Mødedato: 16.09.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Startredegørelse for lokalplan Uffesgade, Nørrebro

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal udarbejdes forslag til lokalplan for at muliggøre et nybyggeri med et etageareal på ca. 1000m2  til boliger på Uffesgade 1-3 og ca. 340m2 til tagboliger i bevaringsværdige bygninger på Nørrebrogade 154-156.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til lokalplan Uffesgade på baggrund af intentioner og anbefalinger, der fremgår af bilag 2.

Problemstilling

En grundejer har anmodet Teknik- og Miljøforvaltningen om en ny lokalplan for adresserne Nørrebrogade 154-156 og Uffesgade 1-3, der muliggør yderligere bebyggelse på to eksisterende og sammenhængende ejendomme. Et lokalplanforslag vil derved kunne muliggøre fortætning af et område, der blev bysaneret i 1980’erne for blandt andet at opnå bedre friarealer (bilag 2).
I lokalplanområdet er der tre bevaringsværdige bygninger, som forvaltningen foreslår at sikre i lokalplanen (bilag 5). Gennemførelse af byggeønskerne forudsætter en ny lokalplan, da arealet ikke er udlagt som byggefelt i den gældende lokalplan Fixkarréen.

Løsning

Et lokalplanforslag vil kunne muliggøre etablering af den tidligere karré mod Uffesgade med et etageareal på ca. 1.000 m2 til boliger i et nybyggeri og ca. 340 m2 boliger i uudnyttet tagetage på Nørrebrogade 154-156. Ifølge forslag til Kommuneplan 2019 kan den maksimale bebyggelsesprocent og den fastsatte friarealprocent fraviges ved huludfyldning, hvis de ubebyggede arealer, vurderes at blive tilfredsstillende. Forvaltningen vurderer, at et lokalplanforslag for projektet vil være omfattet af denne bestemmelse, jf. nedenfor.

Et lokalplanforslag vil være principielt, fordi det omhandler en fortætning af et byområde, som blev bysaneret i 1980’erne. Derfor forelægges der en startredegørelse i sagen. Ifølge Saneringsplan Fixkarreen blev blandt andet bygningerne på Uffesgade 1-7 revet ned, og der blev tinglyst en servitut om, at gårdrummet udlægges som fælles opholdsareal for beboere i karréen (bilag 2). 

I dag er Uffesgade præget af lukkede gavlfacader og et trådhegn, der afgrænser gårdhaven og gaden, hvilket giver et utrygt byrum at færdes i. Karréens gårdhave er opdelt af trådhegn, hvilket begrænser mulighederne for at udnytte arealet til ophold.

Forvaltningen vurderer, at et nyt byggeri på Uffesgade vil bidrage til at reetablere og tydeliggøre karré- og gadestrukturen i Uffesgade og således understøtte stedets egenart. Nye boliger med vinduer mod Uffesgade og tydelige indgangspartier vurderes at bidrage til et synligt hverdagsliv. En lokalplan vil desuden kunne muliggøre en sammenhængende gårdhave, som skal sikre forbedrede rammer for ophold for hele karréen. Beboerne i karréen vil blive inddraget i processen. Taget af den nye bygning skal udnyttes som friareal for ejendommens beboere. Dermed understøttes målet i Arkitekturpolitik København om at ’Udforme bygninger og byrum med mennesker i centrum’.

Bygningerne på Nørrebrogade 154, 156 og 158/Thorsgade 2-4 fastlægges som bevaringsværdige, fordi de er velbevarede eksempler på historicistisk byggeri, der indgår i en samlet karré-struktur langs Nørrebrogade og understøtter karrébyens lokale egenart (bilag 5). Ved at muliggøre boliger i bygningernes tagetage understøttes målsætningen i Arkitekturpolitik København om at ”Skabe fysiske rammer, der bidrager til ressourceoptimering ved at udnytte potentialet i at inddrage eksisterende bygningers tagetage til beboelse”.

