Søg
Arkivnyhed - Kan være forældet

Nyt koncept skal nytænke måden, vi gør brug af genbrugsstationer

Lørdag åbnes en 500 m2 delezone på genbrugsstationen i Vermlandsgade på Amager, hvor københavnere kan aflevere og tage genbrugsting gratis

Er du på udkig efter et sæt havestole, ekstra tallerkner til weekendens fest eller måske en ny lampe over spisebordet? Så bør du køre forbi genbrugsstationen, før du fisker dankortet op af lommen.

Fra på lørdag den 9. oktober er det nemlig muligt at aflevere og hente alt fra møbler, byggematerialer, bøger og legetøj på genbrugsstationen i Vermlandsgade – helt gratis. Her åbner nemlig en ny delezone på 500 m2 med formålet at få endnu flere københavnere til at genbruge ting og materialer i stedet for at lægge det til storskrald eller i affaldssorteringen.

Konceptet skal være med til at nytænke oplevelsen med at besøge genbrugsstationen, hvor de besøgende navigerer efter to farver: Lysegrøn for genbrug og mørkegrøn for genanvendelse. Genbrugsvejlederne får også en mere synlig og imødekommende rolle, hvor de skal guide besøgende, mens der arbejdes med fokus på yngre målgrupper.

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) glæder sig over projektet.

I mange år har fokus været på at flytte affald fra forbrænding til genanvendelse, hvilket er lykkedes rigtigt godt. Nu er næste skridt at have mere fokus på det direkte genbrug. Heldigvis vil rigtig mange københavnere gerne give deres ting videre til andre. Jeg tror på, at den nye delezone i Vermlandsgade kan være med til at nytænke måden, vi bruger genbrugsstationer, og samtidig gøre det nemmere og mere attraktivt for folk at genbruge
Ninna Hedeager Olsen
Teknik- og miljøborgmester

Den nye delezone skal desuden bidrage til Københavns Kommunes målsætning om at tredoble mængden af genbrug, som er beskrevet ressource- og affaldsplanen ”Cirkulær København”.

Projektet er udviklet i tæt samarbejde med Amager Ressourcecenter (ARC), der driver Københavns Kommunes fem genbrugsstationer.

- Den enes affald er den andens skat. Når en vare en gang er produceret, giver det absolut bedst miljø- og klimamæssig mening at bruge den igen og igen til det oprindelige formål. Dette er et lille men meget vigtigt skridt i den rigtige retning. Det er derfor også en stor glæde at udvikle det, vi håber på, kan blive et koncept for fremtidens genbrugsplads i samarbejde med Københavns Kommune, siger Jacob Simonsen, direktør i ARC.

Fakta

Den nye delezone fejres med et åbningsarrangement på lørdag den 9. oktober kl. 12 - 15.

Delezonen skal være med til at nytænke brugeroplevelsen i genbrugsstationen, hvorfor delezonen bl.a. opdeles i forskellige områder efter kategorierne Byg-selv, Møbler, Lamper, Legetøj, Bøger, Alt til Haven, Stuen og Køkken.

Københavns Kommune har særligt fokus på at få flere unge til at besøge delezonen. De 19-29-årige har ikke tradition for at besøge kommunens genbrugsstationer, men fordi man kan finde fx gratis møbler og køkkenudstyr i stedet for indkøb på en stram SU, vurderes der at være et særligt potentiale for at få flere unge besøgende.

Projektet kører i første omgang som et testforsøg i et år.

Delezonen skal bidrage til at nå Københavns Kommunes målsætning om at tredoble mængden af genbrug.

Kontakt

Teknik- og Miljøforvaltningen

Rådhuspladsen 1

1550 København V