Mødedato: 07.03.2024, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ny aftale med Det Kongelige Teater 2025-2028

Se alle bilag

For at sikre en god proces, bør Kultur- og Fritidsudvalget drøfte og give input til den kommende samarbejdsaftale mellem Det Kongelige Teater og Københavns Kommune for så vidt angår de indsatsområder, der vedrører den øremærkede del af tilskuddet.

Baggrund

I 2000 modtag staten en gave fra A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal bestående af et operahus på Dokøen i Københavns inderhavn.

Det blev dengang vurderet, at en opera, ikke bare for staten, men også for Københavns Kommune, ville være et aktiv. Der blev derfor indgået en aftale mellem staten og kommunen om, at Københavns Kommune skulle bidrage til finansieringen af drift og aktivitet ved at yde tilskud til Det Kongelige Teater.

Indstilling

Kultur- og fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter og giver input til en ny samarbejdsaftale med Det Kongelige Teater for perioden 2025- 2028

Problemstilling

Københavns Kommune og Det Kongelige Teater indgik i 2020 en samarbejdsaftale for perioden 2021-2024 (bilag 1). Aftalen udløber ved udgangen af 2024, og der skal derfor udarbejdes en ny aftale for perioden 2025-2028.

Løsning

Københavns Kommune yder et årligt driftstilskud på 40 mio. kr. (2004 p/l) til Det Kongelige Teater, hvoraf 5 mio. kr. er øremærket til at åbne scenerne for borgerne i København og til konkrete samarbejder med københavnske skoler, festivaler og kulturaktører. I 2024 udgør tilskuddet 52,3 mio. kr.

Samarbejdsaftalen er indgået mellem Det Kongelige Teater og Københavns Kommune. Teatrets aktiviteter er Kultur- og Fritidsudvalgets fagområde, mens budgetposten er placeret under Økonomiudvalget. I bilag 2 findes en procesplan for indgåelse af den kommende samarbejdsaftale.

Den nuværende samarbejdsaftale med Det Kongelige Teater indeholder flg. indsatsområder:

  • Børn og unge: Det Kongelige Teater iværksætter forløb med scenekunst, der tilbyder alle københavnske skoler, herunder institutioner med interne skoler, dagbehandlingsskoler, mv. Dette kan omfatte eksempelvis opera, ballet eller musik på skoleskemaet. Det sikrer, at mange københavnske skolebørn gennem deres skoletid får mulighed for at opleve scenekunst. Det kongelige Teater vil desuden i aftaleperioden undersøge og afprøve modeller for tilbud om forestillinger og besøg til københavnske dagtilbud.

     

  • Åben Scene: Det Kongelige Teater tilbyder scenekapacitet til uafhængige scenekunstnere, der ikke selv har en scene. Teatret arbejder for at stille ledig scenekapacitet på Lille Scene eller Takkelloftet til rådighed 16-20 uger hver sæson.

     

  • Samarbejde: Det Kongelige Teater indgår forpligtende samarbejder med øvrige kunstneriske aktører i Københavns Kommune om f.eks. operakoncerter om sommeren og øvrige samarbejder med det københavnske teatermiljø og andre relevante parter. Dette sker for at understøtte København som en stærk kulturhovedstad til gavn for hele landet, dets image og besøgende.

Det Kongelige Teater afrapporterer årligt for anvendelsen af det kommunale tilskud og arbejdet med indsatsområderne – senest i forbindelse med aflæggelse af årsrapport 2022 (bilag 3, s. 69 og frem).

Mulige indsatsområder i den kommende aftale

 Indsatsområderne i en kommende samarbejdsaftale kan eventuelt ses i sammenhæng med budgetaftalens beslutning om at understøtte en tilbagevendende kulturevent for klassiske kunstarter.

Derudover kan indsatsområderne eventuelt også ses i sammenhæng med Det Kongelige Teaters skolesamarbejder og teatrets kommende oplevelsesunivers børn, som får til huse i Stærekassen på Kongens Nytorv. Disse indsatser vil således samtidig kunne understøtte Københavns Kommune som børnekulturhovedstad.

Desuden kan indsatsområderne eventuelt også ses i forhold til at nå flere målgrupper og flere typer af københavnere, fx de ældre borgere.

Endelig kan der eventuelt også trækkes på erfaringer fra perioden med covid-19, hvor teatret igangsatte nye initiativer. Fx optrådte sangere fra operaen på plejehjem.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsudvalget blev orienteret pr. mail den 5. februar 2024 om procesplan for den ny samarbejdsaftale. På udvalgets møde i maj 2024 får udvalget et udkast til ny samarbejdsaftale i høring.

 

Søren Tegen Pedersen

/Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 07. marts 2024

Indstillingen blev drøftet.

Til top