Klimafacade+
Hvorfor er Klimafacade+ en god løsning
Ældre etageejendomme fra før 1950’erne er typisk ikke isolerede. Det giver et højt energiforbrug og et dårligt indeklima. For at spare CO₂ og højne boligkvaliteten er en efterisolering af netop denne type bygning relevant. Klimafacade+ er en ventileret facade, som består af skelet, isolering, vindspærre, afstandslister og facadebeklædning. Løsningen kan forlænge levetiden på ejendommen og giver samtidig mulighed for at træffe klimavenlige materialevalg.
Spar penge og CO₂ med Klimafacade+
Kan det betale sig økonomisk og CO₂-mæssigt at få lavet en Klimafacade+ på netop din bygning? Prøv Klimafacade+ Beregner og få et hurtigt estimat på den totaløkonomiske (LCC) og klimamæssige (LCA) tilbagebetalingstid.
Download Klimafacade+ Beregner
I beregneren kan du vælge den eksisterende bygnings isoleringsniveau og tage stilling til, hvilke materialer der skal bruges i opbygningen af din Klimafacade+. Figuren herunder viser, hvordan Klimafacade+ er konstrueret, og hvilke elementer du skal forholde dig til med hensyn til materialevalget.
Klimafacade+ Beregner er udviklet i samarbejde med Viegand Maagøe (viegandmaagoe.dk) og er finansieret af Grundejernes Investeringsfond.
Video: Teknisk opbygning af Klimafacade+
Videoen viser den tekniske opbygning af Klimafacade+, som den er udført i demonstrationsprojektet Klimakarréen på Østerbro.
Få hjælp til udførsel af Klimafacade+
Vejledning til byggetilladelse
Vi har lavet en guide til dig, som skal søge byggetilladelse til din Klimafacade+, hvor det er beskrevet trinvist, hvad du skal forholde dig til og gøre.
Vejledning til plantevæg
Teknologisk Institut har lavet en rapport til dig, som overvejer at opsætte en plantevæg på din bygnings facade. Rapporten hjælper med at skræddersy den rigtige plantevæg til netop din bygning.
Læs rapporten 'Rådgivning vedrørende design og brug af plantevæg'
Fordelene ved en ventileret facadeefterisolering frem for ikke-ventilerede løsninger
Vis alle
Bedre luftcirkulation / undgå kondens og fugtighed
Ventilerede facader tillader bedre luftcirkulation mellem isoleringslaget og den ydre overflade af bygningen. Dette kan bidrage til at forhindre problemer som fugtophobning og skimmelvækst.
Reduceret risiko for termisk brodannelse
En ventileret facade skaber en bufferzone mellem isoleringslaget og bygningens ydre overflade, hvilket kan reducere risikoen for termisk brodannelse, også kaldet kuldebro. Dette sikrer en mere effektiv isolering og kan bidrage til at forhindre varmetab.
Længere levetid
Ventilation i hulrummet mellem facadebeklædningen og vindspærre/isoleringen forlænger beklædningens levetid ved at holde det tørt. Dette kan bidrage til facadebeklædningens langvarige holdbarhed.
Nedsat støj
En bedre facadeisolering vil også bidrage til en bedre lydisolering.
Øget energieffektivitet
En ventileret facadebeklædning kan nedbringe energiforbruget. Ejendommen bliver afkølet om sommeren og holdt varmt om vinteren, når ventilationen er optimal.
Reduktion af strukturelle bevægelser
Lufthulen tillader opretholdelse af en mere stabil temperatur i bygningen og ydervæggen, som mindsker risikoen for revner og andre strukturelle problemer, da revner typisk opstår grundet temperaturændringer.
Den rigtige afstand
Det er vigtigt at sikre den rigtige afstand til ventilationsrummet, da for stor afstand vil nedsætte isoleringsevnen for den samlede konstruktion.
Design for adskillelse
Ved at lave et ventileret hulrum og undgå brugen af lim kan opbygningen af facaden lettere konstrueres, så den igen kan adskilles. Det giver mulighed for at udskifte enkelte beskadigede materialer og lettere forberede til genbrug.
Fordelene ved en ventileret facadeefterisolering frem for andre efterisoleringstiltag
Vis alle
Høj rentabilitet
Efterisolering af facaden har en god økonomisk og CO2-mæssig rentabilitet sammenlignet med andre former for energirenovering.
Nedsat støj
En bedre facadeisolering vil også bidrage til en bedre lydisolering.
Bedre ydeevne af ydervæggen
At efterisolere facaden reducerer varmetabet direkte fra bygningens ydervæg, frem for at det ligger i fx etageadskillelsen. Dette vil også have en positiv effekt på indeklimaet.
Beskyttelse mod vejrpåvirkninger
En udvendig efterisolering vil beskytte bygningen mod vejrpåvirkninger, frem for hvis den ligger indvendig.
Æstetik
Efterisolering af facaden giver mulighed for en ændring af det æstetiske udtryk, hvilket kan være særligt attraktivt for facader rettet mod baggårde, hvis æstetiske udtryk ofte ikke blev vægtet højt på opførelsestidspunktet for typiske etageejendomme i København – modsat gadefacaderne.
Se kommende materialer
Vis alle
Inspirationskatalog
Kommer til efteråret 2024
Guide til at højne biodiversitet
Kommer til efteråret 2024
Guide til håndtering af brandmæssige forhold for Klimafacade+
Kommer til efteråret 2024
Demonstrationsprojekter
Klimakarréen på Østerbro
Klimafacade+ er udviklet af Henning Larsen Arkitekter i samarbejde med Københavns Kommune i Klimakarréen på Østerbro.
Ålholmhus i Valby
På Roskildevej og Ålholmvej i Valby bliver tre boligblokke efterisoleret med Klimafacade+. Her kommer facadebeklædningen til at bestå af 80 % genbrugsmaterialer, og den CO₂-mæssige tilbagebetalingstid er beregnet til at være på under ét år. Det betyder, at der spares CO₂ med det samme. I samme demonstrationsprojekt testes plantefacaders evne til at rense luften for farlige partikler, inden den trænger ind i boligerne.
Venneminde på Østerbro
Det tredje demonstrationsprojekt ligger på Østerbro, hvor tre gårdfacader får Klimafacade+ med biobaseret isolering og genbrugsmaterialer som facadebeklædning, for at spare mest mulig CO₂.
3D-model og katalog med tekniske specifikationer
Modellen viser, hvordan flere ejendomme i Klimakarréen er blevet renoveret med Den Multifunktionelle Gårdfacade. Få et godt overblik over, hvordan de forskellige lag indgår i facaden. Se også, hvordan bygningerne ændrer karakter, når de gamle vinduer pilles ud og erstattes med franske eller spanske altaner.
Kataloget beskriver og visualiserer projektets vision, tekniske specifikationer, illustrationer og dokumentation på målinger og midler.
Kontakt
Bygningsfornyelse
Islands Brygge 37
Telefontider hos kontaktcenteret
Alle hverdage kl. 9:00 - 16:00