Mødedato: 26.05.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Lokalplanforslag for Kvarteret ved Bella Center med tilhørende kommuneplantillæg og miljøredegørelse

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af forslag til lokalplan med kommuneplantillæg. Planforslagene fastlægger en ændret bebyggelsesstruktur og anvendelse for et areal i Bella Centers område i Amager Vest mellem Vejlands Allé, Center Boulevard, Ørestads Boulevard og C.F. Møllers Allé med henblik på udvikling af et blandet byområde.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forslag til lokalplan ”Kvarteret ved Bella Center” (bilag 1) med miljørapport (bilag 2) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) med miljørapport (bilag 2) godkendes med henblik på offentliggørelse sammen med lokalplanforslaget i 8 uger.
  2. at det tages til efterretning, at der foreligger et udkast til byudviklingsaftale med grundejeren (bilag 3), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagenes endelige behandling.
    4.    at det tages til efterretning, at der er forhandlinger i gang om en udbygningsaftale med
           grundejeren, og at en evt. aftale vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved 
           planforslagenes endelige behandling.

Problemstilling

Bella Center ønsker et nyt plangrundlag for at kunne skabe et nyt attraktivt kvarter og samtidig videreudvikle konferencefaciliteterne. Intentionen er at styrke Bella Centers position som Nordens største og mest attraktive kongres- og udstillingscenter og København som konferenceby. Med udviklingen bliver Bella Centers område mere tilgængeligt og bedre integreret i Ørestad og Amager Vest, hvilket er fordelagtigt for den samlede bydel, ligesom flere borgere og brugere kan få gavn af områdets metrostation.

Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget godkendte startredegørelse for planerne på møderne henholdsvis den 3. februar og 25. februar 2014. I denne indstilling blev også behandlet den forudgående høring om ændring af kommuneplanen for området.

Der skal nu træffes beslutning om at sende plangrundlaget i høring.

Løsning

Ved at omdanne Bella Centers nuværende store parkeringsområder til et nyt levende kvarter får centeret mulighed for den ønskede udvikling. Områdets parkering flyttes fra terræn til p-huse, så byrummene prioriteres til byliv. Kun ca. 2 % parkering i form af korttidsparkering og parkering til handicappede vil fortsat være på terræn. Omdannelsen vil være med til at fremtidssikre Bella Center som central aktør for afholdelse af kongresser og konferencer i København.

Kommuneplantillægget omfatter hele Bella Centers område og arealet nord for Bella Center langs Vejlands Allé, mens lokalplanen kun omfatter ca. 2/3 af Bella Centers område. Den resterende 1/3 af området vil fortsat være omfattet af den gældende lokalplan, indtil ideerne for disse arealer er bearbejdet yderligere og fastlagt i en ny lokalplan. Bygherre har ikke konkrete planer for byggeri på den resterende del af området, men har fastlagt hovedtrækkene i en masterplan, som danner grundlag for både kommuneplantillægget og lokalplanen.

Lokalplanen
Lokalplanen omfatter 18 ha og muliggør udviklingen af et nyt kvarter med ca. 950 boliger, butikker og cafeliv omkring det eksisterende Bella Center samt mulighed for en større daginstitution og et beboerhus integreret i selve Bella Centers bygning. Samtidigt planlægges for flere åbne facader i Bella Center, og længden af hegn bliver reduceret med ca. 70 %. Initiativerne vil gøre området mere oplevelsesrigt og imødekommende.

Lokalplanen er opdelt i tre underområder. Nærmest metroen bliver bebyggelsen høj og tæt som et nyt brokvarter i 4 til 6 etager og punktvist op til 12 etager, hvor det kan ske under hensyn til vind- og lysforhold. Mod sydvest bliver bebyggelsen mere åben med rækkehuse i 3 etager og en blanding af rækkehuse og etageboliger op til 5 etager. Det eksisterende Bella Center og Bella Sky Hotel er omfattet af lokalplanen for at sikre gode byrum i overgangen mellem det nye og det eksisterende. Det skal give mulighed for en hensigtsmæssig drift af Bella Center og gode rammer for udvikling af centerets aktiviteter.

Parkeringskravet fastsættes i overensstemmelse med forslaget til kommuneplantillægget til 1 parkeringsplads pr. 200 m2 etageareal til boliger og serviceerhverv og herudover 2.300 parkeringspladser til Bella Centers aktiviteter, jf. bilag 5.

Der henvises i øvrigt til bilag 4 faktaark.

Borgerdialog
Mange af ideerne til rekreative anlæg, som indgår som muligheder i lokalplanen og i byudviklingsaftalen, stammer fra en workshop afholdt mellem Amager Vest Lokaludvalg og Bella Center. Ideerne flugter med forslagene i det inspirationskatalog for nær-idrætsanlæg, der er produceret i Kultur- og Fritidsforvaltningen i 2009.

Amager Vest Lokaludvalg har opfordret til at afholde et borgermøde i høringsperioden. Borgermødet vil blive afholdt med deltagelse fra forvaltningerne, men tilrettelægges og afholdes af lokaludvalget.

Byliv
Der er i planerne lagt vægt på at skabe varierede og intime byrum. Alle byrum får en indretning, karakter og størrelse, der med gode lys- og vindforhold indbyder til ophold og aktiviteter. Dette ligger i forlængelse af strategien Metropol for Mennesker.

Bæredygtighed
Byudviklingen er tænkt grøn, bæredygtig og klimatilpasset med håndtering af regnvand på overfladen, så regnvandet samtidig giver byrummene en ekstra rekreativ værdi. Initiativerne i planerne vil sammen med nye grønne cykel- og gangforbindelser understøtte visionerne i strategien ’Miljømetropolen’ om at gøre København til ’verdens bedste cykelby’ og mere ’grøn og blå’.

