Mødedato: 09.10.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Sikker By - Udvikling af prioriteringsmodel for kriminalpræventive indsatser

Se alle bilag

Økonomiudvalget forelægges forslag til fremgangsmåde for udvikling af et kvalificeret prioriteringsgrundlag for kommunens kriminalpræventive indsatser.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

1.       at det godkendes, at der anvendes ekstern konsulenthjælp til at udvikle en metode, der danner grundlag for etablering af et internt rådgivningspanel, jf. første afsnit i ”Løsning”. Udgifterne til eksterne konsulenter afholdes inden for Center for Sikker Bys eksisterende ramme til konsulentbistand og øvrige udgifter.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede den 28. januar 2010, at der skal fremlægges forslag til mulige effektiviseringer og prioriteringer af den kriminalpræventive indsats. Formålet er at styrke grundlaget for løbende at kunne vurdere, hvilke af kommunens kriminalpræventive aktiviteter, som i særlig grad understøtter de besluttede målsætninger for området og hermed understøtte et kvalificeret beslutningsgrundlag for fremadrettet prioritering.

I forlængelse heraf besluttede Borgerrepræsentationen den 10. februar 2011 en samlet model for effektmåling af de kriminalpræventive aktiviteter (Sikker By effektmodel), og den 27. marts 2012 drøftede Økonomiudvalget forslag til videre prioriteringsproces, herunder anvendelse af eksternt konsulentfirma til at gennemføre en konkret prioritering. Økonomiudvalget besluttede i den forbindelse, at der skal udarbejdes en nærmere beskrivelse af, hvordan man kan gennemføre en prioritering af området.

Økonomiforvaltningen har i samarbejde med de øvrige forvaltninger udarbejdet vedlagte eksempel (bilag 4) på en fremgangsmåde for prioritering af aktiviteter på det kriminalpræventive område. Styregruppen for Sikker By har på baggrund heraf ønsket, at der indhentes ekstern konsulentbistand til yderligere at kvalificere og understøtte prioriteringsprocessen på baggrund af det foreliggende vidensgrundlag.

Løsning

Det foreslås, at der anvendes ekstern konsulenthjælp til at udvikle en metode, der danner grundlag for, at et internt rådgivningspanel med ressourcepersoner fra kommunen, eventuelt suppleret af relevante forskere, i samarbejde med styregruppen for Sikker By kan udarbejde en oversigt, der rangerer Sikker By-indsatserne. Rangeringen skal foretages med hensyn til effekt, målopfyldelse ift. de overordnede Sikker By-effektmål samt økonomi. Metoden skal understøtte rangering internt inden for samme type aktiviteter og på tværs af aktiviteter og formål.

Med udgangspunkt heri foreslås det, at styregruppen inden marts/april 2013 har rangeret nedenstående aktiviteter over for hinanden:

1.      Aktiviteter, der udløber i 2013, og hvor der søges om genbevilling med budget 2014

2.      Aktiviteter, der indgår i Sikker By-effektmodellen, eller hvor der på anden måde forefindes dokumentation for effekter

Liste over de konkrete aktiviteter, der foreslås at indgå i første rangering, findes i bilag 1. Det skal her bemærkes, at der arbejdes videre med en yderligere kvalificering af, hvilke kriminalpræventive aktiviteter, der arbejder med effektmåling, men ikke indgår i Sikker By-effektmodellen.

Baggrunden for, at disse aktiviteter udvælges til at indgå i den første interne rangering er:

·         Ad 1: For aktiviteter, der skal genfinansieres med budget 2014 bør der under alle omstændigheder udarbejdes dokumentation for indsatsernes hidtidige effekt. Det er derfor relevant at sammentænke dette med prioriteringsøvelsen i regi af Sikker By,

·         Ad 2: Det er muligt at foretage en kvalificeret rangering af de indsatser, der allerede arbejder med effektdokumentation.

