Dit forløb, når du er sygemeldt fra dit job

Her kan du trin for trin se, hvordan du sygemelder dig, og hvad du skal, når du bliver sygemeldt fra dit arbejde.

Sygemeldt trin-for-trin: Sådan kommer dit forløb til at se ud

Vis alle

Trin 1: Meld dig syg

Du skal allerførst kontakte din arbejdsgiver og melde dig syg. Her skal du også fortælle, hvor lang tid du forventer at være syg. Du skal også give dit bud på, om din sygdom påvirker din evne til at arbejde fremover.

Hvis du er alvorligt syg, kan du vælge at blive en del af ”standbyordningen”. Det betyder, at du ikke behøver at have kontakt med os i jobcentret undervejs i dit sygdomsforløb.

Trin 2: Send os oplysninger om din sygdom

Når du har meldt dig syg, vil du få et brev fra os i jobcentret. Vi samarbejder med din arbejdsgiver, fordi din arbejdsgiver får dækket dele af din løn fra kommunen under din sygdom (også kaldet "sygedagpengerefusion"). 

I brevet fra os vil vi bede dig om at udfylde nogle oplysninger om din sygdom. Så får vi indblik i din situation og kan på den måde hjælpe dig bedst muligt.

Trin 3: Ved du allerede nu, at du kommer til at være sygemeldt i mere end 8 uger?

Hvis du forventer, at du kommer til at være sygemeldt i mere end 8 uger, kan du bede om at få hjælp og vejledning fra os i jobcentret tidligt i dit sygdomsforløb (dette er også kendt som ”fast track-ordningen” eller ”tidlig indsats”). Så kan du få en samtale med os inden for 14 dage.

Erfaringen viser, at det ofte kan bremse en uheldig udvikling og mindske både menneskelige og økonomiske omkostninger, når man sætter hurtigt ind med støtte og konkrete redskaber til den sygemeldte og ikke mindst arbejdsgiveren.

Men det er helt op til dig at vurdere, om det er et tilbud, du ønsker at tage imod.

Hvis du ønsker at få hjælp og vejledning tidligt i dit sygdomsforløb, skal du enten bede din arbejdsgiver om at anmode om dette, du kan skrive til os på fasttrack@kk.dk, eller du kan ringe til os på tlf. 82 56 56 82.

Trin 4: Efter 8 ugers sygdom skal du til samtale med os i jobcentret

Langt de fleste er kun sygemeldt i en kort periode. Men er du syg i længere tid, bliver du senest 8 uger efter din sygemelding kontaktet af os i jobcentret.

Til den første samtale skal vi tale om, hvordan du får den rigtige indsats, og hvad du selv kan gøre for at komme tilbage i arbejde – når dit helbred tillader det.

Samtalen kan foregå telefonisk

Hvis du er for syg til at møde op, eller hvis du er delvist raskmeldt, kan vi tale sammen over telefonen. I dit brev fra os fremgår det, hvordan du kan få en telefonisk samtale.

Trin 5: Dine samtaler med os i jobcentret

Hvis du stadig er sygemeldt, skal du deltage i samtaler med os cirka hver fjerde uge.

Nu skal du selv booke dine samtaler med os

Vi indkaldte dig til den første samtale, men de efterfølgende samtaler skal du selv booke på jobnet.dk. Det er også inde på jobnet.dk, du får besked om, hvornår det er tid til at booke den næste samtale.

Det handler vores samtaler om

Til samtalerne vil vi følge op på, hvordan du har det, og om du får den rigtige hjælp og støtte i dit sygdomsforløb. Vi vil også tale om, hvad du selv kan gøre – selvfølgelig med udgangspunkt i dit helbred.

Vi kan også tale om, hvorvidt du har brug for yderligere undersøgelser eller behandling i sundhedsvæsenet. Hvis det er relevant for dig og din situation, kan vi også henvise dig til et afklaringsforløb. Formålet med et afklaringsforløb er at afklare og udvikle din arbejdsevne.

Trin 6: Hvis du fortsat er sygemeldt efter 6 måneder

Når du har fået sygedagpenge i 22 uger, skal vi vurdere, om dine sygedagpenge kan forlænges.

Vurderer vi, at du ikke kan få sygedagpenge, og er du fortsat uarbejdsdygtig, vil du blive tilbudt et såkaldt jobafklaringsforløb, hvor du vil modtage ressourceforløbsydelse.

Trin 7: Når eller hvis du bliver raskmeldt

Du kan blive raskmeldt både helt eller delvist. Om det giver bedst mening for dig og dit arbejde at blive raskmeldt helt eller delvist, kan vi i jobcentret hjælpe dig med at afklare.

Hvis du ikke bliver i stand til at arbejde på almindelige vilkår efter din sygdom, hjælper vi med at afklare, hvilke tiltag der kan hjælpe dig med at beholde dit job.

SMS-service: Få dine aftaler med jobcentret sendt til din telefon

Du kan med fordel tilmelde dig jobnet.dk’s SMS-service, hvor du bliver mindet om dine aftaler med jobcentret.

Sådan tilmelder du dig SMS-servicen

  1. Log ind på jobnet.dk.
  2. Tryk på dit navn i højre hjørne.
  3. Her får du mulighed for at vælge at få besked på SMS eller e-mail.
  4. Kryds de felter af, som du ønsker påmindelser om.
  5. Tjek dernæst, om du er tilmeldt NemSMS på borger.dk.
  6. Hvis du ikke er tilmeldt NemSMS på borger.dk, så skal du tilmelde dig – ellers virker jobnet.dk’s SMS-service ikke.
  7. Nu er du tilmeldt jobnet.dk’s SMS-service.

Kontakt

Jobcenter København (Sygemeldt)

Gammel Køge Landevej 43

2500 Valby