Mødedato: 13.03.2018, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Startredegørelse for tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 216 "Lygten" med tilhørende kommuneplantillæg, Bispebjerg

Se alle bilag
Der skal tages stilling til at igangsætte udarbejdelse af lokalplan, og ændring af kommuneplanen. Planerne vil muliggøre en fortætning af området mellem Lygten, Tagensvej, Frederikssundsvej og S-togbanen  med primært boliger.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget har godkendt,

  1. At Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til tillæg til lokalplan ”Lygten” på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 2, dog således at der stilles krav om 25 % af boligmassen som almene boliger.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

2. at Økonomiforvaltningen samtidig udarbejder forslag til tillæg til Kommuneplan 2015 på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 2.

Problemstilling

To bygherrer ønsker at udvikle et attraktivt bykvarter med blandet bolig- og erhvervsbebyggelse. Bygherrerne er gået sammen om at udvikle en samlet bebyggelsesplan for deres to matrikler. De ønsker primært at opføre boliger med en fordeling på 75 % familieboliger og 25 % ungdomsboliger, svarende til et etageareal på i alt ca. 16.600 m2 familieboliger og 5.500 m2 ungdomsboliger. Dertil kommer ca. 2.300 m2 erhverv. Derudover foreslås en anvendelsesændring for Nørrebro Bycenter, som muliggør servering, på baggrund af beslutning herom i Teknik- og Miljøudvalget den 9. oktober 2017. Omfanget af projektet kræver, at der udarbejdes et lokalplantillæg, som muliggør opførelse af den nye bebyggelse. Ligeledes foreslås en ændring af parkeringsnormen for området, som forudsætter, at der udarbejdes kommuneplantillæg.

Løsning

Bygherrerne ønsker at fortætte området mellem Lygten, Tagensvej og S-togbanen med en varieret bebyggelse centreret omkring en grøn kile. I dag opleves området lukket og utrygt, bl.a. fordi der er hegn om næsten samtlige matrikler og lange strækninger med lukkede facader i bebyggelsen langs Lygten. Nybyggeriet vil mod Tagensvej have butikker og erhverv i stueetagen med åbne facader, og fortætningen af området med boliger og erhverv vil være med til at skabe mere liv og øge trygheden i forhold til i dag, hvor det er et stort ubebygget areal. Projektforslaget rummer et punkthus på op til 40 meter (13 etager) mod Tagensvej samt bebyggelser i 3-9 etager og op til 29 meter højt. Den bebyggelsesmæssige tyngde er i den nordlige del mod Tagensvej og langs S-togbanen, mens byggeriet er lavest mod de eksisterende boliger. I den sydlige og østlige del af projektområdet sikres muligheden for at etablere de grønne cykelruter, som er udlagt i Kommuneplanen. Forvaltningen er ligeledes i dialog med HOFOR omkring placering af en planlagt skybrudstunnel i området.

Kommuneplanen fastlægger bebyggelsesprocenten til maksimal 150 for hele området, hvor der foreslås ny bebyggelse (C2*-rammen). Projektet omfatter to matrikler og bebyggelsesprocenten for de to matrikler vil blive 156 inkl. det eksisterende byggeri (Bispebjerg Kollegiet). Lokalplanen muliggør, at bebyggelsesprocenten kan beregnes for hele C2*-området under ét, hvorved kommuneplanen overholdes med en samlet bebyggelsesprocent på 123.

På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 9. oktober 2017 blev der truffet en beslutning om, at forvaltningen udarbejder tillæg til fire lokalplaner, herunder Lygten, som muliggør servering i bymidteområder. På baggrund heraf foreslås, at der muliggøres servering i Nørrebro Bycenter. 

Både Bispebjerg og Nørrebro Lokaludvalg er blevet hørt om sagen i den interne høring og er positive over for, at der reserveres så stort et areal til en god løsning for stiforbindelserne i området. Derudover glæder det Bispebjerg Lokaludvalg, at der muliggøres servering i Nørrebro Bycenter.

