarkeringen, i hvilken grad indsatserne lever op til de succeskriterier, de selv har sat for deres indsats. Dette adskiller sig ift. tidligere år, hvor indsatsernes ambitionsniveau og kvaliteten af de opstillede mål også har indgået i vurderingen. Grøn markeres ved en fuldstændig indfrielse af indsatsens mål, gul markeres ved en delvis indfrielse, mens rød markeres ved en mangelfuld målindfrielse. Det bemærkes i den forbindelse, at gule og røde markeringer også kan indikere, at en indsats har opstillet meget ambitiøse mål.

Årets effektopfølgning

I bilag 1 ses en uddybet oversigt over indsatsernes målopfyldelse for 2017, hvor målopfyldelsen er kommenteret. I bilag 2 findes indsatsernes samlede afrapporteringsskemaer, som danner grundlaget for kategoriseringerne i bilag 1 samt en beskrivelse af hver enkelt kriminalpræventive indsats, delaktiviteter og målgruppe, samt oplysninger om forebyggelseskategori, opstartsår, budget og geografisk placering.

I tabellen er indsatserne opdelt i fire forebyggelsesniveauer. Det primære niveau er indsatser målrettet alle børn og unge, som sigter på bred kriminalitetsforebyggelse. Det sekundære niveau er rettet mod kriminalitetstruede unge, mens den tertiære er indsatser for unge, der allerede har begået kriminalitet. Endelig sætter de områdebaserede indsatser bredt ind med flere indsatser i udsatte byområder, som oplever særlige udfordringer.

Med udgangspunkt i indsatsernes målopfyldelse vil Sikker Bys styregruppe, i samarbejde med de enkelte indsatser, vurdere hvorvidt der er behov for henholdsvis en revidering af indsatsernes arbejde samt de opstillede mål derfor.

Nyt forenklet koncept

Sikker By har i år arbejdet på en forenkling af effektopfølgningen efter ønske fra Økonomiudvalget sidste år. Forenklingen har løftet den kvantitative data i afrapporteringerne og har desuden haft til formål at aflaste indsatsernes arbejde med opfølgningen. Således er de tidligere skemaer om samarbejde og innovation helt udgået af opfølgningen, mens effektskemaet kun er udfyldt for de indsatser, som ikke registrerer cpr-numre for deres brugere, og derfor har begrænset adgang til kvantitativt data for deres målgruppe. Disse indsatser udfylder et effektskema, som ud fra fire parametre vurderer indsatsens potentiale for effekt. De fire parametre er: 1. Påvirkning af risiko- og beskyttelsesfaktorer, 2. Anvendelse af virkningsfulde tilgange, 3. Indsatsens vidensgrundlag og 4. Samarbejdets bredde.

I forhold til den kvantitative data er afrapporteringen udbygget med datapakker for de indsatser, som registrerer cpr-numre for deres brugere. Datapakkerne er udviklet i et samarbejde mellem indsatserne, Sikker By og kommunens Velfærdsanalyseenhed og indeholder baggrundsdata for indsatsernes brugere samt data for tilbagefald til kriminalitet og brobygning til uddannelse/beskæftigelse. Kvaliteten af datapakkerne er i år desværre påvirket af begrænsninger i data, dels fordi Danmarks Statistik mod forventning ikke kunne frigive data på sigtelser fra 2017, dels i begrænsninger på, hvilke borgere der kunne trækkes beskæftigelsesoplysninger på. Sikker By vil i samarbejde med indsatserne og Velfærdsanalyseenheden undersøge mulighederne for at udvikle kvaliteten af datapakkerne frem mod næste års måling.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Det bemærkes, at bevillingerne til en række Sikker By indsatser udløber i 2018. Såfremt Økonomiudvalget godkender indstillingen, vil de bevillingsudløb, som forvaltningerne ønsker at videreføre, indgå i en Sikker By-pakke sammen med evt. nye budgetønsker fra fagudvalgenes drøftelser af Sikker By Strategi 2018-2021 til budgetforhandlingerne for 2018.  

Videre proces

Økonomiforvaltningen vil i samarbejde med indsatserne, Velfærdsanalyseenheden og Sikker By arbejdsgruppe undersøge muligheden for at kvalificere indsatserne effektopfølgning, herunder kvaliteten af datapakkerne.

Peter Stensgaard Mørch               / Søren Tegen Pedersen

Beslutning

Dagsordenspunkt 9: Sikker By effektopfølgning 2018 (2018-0147630)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. august 2018

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning med 10 stemmer mod 0. 3 medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, Å, B og F.

Imod stemte: Ingen.

Undlod at stemme: V, C og O.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt med 10 stemmer mod 0. 3 medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, Å, B og F.

Imod stemte: Ingen.

Undlod at stemme: V, C og O.

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi synes, at effekten af mange af tiltagene kun i begrænset omfang har en direkte kriminalpræventiv effekt. Vi er derfor skeptiske overfor flere af initiativerne. En ny budgetpakke forudsætter derfor en meget direkte kriminalpræventiv effekt.”

Til top