Byliv

Lokalplanområdet er ifølge ’Politik for Udsatte Byområder’ en del af et udsat byområde på Nørrebro. En del af lokalplanområdet indgår i en igangværende boligsocial helhedsplan, som blandt andet har fokus på tryghed i lokalområdet.

I det videre arbejde med lokalplanen vil der blandt andet være fokus på at sikre fysisk forbindelse mellem nybyggeriets stueetage og byrum og dermed bidrage til et trygt bymiljø (bilag 2). Dermed understøttes målene i Politik for udsatte byområder om ’Færre utrygge i de udsatte byområder’ og ’Bedre byliv i de udsatte byområder’.

Miljø og bynatur

For at sikre en grøn gårdhave vil der i udarbejdelsen af lokalplanen blive stillet krav til andelen af grønt areal og antallet af træer. Forvaltningen har registreret ét træ, der lever op til kriterierne for at kunne gøres bevaringsværdigt. Træet er placeret, hvor der er et niveauspring. I udarbejdelse af lokalplanen vil det blive undersøgt, om der er behov for at udligne terrænet for at muliggøre en sammenhængende gårdhave, hvorved det vil være nødvendigt at fælde træet (bilag 6).

Parkering

Parkeringsnormen i forslag til Kommuneplan 2019 for boliger i tætbyen er 1 plads pr. 175 m2 etageareal til boliger, hvilket normalt vil udløse et krav om otte bilparkeringspladser. Ved mindre tilbygninger kan kravet til bilparkeringspladser dog reduceres efter konkret vurdering af projektets omfang, stationsnærhed og tilstrækkelige friarealer. Forvaltningen foreslår, at der ikke stilles krav til bilparkering i lokalplanen. I vurderingen er blandt andet lagt vægt på, at Metro Cityringen ved Nørrebros Runddel er i en afstand af ca. 150 m. Ved ikke at have en nedkørsel og øvrig adgang til en parkeringskælder, vil der kunne sikres mere plads til ophold på det begrænsede friareal og samt bedre forbindelse mellem bygningens stueetage og byrum (bilag 4). Parkeringsnormen til cykler er i forslag til Kommuneplan 2019 tre pladser pr. 100 m2 etageareal til boliger. I det videre arbejde med lokalplanen undersøges det, om det er nødvendigt at nedlægge to til tre parkeringspladser i Uffesgade (offentlig vej) for at friholde arealet foran porten og skabe en holdeplads for renovationsbil (bilag 2).

Intern høring
Der er foretaget intern høring af lokalplanforslaget, herunder af Nørrebro Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Følgende hovedsynspunkter er fremført af lokaludvalget:

  1. Forslaget til ny bebyggelse vil fjerne og privatisere en væsentlig del af områdets offentlige arealer, da der kun vil være adgang til friarealerne på taget for beboerne i ejendommen. Det vil forringe adgang til friarealerne for de øvrige beboere i karreen og er i modstrid med den gældende lokalplan Fixkarréen, der sikrede udearealer til de bevarede ejendomme ved bysaneringen i 1980’erne.
  2. Der bør overvejes, hvilke aktiviteter eventuelle friarealer på taget indbyder til, så naboerne ikke generes af støj.
  3. Københavns Kommune gøres opmærksom på, at befolkningstilvæksten også øger behovet for skoler, børnehaver, parker, idrætsfaciliteter med mere i bydelen.

På baggrund af punkt 1 og 2 kan lokaludvalget ikke støtte det forslåede byggeri.

