Mødedato: 08.05.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Endelig vedtagelse af lokalplan Øster Farimagsgade Skole

Se alle bilag

Efter den offentlige høringsperiode skal Borgerrepræsentationen vedtage lokalplan ”Øster Farimagsgades Skole” endeligt.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at lokalplan ”Øster Farimagsgades Skole” vedtages endeligt med en ændring i § 7, stk. 3, pkt.c, (om, at der mod Holmens Kirkegård skal etableres hegn med en variation af visuelt lukkede og transparente strækninger, og ikke alene et transparent trådhegn, som fastlagt i lokalplanforslaget).

(Se endvidere ’Oversigt over politisk behandling)

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen. Endvidere forudsættes det, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

København vokser med 1.000 nye indbyggere om måneden, heraf ca. 100 børn. Det skaber behov for øget skolekapacitet. På den baggrund vedtog Borgerrepræsentationen den 1. december 2011 forslag til lokalplan (2011-128498) om udvidelse af Øster Farimagsgades Skole med henblik på offentliggørelse. Forslaget vedlægges som bilag 1.

 

Forslaget til lokalplan har været fremlagt i offentlig høring fra den 14. december 2011 til den 14. februar 2012. Der har været afholdt et offentligt orienteringsmøde den 16. januar 2012. Referat og evaluering af mødet er vedlagt som henholdsvis bilag 2 og bilag 3. Som bilag 4 vedlægges resultatet af borgerdialogforløbet. I forbindelse med den offentlige høring er der modtaget ni henvendelser heraf fem fra offentlige myndigheder.

Løsning

Lokalplanen skal muliggøre udvidelse af Øster Farimagsgades Skole i Indre By fra to til tre spor samt etablering af skolefritidsordninger på skolen. Projektet har et omfang på ca. 3.800 m² etageareal samt nedrivning af ca. 930 m² etageareal. Den samlede skolebebyggelse vil få en bebyggelsesprocent på 150 og en friarealprocent på 40. Den nye bebyggelse opføres i samspil med den eksisterende bevaringsværdige hovedbygning, med tilsvarende gesims- og bygningshøjde mod gaden, og bygningen bliver en moderne fortolkning af hovedbygningen. Der etableres en stor tagterrasse på taget af 1. sal som supplement til udearealerne på terræn. Eksisterende træer bevares så vidt muligt, og der suppleres med nye træer. Der indgår bæredygtige elementer i projektet, idet der indarbejdes solceller på dele af tagfladen, begrønning af mindre tage og andre former for forsinkelse af regnvand. Der eksisterer ikke bilparkeringspladser på skolen, og lokalplanen muliggør ikke etablering af bilparkering af hensyn til at opnå så optimale friarealer for skolen og børneinstitutionerne som muligt. Udover skoleejendommen omfatter lokalplanen ejendommen Dronning Louisegården med børneinstitutioner for ca. 600 børn, Esajas Kirke samt præsteboligen – fire ejendomme, der i Kommuneplan 2011 er fastlagt til område til institutioner (O3-område).

Der muliggøres offentlig tilgængelighed til skolens og børneinstitutionernes friarealer udenfor skolens og institutionernes åbningstid og den eksisterende offentlige sti gennem lokalplanområdet fastholdes.

På orienteringsmødet blev der i det væsentligste berørt emner om trafik, sikker skolevej, cykelparkering og støjgener for skolebørnene og for naboerne.

 

Modtagne henvendelser i den offentlige høringsperiode

De modtagne henvendelser i den offentlige høringsperiode fremlægges som bilag A. Som bilag 5 vedlægges en liste over henvendelser og i bilag 6 er henvendelserne refereret og sammenfattet i temaer med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.

 

Bemærkninger fra Indre By Lokaludvalg – bilag 6, henvendelse nr. 6.

