Arkivnyhed - Kan være forældet

Københavnerplads bliver forvandlet under Tour de France

Op til Tour de France undergår Søren Kierkegaards Plads ved Den Sorte Diamant en forvandling. Den omdannes til et rekreativt samlingspunkt i København, som skal fungere som fanspot med events, storskærm og kulturaktiviteter.
BOGL og PLADS, landskabsarkitekter, udvikling og byrumsevaluering. Malmos Landskab og Social Craft tekstiler, anlæg og realisering.

Når Tour de France ruller gennem gaderne i verdens bedste cykelby, København, bliver der lavet fanspots rundt i byen, så københavnere og Tour-gæster kan opleve cykelløbet på allernærmeste hold og samles i fejringen af den gule folkefest.

Søren Kierkegaards Plads ved Det Kgl. Bibliotek og Krigsmuseet vil skille sig ud, da den forvandles til kulturfanspot og grønt, rekreativt samlingspunkt, der bliver stående hele sommeren efter Tour-løbet. Tour-etapen løber lige forbi pladsen, og fanspottet er derved en ideel publikum-plet midt i den gule cykelfest. Pladsen vil rumme alt fra udstillingsområder til grøn beplantning, legeområder, food trucks og pergolaer, man kan sidde under. Fanspottet vil desuden indgå som et byrumsforsøg, der skal afprøve, hvordan vi fremover kan udvikle og udnytte Københavns byrum og pladser.

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) glæder sig over, at Grand Départ kan være løftestang for vores byudvikling af København:

”I takt med at vi bliver flere københavnere, skal vi også sikre, at flere af byens rum og pladser bliver mere grønne og danner gode rammer om vores fællesskaber. Søren Kierkegaards Plads ligger i hjertet af København og har længe kaldt på et byrumsforsøg, hvor vi i fællesskab gør pladsen mere grøn med beplantning og mere fælles med kulturliv. Derfor glæder jeg mig til, at vi til sommer kan etablere et fanspot, der både favner Tour-festen og kulturlivet, og som kan give os input til fremtidens grønne plads.” 

Bag projektet står et partnerskab af Københavns Kommune, Det Kgl. Bibliotek, Nationalmuseet ved Krigsmuseet, Slots- og Kulturstyrelsen samt den filantropiske forening Realdania.

Indretningen af pladsen er desuden tænkt, så den også set fra luften bliver et statement i Tour de France-fejringen i København. Dertil kommer, at der tænkes i bæredygtighed, hvor materialerne kan genbruges efterfølgende.

Administrerende direktør i foreningen Realdania, Jesper Nygård, udtaler:

”Jeg glæder mig til at se denne store, centrale plads i byen blive taget i brug på nye, kreative måder under Tour-festen. Og jeg håber, at rigtig mange københavnere og besøgende fra nær og fjern vil lægge vejen forbi og opleve Touren, byen og pladsen i de dage, så det giver inspiration og input til, hvordan Søren Kierkegaards Plads fremadrettet kan indrettes. ”

Direktør ved Det Kgl. Bibliotek, Svend Larsen, udtaler:

"Det Kgl. Bibliotek har i mange år ønsket at indrette Søren Kierkegaards Plads foran Den Sorte Diamant sådan, at pladsen indbød til egentligt byliv og ikke blot passage. Stor støtte fra Realdania og velvillighed fra Københavns Kommune har gjort det muligt at etablere et Tour de France-fanspot med mange aktiviteter. Ud over at skabe en ramme om Tour de France-festen bliver det et meget spændende byrumsforsøg hen over sommeren. Jeg glæder mig til at se fanspottet folde sig ud i de kommende uger og håber, at det kan blive afsæt for en permanent indretning af pladsen som en inspirerende og rekreativ del af byen."

Direktør ved Nationalmuseet, Rane Willerslev, udtaler:

”Tour de France skaber mange gode og festlige kulturoplevelser, hvor mennesker samles udendørs i det smukke København. Det er noget af den stemning, vi gerne vil tage med videre i hverdagen fremover, og vi glæder os til at bruge erfaringerne fra fanzonen til at lave et endnu bedre udendørsområde foran Krigsmuseet på Søren Kierkegaards Plads i samarbejde med Realdania, Københavns Kommune og de øvrige samarbejdspartnere”, siger Rane Willerslev, der er direktør på Nationalmuseet, som Krigsmuseet er en del af.

Kontakt

Yderligere information samt kontakt til overborgmester Sophie Hæstorp Andersen via presse- og kommunikationskonsulent Anette Amalie Juhl Lindschouw på tlf. 26 13 65 49.

Kontakt til administrerende direktør Jesper Nygård, foreningen Realdania, via presserådgiver Mette Geilø på tlf. 29 69 52 26.

Kontakt til direktør Svend Larsen, Det Kgl. Bibliotek, via kommunikationsmedarbejder Eva Laksø Jensen på tlf. 91 32 45 00.

Kontakt til direktør ved Nationalmuseet Rane Willerslev via kommunikationschef Cecilie Weinholt-Ludvigsen på tlf. 41 20 60 17 eller kommunikationsmedarbejder Simon Grønlund på tlf. 41 20 60 42.

Fakta

  • Kulturfanspottet på Søren Kierkegaards Plads ved Den Sorte Diamant åbner den 29. juni 2022 til den 3. juli med kulturaktiviteter, storskærm og events. Det midlertidige byrum kan benyttes af københavnere og byens gæster i ca. seks uger efter Tour de France.
  • Fanspottet er ideelt placeret i forhold til Tour-ruten, hvor cykelrytterne suser forbi på første etape den 1. juli. Og ligeledes i forbindelse med den legendariske holdpræsentation den 29. juni kører cykelholdene i en rute fra Islands Brygge over Lille Langebro forbi Søren Kierkegaards Plads til Den Sorte Diamant, hvor der skal være det såkaldte Race Brief. Herefter kører rytterne ad Vester Voldgade til Rådhuspladsen og videre til Axeltorv, inden de ruller ind i Tivoli til et tv-transmitteret show med underholdning.
  • Foreningen Realdania opsamler efterfølgende erfaringerne fra projektet i en byrumsanalyse med forslag til, hvordan pladsen fremadrettet kan fungere som samlingspunkt i byen.
  • Ud over kulturfanspottet på Søren Kierkegaards Plads arrangeres fanspot på Den Røde Plads på Nørrebro, og Tour de France-organisationen ASO arrangerer den officielle Fanpark på Kongens Nytorv og storskærm på Københavns Rådhusplads.
  • Der vil derudover være en række privat arrangerede fanspots rundt i byen bl.a. ved Jarmers Plads ved foreningen Realdania, Bryghuspladsen ved BLOX, DGI-Byen m.fl.
  • BOGL og PLADS: Landskabsarkitekter, udvikling og byrumsevaluering. Malmos Landskab og Social Craft: Tekstiler, anlæg og realisering
  • For mere information om Grand Départ og Tour-fejringen i København se www.letourcph.dk.