Arkivnyhed - Kan være forældet

Nu kan du nemt og sikkert give dine gamle mobiler til genbrug

De fleste har brugt elektronik liggende, som vi aldrig bruger, men heller ikke har fået givet videre. Nu starter Københavns Kommune et forsøg sammen med virksomheden Ragn-Sells, hvor aflåste elektronikbokse bliver stillet op 15 centrale steder i byen.

Mobiltelefoner, tablets og bærbare computere. Mange af os har brugt elektronik liggende, som vi aldrig bruger, men heller ikke har fået givet videre. Det er den elektronik, som Københavns Kommune nu vil opfordre københavnerne til at levere til direkte genbrug.

Derfor starter Københavns Kommune fra i dag et forsøg sammen med miljøvirksomheden Ragn-Sells, hvor aflåste elektronikbokse bliver stillet op 15 centrale steder i byen. De kommer til at stå på udvalgte genbrugsstationer, biblioteker og butikscentre.

Boksene har et brevsprækkeindkast, så man kan lægge elektronikken skånsomt ind i boksene, men ikke tage noget ud af dem.

Se hvor du kan aflevere brugt elektronik til genbrug

Tre ud af fire har en mobil i skuffen

I en undersøgelse udført af Norstat for Københavns Kommune i 2020, blev 1000 Københavnere spurgt til elektronik i hjemmet. Heraf svarede tre ud af fire, at de havde en mobiltelefon eller flere liggende, som de ikke bruger. To ud af fire svarede også, at de havde en bærbar computer liggende, som de ikke bruger.

Mobiltelefoner og bærbare computere bliver hurtigt udskiftet. I undersøgelsen svarede 59 %, at de skiftede deres mobiltelefon indenfor tre år. Og 60 % svarede, at de udskiftede deres bærbare computer indenfor fem år. Enten fordi de var gået i stykker, havde fået et dårligt batteri eller fordi de oplevede, at styresystemet var blevet for langsomt.

Vigtigt at genbruge

Danskerne har ifølge Eurostat, World Economic Forum og FN's The Global E-waste Monitor 2020 verdens 3. højeste forbrug af elektronik og dermed også i generering af elektronikaffald. Vi bliver kun overgået af Island og Norge.

Ifølge teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) er det vigtigt, at vi bliver bedre til at genbruge dyrebar elektronik som mobiltelefoner, tablets og computere.

”Jeg tror, at mange af os kender det, at vi ikke ved, hvordan vi bedst og sikkert kommer af med gamle mobiltelefoner, tablets eller computere og derfor samler de støv i en skuffe. Når en smartphone bliver produceret, udleder det en stor del CO₂. Derfor er det også enormt vigtigt, at vi bliver bedre til at få afleveret og genbrugt den slags elektronik. Det er samtidig også vigtigt, at al information bliver slettet fra enhederne, så det er sikkert for den enkelte. Og jeg er rigtig glad for, at vi med denne løsning gør det nemmere og sikkert at sende elektronik videre til et nyt liv. Både for københavnernes og for klimaets skyld,” siger Line Barfod (EL) teknik- og miljøborgmester.



Forsøget med boksene er et samarbejde mellem Københavns Kommune og miljøvirksomheden Ragn-Sells. Charlotte Scott Larsen, adm. direktør i miljøvirksomheden Ragn-Sells Danmark, siger.

”De ressourcer, i form af fx guld, kobber og nikkel, som kræves for at lave elektronik, er knappe ressourcer, som jorden er ved at løbe tør for, og som belaster klimaet og især CO2-regnskabet at udvinde. Derfor giver det mening, at vi forlænger levetiden på de elektronikprodukter, vi allerede har, og som andre kan få gavn af, frem for at de ligger i skabe og skuffer og samler støv”.

Fakta

Elektronikboksene vil blive sat op 15 steder i byen på udvalgte lokationer, hvor der kommer

mange mennesker forbi.

Ragn-Sells står for at drifte elektronikboksene og indsamle elektronikken til genbrug. Al persondata bliver slettet inden de elektroniske produkter bliver solgt videre i andre Europæiske lande.

Danskerne har verdens 3. højeste forbrug af elektronik og dermed også i generering af elektronikaffald. Vi bliver kun overgået af Island og Norge. Det betyder, at vi danskere i gennemsnit hver især smider 24,8 kg. elektronikaffald ud om året. Det ligger markant over (40%) den gennemsnitlige EU-borger, der årligt smider 17,7 kg elektronikaffald ud om året.

Eurostat, World Economic Forum og FN's The Global E-waste Monitor 2020.

Elektronikaffald er globalt set den hurtigst voksende affaldsfraktion, som i dag ligger på 61 mio. tons og forventes at stige til 75 mio. tons i 2030, som er en stigning på 23 % på 7 år.

FN-rapport The Global E-waste Monitor 2020.

Kontakt

Teknik- og Miljøforvaltningens pressevagt

Rådhuspladsen 1

1550 København V