Arkivnyhed - Kan være forældet

Københavns Kommune gør klar til nyankomne fra Ukraine

Der bliver arbejdet på højtryk for at give mennesker på flugt fra Ukraine en god modtagelse, en varm seng og et fyldt køleskab.

Medarbejdere fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og frivillige københavnere har siden onsdag i sidste uge samlet senge, fyldt køleskabe og gjort værelser klar i Welcome House/ Ottiliahus, som fungerer som modtagecenter for nødindkvartering. Og nu er huset i Valby klar til at huse fordrevne fra Ukraine, der er på vej eller allerede er ankommet til Danmark.

”Folk vil gerne have noget at lave”

Lige nu er omkring 130 ukrainere flyttet ind i det midlertidige indkvarteringssted, der tidligere har huset bl.a. flygtninge fra Syrien. Mange af de ankomne har selv grebet skruetrækkerne for at hjælpe med at gøre huset klar til, at flere af deres landsmænd flytter ind.

”De fleste af dem, der ankommer, siger med det samme, at de er klar til selv at hjælpe. De vil gerne have noget at lave, så rigtig mange er selv gået i gang, fx med at samle senge og gøre værelser klar. De fleste, der er kommet, er mødre med børn, og de passer hinandens børn og laver fællesaktiviteter, så alle også har mulighed for at få lidt tid til sig selv,” fortæller Valeriia Lebedieva.

En tryg velkomst

Valeriia Lebedieva er selv fra Ukraine og har de sidste dage knoklet fra morgen til aften for at få indkvarteringen klar. Hun er til daglig rekrutteringskonsulent i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, men er nu udlånt til Ottiliahus, hvor hun hjælper med at give de nyankomne en god og tryg velkomst.

”Folk er selvfølgelig stadig meget pressede over situationen og følger med i, hvad der sker i Ukraine. Men de er taknemmelige og glade over at komme herhen – især når de har fået lidt ro på og føler, at her er trygt,” fortæller hun og fortsætter: ”Man kan især se det på børnene. De er trætte og i dårligt humør, når de kommer, men når de har været her et par dage, er de gladere og kan lege med hinanden. Det er dejligt at se.”

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard sender en stor tak til alle medarbejdere, der er involveret i arbejdet med at modtage de fordrevne fra Ukraine:

”Det er udfordrende og svært at håndtere denne krise, som hele tiden udvikler sig. Der er ingen, der ved, hvordan situationen ser ud i morgen eller bare om et par timer. Jeg synes virkelig, at vi har fået stablet et set-up på benene, som vi kan være stolte af, og som trods omstændighederne giver de ankommende ukrainske flygtninge en god velkomst. At nå hertil har krævet utrolig meget af alle berørte medarbejdere. Jeg vil gerne sende en særlig tak til alle jer, som har været involveret. Jeg ved, at flere af jer har arbejdet benhårdt fra morgen til aften", siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Vi er i gang med at finde flere indkvarteringsmuligheder

I Ottiliahus er der gjort 150 sovepladser klar til fordrevne ukrainere, men det er endnu usikkert, hvor mange der ankommer til Danmark, og hvor mange der skal indkvarteres i Københavns Kommune. Derfor arbejdes der hårdt på at finde indkvarteringsmuligheder andre steder.

Sådan tager vi imod fordrevne fra Ukraine i Københavns Kommune

  • Fordrevne, der ankommer til Københavns Kommune, skal henvende sig i Welcome House/ Ottiliahus, som er et hus i Valby til midlertidig indkvartering. Her er både mindre familieværelser og større sovesale, og der er i alt 150 sovepladser.
     
  • I Ottiliahus bor der også flygtninge fra andre lande, som er kommet til via det almindelige kvotesystem.
     
  • Huset er bemandet af medarbejdere fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, herunder to ukrainsktalende medarbejdere. Derudover er der flere frivillige, der står for aktiviteter, fx udflugter, gåture og yoga.

     

  • I den frivilligdrevne butik Bixen kan beboere i Ottiliahus hente gratis tøj, sko, legetøj m.m., som er doneret af københavnere.