Arkivnyhed - Kan være forældet

Sydhavnen får nyt, flot vartegn

’Velkommen til det konstruerede, det romantiske og det oversete’ – sådan lyder titlen på det videokunstværk, som fremover skal pryde Sydhavn Station som en af Sydhavnens Porte og hjælpe til at styrke trygheden i området.

Området omkring det gamle Sydhavnen og nabokvarteret Bavnehøj har en masse at byde på og rummer både kendte og skjulte skatte. Men desværre er der også udfordringer med den oplevede tryghed omkring Sydhavn Station. Derfor præsenterer Københavns Kommune nu et nyt videokunstværk af kunstneren Sonja Lillebæk Christensen, som både skal være med til at styrke Sydhavnens identitet og samtidig øge trygheden.

Øer i LED

Udsmykningen består af tre øer i form af LED-skærme, som er placeret på stationens betonvæg og på undersiden af togbroen. Skærmene skal vise optagelser fra steder i kvarteret tilsat manipulerede studieoptagelser med elementer fra området, minimodeller og geometriske grundformer. Udover at levere det kunstneriske udtryk er skærmene samtidig med til at lyse det mørke område under togbroen op. Alt sammen kan opleves første gang fredag. d. 18. november klokken 16.30, når ’Velkommen til det konstruerede, det romantiske og det oversete’ officielt indvies af teknik- og miljøborgmester Line Barfod.

- Der har længe været et stærkt lokalt ønske om at give Sydhavn Station et visuelt løft, og nu går det endelig i opfyldelse. Med det nye kunstværk bliver der skabt et rum, som kan tiltrække mennesker og være med til at skabe tryghed. Sydhavnen og Bavnehøj har nu to markante vartegn, som skaber identitet, og som beboerne kan være stolte af. Jeg er sikker på, at Sydhavn Station med Sonja Lillebæk Christensens værk bliver et lokalt tilløbsstykke, siger Line Barfod.

Sydhavnens Porte

Tidligere på året blev et nyt byrum på Sjælør station etableret omkring værket ’Det her sted, her, nu’, som var den første af Sydhavnens Porte, som blev indviet.

Sydhavnens Porte handler om at skabe kunstneriske ankomster til Sydhavnen med lokale referencer. Og nu er turen altså kommet til Sonja Lillebæk Christensens værk.

Begge værker har udspring i lokale områdefornyelser, hvor beboerne tilbage i 2015 blandt andet pegede på, at Sydhavn Station skulle blive en indbydende ankomst til bydelen. Og erfaringerne fra de første kunstprojekter har betydet, at man i områdefornyelsen nu arbejder med kunst som et gennemgående tema i projekterne med henblik på at give Bavnehøj en stærkere kvarteridentitet.

Fakta

Områdefornyelse Sydhavn foregik fra 2015-2020. Områdefornyelse Bavnehøj løber fra 2020-2024.

En tværgående arbejdsgruppe bestående af borgere fra de to områdefornyelser i Sydhavnen og Bavnehøj, en repræsentant fra Københavns Kommunes Råd for Visuel Kunst, Kgs. Enghave Lokaludvalg, Banedanmark og DSB, valgte i 2019 den lokale kunstner Sonja Lillebæk Christensen, til at skabe en ny port ved Sydhavn Station.

Sonja Lillebæk Christensen er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i 2003. Hun bor og arbejder i Sydhavnen og er medstifter af udstillingsstedet Sydhavns Station.

Formålet med projektet var at øge trygheden ved stationerne, at få flere til at “opdage” Sydhavnen som en destination, øge brugen af stationerne og få mere kunst til bydelen.

Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 31. oktober 2022 en række energibesparende initiativer 47 steder i byen. For Sydhavn St. indebærer beslutningen bl.a. at der slukkes effektbelysningen bestående af LED-bånd oppe og rundt om søjler samt linear armaturer som belyser brokonstruktion slukkes. Der er også nogle bænke, på pladsen ved siden af stationen, som har LED bånd indbygget. Disse dele slukkes der også for. Alt grundbelysning vil forsat være tændt. Skærmene bliver officielt tændt den 18.november og skal forblive tændt efterfølgende. Værket er skabt for at være tryghedsfremmende og er derfor ikke omfattet de energibesparende tiltag, der blev besluttet på TMU den 31. oktober 2022.