Det er hensigten, at denne første rangering af aktiviteter skal bidrage til at skabe klarhed over, hvordan indsatsernes effekter fremadrettet skal dokumenteres, således at det bliver muligt at udarbejde en kvalificeret rangering af indsatserne på tværs. Tryghedsindekset kan være en inspiration i denne forbindelse, idet indekset udtrykker etableringen af en målemetode, der kombinerer forskellige indikatorer. Indekset måler tryghed ved at se på antal anmeldelser op imod oplevede kriminalitet.

Det bemærkes yderligere, at udviklingen af en prioriteringsmetode på Sikker Bys område ligeledes kan bidrage til lignende tværgående prioriteringsøvelser i kommunen, eksempelvis på børne- eller beskæftigelsesområdet.

Følgende kriminalpræventive indsatser har effektmåling (bilag 2):

·         Den korte snor+ (for voksne, 18+)

·         Opsøgende gadeplan i udvalgte områder.

·         18+ Centre på Nørrebro: Ressourcecenter Ydre Nørrebro, Gadepulsen+ og Upload

·         Voksen mentorstøtte til udsatte børn og unge

·         Second Chance

·         Plads til Alle

·         VINK – antiradikalisering

·         Ungdomsbrandkorps

·         SSP +

·         FerieCamps

·         Kontingentsfritagelse i ungdomsklubber

·         Udvidelse af klubbernes åbningstider

·         Gadeplansarbejdet

·         Skolesocialrådgiverordningen på 35 skoler

·         EXIT-programmet

·         Den Korte Snor

·         Helhedsorienteret indsats for dømte og varetægtsfængslede

·         Udgående beskæftigelsesindsats for uroskabende unge i byen

·         Bydækkende fritidsjobformidling

·         Den Flyvende Hollænder

·         Københavnerteamet

·         Spydspisen

·         Tryg den af

·         Tryghedsteam

·         Udvidede åbningstider for aktiviteter på idrætsanlæg

·         TV-overvågning (ikke i Sikker By-effektmodel)

·         Sundhedshus i Tingbjerg (ikke i Sikker By-effektmodel)

·         Bandeexit (ikke i Sikker By-effektmodel)

·         Tingbjerg Partnerskab (ikke i Sikker By-effektmodel)

Vidensbank indenfor det kriminalpræventive område

For at sikre et kvalificeret grundlag for rangering/prioritering af kommunens kriminalpræventive indsatser, vil Økonomiforvaltningen med inddragelse af ekstern bistand etablere en vidensbank indenfor det kriminalpræventive område. Vidensbanken skal baseres på et systematisk studie af dansk og international forskningslitteratur samt indsamle viden fra relevante nationale eksperter. Formålet med vidensbanken er at skabe overblik over evidens på det kriminalpræventive område og derved fungerer som et supplement til kommunens egen effektmåling samt understøtte rangering og prioritering af aktiviteterne. Økonomiforvaltningen afholder udgifterne hertil inden for Center for Sikker Bys ramme.

Det skal indledningsvist undersøges, hvorvidt det er muligt at samarbejde med KL og/eller andre af landets større kommuner vedr. etableringen af en vidensbank indenfor det kriminalpræventive område. Endvidere tager Økonomiforvaltningen kontakt til Justitsministeriets Forskningskontor og Det Kriminalpræventive Råd med henblik på at afdække mulighederne for og potentialerne i et eventuelt samarbejde.

Økonomi

Udgifter til eksternt konsulentfirma forventes at udgøre i størrelsesordenen:

·         200.000 til udvikling af metode til understøttelse af prioritering mellem kriminalpræventive aktiviteter i budget 2014,

·         300.000 til udarbejdelse af vidensbank med overblik over evidens på det kriminalpræventive område.

Udgifterne afholdes inden for rammen af Center for Sikker By.

Videre proces

Økonomiudvalget forelægges konkret metodeforslag inklusiv videre proces og nøjagtigt finansieringsbehov i november 2012 med forslag til hvilke konkrete aktiviteter, der skal indgå i første runde af prioriteringen.  


Claus Juhl                         /Bjarne Winge

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 9. oktober 2012

Indstillingen blev godkendt.

Til top