Lokaludvalget har fokus på sikker skolevej og trafik omkring områdets skoler og børneinstitutioner. Lokaludvalget forventer efterlevelse af ”Støjhandlingsplan 2013”, især om støjforholdene på skolerne og trafikstøjens gener for koncentration og indlæring. Byggepladsen forventes at leve op til støjkravene, og sikring i forbindelse med byggepladskørsel. Lokaludvalget giver udtryk for, at det er vigtigt at fastholde kvaliteten af byggeriet og bemærker, at etablering af solceller og begrønning af tage skal indgå i videst muligt omfang. Legeområderne ønskes tilgængelige for områdets børn uden for skoletiden.

 

Bemærkninger fra Københavns Stift – bilag 6, henvendelse nr. 7.

Københavns Stiftsøvrighed har indhentet udtalelse fra den kongelige bygningsinspektør, præsteboligkonsulenten, provstiudvalget for Holmen og Østerbro provsti, menighedsrådet for Østervold sogn og sognepræsten ved Esajas Kirke. På den baggrund ønsker Stiftsøvrigheden, at der opføres en murstensmur langs skellet til Esajas Kirke og præsteboligen. Det henstilles at der opføres en tilsvarende mur eller andet solidt hegn i skellet til Holmens Kirkegård, og at der opsættes net eller andet tilsvarende til beskyttelse mod nedkastning af diverse effekter fra terrassen. Stiftsøvrigheden ønsker præsteboligen nedlagt som bolig, således at bygningen kan anvendes til kirkehus, og man ønsker svar på, om Københavns Kommune er indstillet på en sådan anvendelsesændring.

 

Bemærkninger fra Københavns Museum – bilag 6, henvendelse nr. 9.

Museet anbefaler, at man forsøger at tænke en bevaring af den gamle gymnastiksal ind i lokalplanforslaget, idet museet finder, at gymnastiksalen er bevaringsværdig, især i kraft af dens samspil med hovedbygningen.

 

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. Fokus på trafikken og sikker færdsel i forbindelse med skole og børneinstitutioner, samt ønske om tilstrækkelig cykelparkeringsmulighed.
  2. De begrænsede friarealer bør indrettes optimalt og der ønskes offentlig tilgængelighed uden for skoletiden.
  3. Opmærksomhed på ”Støjhandlingsplan 2013” om børns belastning af støj, samt synspunkt om, at flere børn vil give yderligere støjgener for omgivelserne.
  4. Ønske om nedlæggelse af præsteboligen som bolig og anvende bygningen til andre formål.

Forvaltningens svar på henvendelserne

Projekt Sikre Skoleveje har været i dialog med skolen om at foretage nødvendige tiltag for at øge sikkerhed og tryghed for skolebørnene. En række projekter er gennemført og de sidste forventes udført i foråret 2012: bl.a. variable hastighedstavler, forlænge grøntid for krydsende fodgængere, tidsbegrænsede ”kys-og-kør”-pladser, opmale skoleskilte på cykelstien foran skolen.

Lokalplanen fastlægger krav om tilstrækkelig cykelparkering.

Skolens friarealer vil i henhold til lokalplanbestemmelserne blive indrettet med funktionelle variationer, oplevelsesrige og trygge muligheder for adgang, ophold og fysisk udfoldelse for børn i alle aldre. Der vil være adgang til skolens friarealer uden for skoletiden.

Trafikstøj i skolebygningerne er reguleret ved krav i lokalplanen om støjskærmning af facaderne mod gaden. Endvidere vil skolens fremtidige bebyggelsesplan delvist skærme skolegården for trafikstøj fra gaden.

Forvaltningen forventer ikke, at støjgenerne for omgivelserne vil øges væsentligt med skoleudvidelsen. Det er forvaltningens vurdering, at der er en velfungerende sameksistens mellem de forskellige kirkelige funktioner og skolen, som har eksisteret siden 1885. Eventuelt fremtidige problemer må løses gennem åben dialog mellem skolen og naboerne – en dialog, der allerede foregår i dag. Det er af stor værdi for lokalområdet, at der er visuelle forbindelser mellem kirkegården og skolen og Øster Farimagsgade af hensyn til det grønne miljø og af hensyn til oplevelsen af tryghed og tilgængelighed.