Forvaltningens bemærkninger:

  1. Et nyt byggeri vil optage plads på det eksisterende friareal. Med et lokalplanforslag vil der således være et mindre samlet friareal end i dag. Jf. afsnittet ’Løsning’ vurderer forvaltningen, at en ny lokalplan vil kunne bidrage til at forbedre rammer for ophold i gårdhaven fx ved at sikre, at gården har et markant grønt præg, og at der ikke kan opstilles hegn.
  2. Forvaltningen er enig i lokaludvalgets bemærkning. Der har tidligere i processen været overvejet muligheden for et boldbur på taget, men forvaltningen anbefaler, at der arbejdes videre med, at taget anvendes til tagterrasse eller have med adgang for ejendommens beboere.
  3. Kommunen har udarbejdet en arealplan frem til 2050 med en løsning på kapacitetsbehov for bydelen, herunder daginstitutioner, skoler, kultur og fritidsfaciliteter, plejehjem og botilbud. Økonomiforvaltningen har oplyst, at lokalplanforslaget ikke vil påvirke planlægningen af kapacitetsbehovet i området.

Anbefalinger til den videre planlægning

Forvaltningen vil i det videre samarbejde med bygherre særligt fokusere på følgende temaer:

  • Ved nybyggeri skal bygningshøjde og –dybde bygge videre på den eksisterende karréstruktur og nabobygning. For at sikre gode dagslysforhold i gårdhaven og de eksisterende boliger på Uffesgade skal højden på den nye bygning dog max være 15,5 meter eksklusiv teknik og med en tilbagetrækning af øverste etage overfor Uffesgade 6.
  • Der muliggøres en sammenhængende gårdhave for hele karréen uden hegning med et markant grønt præg. Derfor skal gårdrummet tilføjes minimum fem større træer og friholdes for bebyggelse.
  • Der skal sikres visuel og fysisk forbindelse mellem nybyggeriets stueetage og byrum.
    Der skal blandt andet sikres vinduer i gavl og stueetagen, tydelige indgangspartier med adgang til både Uffesgade og gårdhave samt en fysisk forbindelse mellem gårdhaven og områdets offentlige byrum.
  • Der fastsættes ikke krav til bilparkering på baggrund af den tætte nærhed til højklasset kollektiv transport, projektets mindre omfang og muligheden for mere friareal med højere kvalitet.
  • Bygningerne på Nørrebrogade 154, 156,158/Thorsgade 2-4 udpeges som bevaringsværdige, og der muliggøres tagboliger i eksisterende uudnyttet tagetage på Nørrebrogade 154 og 156.

Såfremt Teknik- og Miljøudvalget ikke ønsker at gå videre med et egentligt lokalplanforslag vurderer forvaltningen, at udvalget kan sige nej til dette. Det skyldes, at der allerede er en lokalplan for området, som opfylder Kommuneplanen. Forvaltningen er således ikke forpligtet til at udarbejde et nyt lokalplanforslag.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Eventuel nedlæggelse af to til tre parkeringspladser i Uffesgade vil medføre et årligt provenutab på ca. 0,01 mio. kr. Indtægtstabet kan søges dækket af Teknik- og Miljøforvaltningen i kommende budgetforhandlinger, når tidspunkt for realisering af projektet kendes nærmere.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har vedtaget startredegørelsen, udarbejder forvaltningen et forslag til lokalplan. Forvaltningen forventer at forelægge forslaget for Teknik- og Miljøudvalget i foråret 2020, hvorefter det sendes i offentlig høring i otte uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. november 2017. Lokalplanen ventes endeligt vedtaget i tredje kvartal 2020.

 

                          Søren Wille

                                               /Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 16. september 2019

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”At cykelparkeringsnormen fastsættes til 4 pr. 100 m2 bolig.”

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

Den således ændrede indstilling blev ikke godkendt med to stemmer mod otte. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C og I.
Imod stemte: A, B, F, Ø og Å.

Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Nørrebro er en af de tættest bebyggede bydele i København, og antallet af grønne kvadratmeter per borger hører dermed til de laveste blandt de københavnske bydele. Ved Uffesgade er der skabt et tiltrængt grønt frirum til områdets beboere i forbindelse med bysaneringen. Det ønsker lokaludvalget at bevare frem for at bebygge.”

Til top