Der henvises i øvrigt til bilag 3 faktaark.

Byliv

I kommunens vision Fællesskab København og Kommuneplan 2015 er der fokus på København som cykelby og på at styrke hverdagslivet. Det er hensigten, at den nye bebyggelse med butikker, erhverv og boliger vil tiltrække flere forskellige brugere til området og være med til at skabe et mangfoldigt byliv. Endvidere udlægges areal til en offentlig sti og grønne cykelruter, som skaber en bedre sammenhæng i stinettet.

Miljø og bynatur

København skal ifølge strategien for bynatur og træpolitikken være en grønnere by. Friarealerne for den nye bebyggelse etableres som en grøn kile, som henter sin grønne identitet fra både Lersøparken og Mimersparken. Endvidere etableres et stinet, der skaber en offentlig tilgængelig og grøn passage. Forvaltningen forventer, at der i relation til nybyggeriet i lokalplanen må gives tilladelse til at fælde i størrelsesordenen syv træer, der lever op til kriteriet for bevaringsværdige træer. Behovet for fældning skyldes hovedsageligt, at der anlægges nedkørsel til parkeringskælder fra Lygten, så området friholdes for biltrafik. Forvaltningen vil stille krav om nyplantning af et tilsvarende antal træer. Frem mod lokalplanforslaget vil øvrige bevaringsværdige træer i lokalplanområdet blive kortlagt, og der arbejdes med en plan for at bevare så mange træer som muligt.

Almene boliger

Lokalplanområdet ligger i Tagensbo skoledistrikt, hvor den almene boligandel udgør 28 %. Det betyder, at der i henhold til kommuneplanens retningslinjer kan stilles krav om almene boliger efter en konkret vurdering af det enkelte projekt. Området er kendetegnet ved en stor andel af mindre boliger og derudover er området en del af et udsat byområde, hvorfor der i tråd med hidtidig praksis ikke stilles krav om almene boliger.

Parkering

Parkeringsnormen for biler er i Kommuneplan 2015 1 plads pr. 100 m2. Bygherrerne har ønsket en lavere parkeringsnorm end denne. De har derfor fået udarbejdet en trafikanalyse, jf. bilag 4, om hvorvidt kommuneplanens norm vil medføre en overkapacitet set i lyset af stationsnærheden og lavt bilejerskab i området. Økonomiforvaltningen vurderer på baggrund af denne rapport og områdets stationsnærhed (hhv. 600 og 200 meter til Nørrebro Station og Bispebjerg Station), god kollektiv trafikbetjening samt dets placering i bystrukturen, at parkeringsnormen kan ændres til 1 plads pr.150 m2 i C2*-rammen med udarbejdelse af kommuneplantillæg for rammen. Den anbefalede norm svarer til den, der gælder for C-rammer liggende indenfor Tæt Byen-området, som er beliggende på det tilstødende areal, der i stor udstrækning deler karakteristika med projektarealet. Lokalplanen vil derved skulle stille krav til 1 plads pr. 150 m2. Krav til cykelparkering vil, jf. kommuneplanen, være 4 pladser pr. 100 m2. Parkeringskravet svarer til ca. 148 parkeringspladser til biler placeret i to parkeringskældre og ca. 980 parkeringspladser til cykler til nybyggeriet.

Kommuneplan, kommuneplantillæg

I Kommuneplan 2015 er den sydlige del af lokalplanområdet udlagt til serviceerhverv (S1*-område) med en maksimal bebyggelsesprocent på 110. Den nordlige del af området er udlagt til boliger og serviceerhverv (C2*-område) med en maksimal bebyggelsesprocent på 150 og en maksimal bygningshøjde på 42 meter. Fordelingen mellem boliger og erhverv skal være 40-75 % boliger. Forvaltningen foreslår, at kommuneplantillægget med henblik på en ændring af C2*-rammen i forhold til parkeringsnormen sker parallelt med lokalplanprocessen.

