Sagsbehandlingstid på din byggesag

Se hvor lang tid det tager at behandle din byggeansøgning, og læs hvad du kan gøre for at undgå unødig ventetid.

Hvad kan du selv gøre for at få din byggesag behandlet hurtigst muligt? 

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for byggeansøgninger varierer i takt med mængden af sager. Vi behandler byggesagerne i den rækkefølge, vi modtager dem eller modtager nyt materiale. Du kan derfor ikke fremskynde din sag, men du kan sørge for, at din ansøgning indeholder al det materiale, vi skal bruge for at behandle den.

Læs mere om, hvordan du får din byggesag hurtigst muligt igennem, fx med hjælp fra en rådgiver.

Hvad påvirker sagsbehandlingstiden?

Hvor længe vi er om at behandle en byggesag, afhænger af to ting:

 1. Hvor mange og hvor komplicerede sager, vi skal behandle før din sag.
 2. Hvor kompliceret din byggesag er.

Ved simple ombygninger kan vi i mange tilfælde afgøre sagen og give en byggetilladelse i forbindelse med vores første gennemgang af sagen, dvs. inden for 3-10 uger. Simple ombygninger er typisk badeværelsessager og sammenlægning af boliger. Til gengæld skal du forvente længere sagsbehandlingstid, hvis du søger om at lovliggøre eksisterende forhold.

Når vi går i gang med sagsbehandlingen, bliver du kontaktet af den sagsbehandler, der har din sag og som kan oplyse om den nærmere proces for din byggesag.

Læs mere om processen for byggesagsbehandling fra ansøgning til afgørelse

Se de aktuelle sagsbehandlingstider

Når du søger om byggetilladelse, skal du kategorisere din byggesag efter, hvad du søger tilladelse til. Kategorierne har forskellige sagsbehandlingstider. De aktuelle sagsbehandlingstider for de tre mest almindelige kategorier af sager, er:

 1. Enfamiliehuse: Vi afgør 41 % af sagerne på under 40 dage, mens 50 % af sagerne tager mere end 60 dage. Typiske sager i denne kategori er nybyggeri og tilbygning.
   
 2. Etagebyggeri – erhverv: Vi afgør 36 % af sagerne på under 55 dage, mens 46 % af sagerne tager mere end 80 dage. Typiske sager i denne kategori er indretning af restaurant eller butik eller ændret anvendelse af bygningen, fx indretning af kontorer.
   
 3. Etagebyggeri – bolig: Vi afgør 64 % af sagerne på under 60 dage, mens 20 % af sagerne tager mere end 90 dage. Typiske sager i denne kategori er opsætning af altaner eller ombygning af en lejlighed.

Vi opgør sagsbehandlingstiden efter, hvor længe sagen er aktiv hos os. Det betyder, at sagsbehandlingstiden stoppes, når vi venter på oplysninger fra dig.

Læs hvad du kan gøre, hvis dit byggeri indeholder et konstruktionsprojekt

Vi modtager i øjeblikket mange ansøgninger om byggeri, der indeholder konstruktionsprojekter, og derfor er sagsbehandlingstiden desværre længere end normalt. Vi gør, hvad vi kan for at nedbringe sagsbehandlingstiden for konstruktionstilladelser fx opdeler vi sagerne i større og mindre konstruktionsprojekter:

 • Mindre projekter som fx dørhuller, fjernelse af bærende væg, kviste osv., med en sagsbehandlingstid på 42 kalenderdage.
   
 • Større projekter med en sagsbehandlingstid på 182 kalenderdage.

Vi kan behandle dit konstruktionsprojekt hurtigere med en erklæring fra en anerkendt statiker, men kun hvis du har fået en hovedbyggetilladelse. Du kan sende erklæringen til os via Byg & Miljø. Sager med erklæring fra anerkendt statiker har en sagsbehandlingstid på 28 kalenderdage.  

Læs mere om konstruktionsprojekter og statikererklæringer i byggesager.

Kontakt