En ændring af præsteboligens anvendelse til ”kirkehus” er i overensstemmelse med lokalplanens anvendelsesbestemmelser. En konkret anmodning om nedlæggelse af boligen og tilladelse til en anden anvendelse skal sendes til Teknik- og Miljøforvaltningen til godkendelse. Københavns Kommune har ikke mulighed for at deltage i at finde en ny bolig til sognepræsten.

Bevaring af den gamle gymnastiksal er ikke muligt, da det er helt nødvendigt at rive bl.a. denne bygning ned for at give plads til udbygning af skolen og etablere så stort et friareal som muligt.

 

Forslag til ændringer

Det foreslås, at ønskerne om en afskærmning mellem kirkegården og skolen delvist imødekommes ved at lokalplanforslagets § 7, stk. 3, pkt. c, sidste sætning ændres fra:

”Mod Holmens Kirkegård skal hegn være transparent i form af trådhegn eller lignende og i en højde på minimum 1,8 m.”

til:

”Mod Holmens Kirkegård skal hegn etableres med en variation af visuelt lukkede og transparente strækninger, samt i en højde på minimum 1,8 m. De lukkede strækninger skal fremstå overvejende begrønnede, f.eks. som hæk, espalierbeplantning eller lignende, og de transparente skal fremstå med glas, trådhegn eller lignende.”

 

Tilgængelighedsvurdering

Tilgængelighedsvurdering vedlægges som bilag 7. Det fremgår heraf, at der intet er til hinder for, at der ved nybyggeri kan sikres tilgængelighed for alle.

Økonomi

Indstillingen vurderes ikke at have økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør forvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 
Hjalte Aaberg                    /Simon Kjær Hansen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at lokalplan ”Øster Farimagsgades Skole” vedtages endeligt med en ændring i § 7, stk. 3, pkt.c, (om, at der mod Holmens Kirkegård skal etableres hegn med en variation af visuelt lukkede og transparente strækninger, og ikke alene et transparent trådhegn, som fastlagt i lokalplanforslaget.)

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 16. april 2012

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance stillede ændringsforslag til lokalplanen om:

”at § 7 stk. 5 tages ud af lokalplanen og lokalplanen konsekvensrettes som følge heraf.”

Der blev stemt om ændringsforslaget:

For ændringsforslaget stemte 2 udvalgsmedlemmer: I og C.

Imod ændringsforslaget stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, F og Ø.

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.

SF, Socialdemokraterne og Enhedslisten stillede ændringsforslag til lokalplanen om:

”at der i § 7 stk. 5 efter ordet ”bilparkering” indsættes følgende sætning: ”dog undtaget handicapparkering.”

Der blev stemt om ændringsforslaget:

For ændringsforslaget stemte 10 udvalgsmedlemmer: A, B, C, F, I og Ø.

Imod ændringsforslaget stemte ingen udvalgsmedlemmer.

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Ændringsforslaget blev vedtaget.

Der blev stemt om indstillingen:

For indstillingen stemte 10 udvalgsmedlemmer: A, B, C, F, I og Ø.

Imod indstillingen stemte ingen udvalgsmedlemmer.

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Indstillingen blev anbefalet.

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance finder, at parkering skal holdes på egen grund, herunder også plads til handicapparkering.”

SF afgav protokolbemærkning:

”SF støtter den aktuelle lokalplan og lægger vægt på, at der udelukkende etableres et transparent hegn mellem kirkegården og skolen. SF så gerne, at der blev etableret en låge mellem kirkegård og skolegård, så byens børn kunne få del i den rekreative værdi som kirkegården også rummer. SF tror på, at kirkegård og skole fint kan fungere fredeligt og respektfuldt sammen.”

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 8. maj 2012


Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

 


Mogens Lønborg (C) videreførte Det Konservative Folkepartis protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets behandling den 16. april 2012.

Venstre og Dansk Folkeparti tilsluttede sig protokolbemærkningen.

Til top