Anbefalinger til den videre planlægning

Forvaltningerne vil i det videre samarbejde med bygherre og rådgiver særligt fokusere på:

  • Der skal sikres sammenhæng med den eksisterende bebyggelse.
  • Der skal sikres en tryg og god stiforbindelse igennem området.
  • Et grønt og varieret landskab gennem området skal prioriteres.
  • Kantzoner og en arkitektonisk tilpasning af bebyggelsen til stedet.
  • Bylivet skal styrkes med en åbning af stueetagerne, og byrummene skal udformes med gode muligheder for ophold for brugere og beboere.
  • Kortlægning af bevaringsværdige træer og bevarelse af så mange træer som muligt.
  • Der skal fortsat sikres areal til kommunens planlagte cykelforbindelser.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Det skønnes, at gennemførelse af projektet vil give en kommunal skatteindtægt på ca. 5 mio. kr. årligt (2012-priser) og mulighed for ca. 50 arbejdspladser.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget har godkendt startredegørelsen, sætter forvaltningerne planarbejdet i gang og foretager en screening af de miljømæssige konsekvenser med henblik på at vurdere, om der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lovbekendtgørelse om miljøvurdering af planer, programmer og konkrete prjekter. Forvaltningerne forventer at forelægge forslag til lokalplan med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen i 3. kvartal 2018, hvorefter det sendes i offentlig høring i otte uger. Lokalplanen ventes endeligt vedtaget primo 2019.

 

Peter Stensgaard Mørch                                               Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til tillæg til lokalplan ”Lygten” på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 2.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
  2. at Økonomiforvaltningen samtidig udarbejder forslag til tillæg til Kommuneplan 2015 på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 2.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 26. februar 2018 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med to stemmer mod ni. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C og I.
Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af indstillingens 1. at-punkt (ÆF2):
”At Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til tillæg til lokalplan ”Lygten” på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 2, dog således at der stilles krav om 25 % af boligmassen som almene boliger.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget med seks stemmer mod fem. Ingen undlod at stemme.

For stemte: B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: A, C og I.

Den således ændrede indstilling blev godkendt med ti stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, I, O, Ø og Å.
Imod stemte: C.

Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi finder, at det er vigtigt, at der er et varieret udbud af boliger, så vi sikrer en blandet by. Vi opfordrer derfor til, at der i forbindelse med etableringen af de almene boliger tænkes i forskellige boligformer som fx ungdomsboliger, seniorbofællesskaber mv.”

Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”At der tages hensyn til at sikre de nuværende serveringssteder i området, og at der ikke fra Nørrebro Bycenter etableres servering uden for ved Lygten Station.”

Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi stemmer ikke for 25 % almene boliger i denne startredegørelse, da vi også i dette kvarter ønsker en blandet by.”

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten foretrækker generelt tæt, lavt byggeri frem for højhuse og tager forbehold for den endelige udformning af projektet på dette punkt.”

Beslutning

Dagsordenspunkt 10: Startredegørelse for tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 216 "Lygten" med tilhørende

kommuneplantillæg, Bispebjerg (2018-0008680)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. marts 2018

Indstillingen blev godkendt med 9 stemmer mod 1. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F og O.

Imod stemte: C.

Undlod at stemme: V.

 

Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 26. februar 2018:

”Vi finder, at det er vigtigt, at der er et varieret udbud af boliger, så vi sikrer en blandet by. Vi opfordrer derfor til, at der i forbindelse med etableringen af de almene boliger tænkes i forskellige boligformer som fx ungdomsboliger, seniorbofællesskaber mv.”

 

Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 26. februar 2018:

”At der tages hensyn til at sikre de nuværende serveringssteder i området, og at der ikke fra Nørrebro Bycenter etableres servering uden for ved Lygten Station.”

 

Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 26. februar 2018:

”Vi stemmer ikke for 25 % almene boliger i denne startredegørelse, da vi også i dette kvarter ønsker en blandet by.”

Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen på mødet.

 

Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 26. februar 2018:

”Enhedslisten foretrækker generelt tæt, lavt byggeri frem for højhuse og tager forbehold for den endelige udformning af projektet på dette punkt.”

Til top