Skybrudssikring
Bestemmelserne vedr. skybrud er tilsvarende bestemmelserne i lokalplanen for Århusgadekvarteret Vest, Trælastholmen og Levantkaj Vest i Nordhavn.

Teknik- og Miljøforvaltningen forventer at fremlægge en indstilling vedr. implementering af skybrudssikring og anvendelsen af lokalplaner generelt til dette til behandling på møde i Teknik- og Miljøudvalget den 16. juni.

Kommuneplan
Kommuneplantillægget fastlægger en bebyggelsesprocent for hele Bella Centers område på 170. For at sikre en tilstrækkelig erhvervsrummelighed må højst 40 % af det samlede etageareal anvendes til boliger. Det giver på længere sigt mulighed for i alt ca. 1.950 nye boliger, og ca. 281.000 m2 serviceerhverv inklusiv det eksisterende Bella Center, nye institutioner og butikker, når planen er fuldt realiseret. Bygningshøjderne fastlægges til maksimalt 24 meter med mulighed for enkelte punktvise bebyggelser på op til 75 meter.

Parkering følger kommuneplanens almindelige retningslinjer for C-områder med en parkeringsdækning på 1 p-plads per 200 m2, samt yderligere 2.300 parkeringspladser til Bella Center.

For at styrke områdets fremtidige byliv vil kommuneplantillægget give mulighed for ca. 2.000 m2 detailhandel i kvarteret.

Intern høring
Der er gennemført en intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, herunder af Amager Vest Lokaludvalg. Lokaludvalget vil blive hørt igen, når forslaget offentliggøres i 8 uger. Amager Vest Lokaludvalg er positive over for det fremlagte forslag. Lokaludvalget fremhæver vigtigheden af omhyggelige vind- og skyggeanalyser og opfordrer til at sikre en god løsning for de mange lastbiler, som dagligt kører til og fra Bella Center.

På baggrund af lys- og vindstudier vurderer forvaltningen, at der ikke vil være væsentlige gener for nabobyggerierne. Herudover har Bella Center oplyst, at man agter at omlaste alt gods på en anden lokalitet, så tung transport til og fra Bella Center minimeres.

Miljøvurdering
I henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer er der udarbejdet en miljørapport. Miljørapportens primære formål er at forebygge mulige støjrelaterede miljøkonflikter mellem det eksisterende Bella Center, de overordnede veje og de påtænkte boliger. De foreslåede afværgeforanstaltninger i miljørapporten er indarbejdet i lokalplanforslaget. Miljørapporten er vedlagt som bilag 2, og vil blive sendt i høring sammen med planforslagene.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen. Københavns Kommune har dog økonomiske rettigheder tinglyst på størstedelen af Bella Centers ejendom, som medfører, at der ved salg af ubebyggede parceller eller opførelse af yderligere bebyggelse skal betales gevinstandel eller tillægskøbesum til kommunen.

Når plangrundlaget for hele Bella Centers ejendom er fuldt realiseret, vil det give en skønnet kommunal skatteindtægt på ca. 57 mio. kr. årligt. Det vurderes endvidere, at planerne skaber mulighed for i alt op til ca. 5.100 arbejdspladser inden for området.

Udbygningsaftale
For at fremme udviklingen i området har bygherre anmodet om at indgå en udbygningsaftale med hjemmel i planlovens § 21 b. Forvaltningerne og Bella Center A/S er i dialog om den konkrete aftale, der forventes at omhandle etablering af signalregulerede kryds i området. Forvaltningerne forventer, at der kan indgås en aftale i forbindelse med den endelige vedtagelse af planerne.

Byudviklingsaftale
Forvaltningerne forventer, at der kan indgås en byudviklingsaftale med grundejer omhandlende emnerne: masterplan, sikring af Bella Center som førende kongres- og udstillingsområde, almene boliger, daginstitution, indretning af fællesfaciliteter til beboere, etablering af rekreative faciliteter, adgang til det sydvestlige logistikområde, ladestandere til elbiler samt om adgang til 500 parkeringspladser i forbindelse med større events i centeret. Der foreligger et forslag til en byudviklingsaftale, jf. bilag 3.

Videre proces

Efter politisk behandling sendes planforslagene med tilhørende miljørapport i høring i 8 uger.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningerne gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen inden udgangen af 2014

 

 

      Claus Juhl                                           
                                                         Pernille Andersen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 26. maj 2014

Forvaltningen fremsatte følgende tekniske ændringsforslag:

”At lokalplanforslagets § 11 udtages og de efterfølgende paragraffer nummereres i henhold til dette”

Og

”At nedenstående formulering bliver indarbejdet i byudviklingsaftalen mellem bygherren/Bella Center og Københavns kommune:

10. Grundejerforening
Af hensyn til at sikre en ensartet og løbende vedligeholdelse af fællesanlæggene inden for lokalplanområdet, er der enighed mellem parterne om, at det er mest hensigtsmæssigt, at disse forhold varetages af en eller flere grundejerforeninger inden for området, tilsvarende de omkringliggende kvarterer i Ørestad.

Grundejeren sikrer ved salg af arealer i Bella Kvarteret, at der oprettes en grundejerforening og medlemspligt af en sådan, med det formål at forestå drift og vedligehold af private fællesveje, stier, pladser og andre byrum fastlagt i lokalplanens § 7, stk. 2.”

Det tekniske ændringsforslag blev vedtaget uden afstemning.

Den således ændrede indstilling blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

C og V fremsatte følgende protokolbemærkning:
”Vi forudsætter, at parkeringspladserne i konstruktion er etableret inden, at parkeringen flyttes fra overfladen.
Vi ønsker parkeringsnormen for boligerne fastsat til 1:100.”

Til top