Arkivnyhed - Kan være forældet

Restaureringen af Friluftsskolen i København vinder Europa Nostra Pris 2023

En af Københavns Kommunes institutioner modtager nu fornem hæder. Restaureringen af Friluftsskolen i København er i dag blevet annonceret som vinder af Den Europæiske Kulturarvspris Europa Nostra Awards 2023

Den Europæiske Kommission og Europa Nostra har i dag annonceret vinderne af Den Europæiske Kulturarvspris. I år er 30 kulturarvsprojekter fra 21 lande blevet tildelt Europas bedste hæder på området. Blandt årets vindere er restaureringen af Friluftsskolen i København.

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen glæder sig over den internationale anerkendelse:

”Friluftsskolen emmer af byens sjæl, som vi skal gøre alt hvad vi kan for at bevare i byens udvikling. Det er vi lykkedes med i restaureringen, hvor bygningens sjæl er blevet værnet om - og koblet med nye, moderne funktioner, som understøtter de særlige behov, skolens handicappede børn har. Tillykke til alle parter med den velfortjente og flotte anerkendelse. Og så i året, hvor København er Arkitekturhovedstad. Det gør mig stolt!”

Børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager glæder sig også over Friluftsskolens hæder: 

"Jeg er pavestolt over at en af vores københavnske skoler løber med så fornem en pris. Min ambition er, at vi i København bliver danmarksmestre i børneliv, og derfor er det vigtigt med høj trivsel og faglighed, og det er vores skolebyggerier med til at understøtte. København er en by fuld af diversitet. Når vi vælger at bygge almene skoler, der vinder priser i arkitektkonkurrencer, skal vi selvfølgelig også sørge for at vores børn, der er tilknyttet specialområdet, går i skole i indbydende og inspirerende rammer."

Margaritis Schinas, vicepræsident i EU-kommissionen og ansvarlig for kulturområdet samt promovering af europæisk livsstil udtaler:

"Hver vinderpræstation af dette års European Heritage Awards / Europa Nostra Awards er resultatet af ekstraordinære færdigheder, engagement, kollektivt og individuelt, der spænder over kulturarvssteder og traditioner i hele Europa. Ved at hædre disse præstationer gentager vi også vores forpligtelse til at beskytte vores fælles kulturarv, fordi det er afgørende for vores følelse af sammenhold som borgere og fællesskaber i Europa."

Fakta om Friluftskolen

  • Friluftsskolen i København er tegnet af den danske arkitekt Kaj Gottlob og blev bygget i 1938. Skolen er designet med fokus på lys, sundhed, frisk luft og nærhed til naturen.
  • Skolen blev fredet som 1. klasses bygning i 1990 af Slots- og Kulturstyrelsen på grund af dens arkitektoniske og pædagogiske betydning.
  • I dag fungerer Friluftsskolen som heldagsskole og skolefritidsordning for 38 elever med motoriske og sensoriske handicaps.
  • Restaureringsprojektet for bygningen foregik fra 2019-2020 og havde til formål at balancere bevaringsværdier med de nutidige funktionelle behov for en skole for børn med motoriske handicap. Projektet er finansieret af forskellige forvaltninger i Københavns Kommune.
  • Restaureringsteamet bestod af Københavns Kommune som bygherre, totalrådgiver og arkitekt Nøhr & Sigsgaard Arkitektfirma A/S, Lytt Architecture A/S som landskabsarkitekt, ingeniør Niras A/S, farvekonsulent Caroline Krag og konservator – Københavns Konservator.
  • Friluftsskolen har tidligere modtaget hæder, bl.a. Farveprisen 2021, Københavns Bygningspræmiering 2022 og Arkitektforeningens æreskalejdoskop 2022.
  • Se alle vinderne her: https://www.europeanheritageawards.eu/
  • Billeder af Friluftsskolen kan hentes her: https://www.dropbox.com/scl/fo/rkdirbvaav1bv4ok1e4qa/h?dl=0&rlkey=9wtn2c4id8vbku6p9fb35jqcn

Kontakt

  • Kontakt til overborgmester Sophie Hæstorp Andersen via pressekonsulent Simon Kærup, telefon +24 92 62 98, mail el1u@kk.dk
  • Kontakt til børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager via pressekonsulent Dianna Maria Simonsen Smith, telefon + 21 69 33 09, mail WJ5K@kk.dk