Arkivnyhed - Kan være forældet

Tyvstart på årets lysfestival

Copenhagen Light Festival begynder først officielt den første fredag i februar, men i Bavnehøj i Københavns sydhavnskvarter kan du allerede fra på mandag se fire værker, som bliver en del af årets lysfestival.

Vintermørket er over os, og de lyse timer er få, men årstidens begrænsede dagslys giver i stedet mulighed for at lade lyskunst illuminere i mørket. Og selvom der er tre uger til den officielle begyndelse på dette års lysfestival, kan du allerede fra mandag d. 16. januar tage hul på festivalens mange oplevelser. På Vestre Kirkegård kan man nemlig opleve fire nye, midlertidige lyskunstværker af kunstnerne Those Guys Lightning, Anna Rosa Hiort-Lorenzen, Scenograferne og Tokyo Blue.

Lyskunstværkerne er opført i et samarbejde mellem Områdefornyelse Bavnehøj og Copenhagen Light Festival, og lokale beboere har været med til at udvælge værkerne. Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) er glad for, at Bavnehøj igen i år spiller en rolle i årets lysfestival:

- Kunst kan være med til at binde et område sammen, og i Bavnehøj, som blandt andet har to flotte lys- og videokunstværker ved Sjælør og Sydhavn Station, spiller den en stor rolle. Kunsten er med til at skabe tryghed, og den giver de lokale noget at mødes om og styrker kvarterets identitet. Samtidig kan kunstværker være med til at tiltrække mennesker udefra, som får øjnene op for ukendte nabolags ånd. Med fire nye lyskunstværker og en tyvstart på årets festival er det oplagt at samles i Bavnehøjs mørke og udforske kunsten sammen med både lokale og udefrakommende, siger Line Barfod.

De fire nye lyskunstværker indvies med et lokalt åbningsevent på Vestre Kirkegård mandag den 16. januar kl. 19-20. Områdefornyelse Bavnehøj byder på varm kakao, vandring rundt til de 4 nye lyskunstværker og en musikalsk overraskelse. Vi mødes ved indgangen til kirkegården fra Sjælør Boulevard kl. 19 og følges rundt i fælles flok.

Udover de fire nye lyskunstværker på kirkegården bidrager Bavnehøj og Sydhavnen også med tre øvrige lokale værker i årets festivalprogram:

Sonja Lillebæk Christensens værk ”Velkommen til – det konstruerede, det romantiske og det oversete” (2022) på Sydhavn Station

Søren Hüttels værk ”Det her sted, her, nu” (2022) på Sjælør Station

Byen Sovers værk ”LUX XII” (2021) v. Østre Kapel.

De fire nye lyskunstværker kan opleves i perioden den 16. januar - 26. februar frem til klokken 22 hver aften. Læs mere om Copenhagen Light Festival her.

Fakta

Igennem 20 år har områdeforny­elserne arbejdet med kunst som et redskab i en helhedsorienteret byudvikling i udsatte byområder.

Stedets ånd men også lokalområ­dets identitet og ønsker er ud­gangspunktet, når Københavns Kommunes områdefornyelser arbejder med kunst.

Kunsten har vist sig at have stor effekt. Når lokalområdet inddrages i arbejdet med kunst, skabes der trygge og interessante byrum, men også lokal stolthed, nye netværk og fællesskab.

Copenhagen Light Festival finder sted hvert år i februar og har i år særligt fokus på arkitekturen i anledning af, at København er UNESCO World Capital of Architechture