Søg
Arkivnyhed - Kan være forældet

København klar med Danmarks første LGBTI+ politik

Samlet politik skal fremme ligebehandling af LGBTI+ personer i København.

Under titlen ”En ligeværdig del af fællesskabet” skal en ny, samlet LGBTI+ politik fra Københavns Kommune sikre, at kommunen i endnu højere grad møder LGBTI+ personer med respekt, ligeværdighed, dialog og tillid. Et bredt flertal i Borgerrepræsentationen vedtog politikken torsdag aften.

Dermed er København den første og foreløbig eneste danske kommune med en samlet politik på området. Det glæder byens overborgmester:

”København skrev verdenshistorie, da det første homoseksuelle par fik papir på hinanden på Københavns Rådhus i 1989, og siden da har Danmark været foregangsland, når det handler om LGBTI+ rettigheder. Men LGBTI+ personer oplever stadig diskrimination, og derfor vedtager vi nu en samlet LGBTI+ politik, der skal sikre respekt og ligeværdighed for alle, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Den tværgående politik handler om alt fra tryghed til tiltaleformer. Er bydele og parker trygge at færdes i? Er personalet på byens institutioner og skoler klædt på til at møde børn og unge med LGBTI+ spørgsmål? Tager kommunens blanketter højde for regnbuefamilier?

Politikken er blevet til i samarbejde med en række LGBTI+ organisationer, bl.a. Copenhagen Pride, AIDS-Fondet, Normstormerne, LGBT Asylum og LGBT Danmark.

”Det er meget positivt, at Københavns Kommune nu er i mål med LBGTI+ politikken. Vi har været glade for at have været en del af processen og for at opleve, hvordan både politikere og embedsværk i kommunen har inddraget civilsamfunds-organisationerne, og været åbne for vores input. Vi ser nu frem til at deltage i arbejdet med at virkeliggøre politikken”, siger forperson for LGBT Danmark Peder Holk Svendsen

Politikken gælder frem til udgangen af 2023, og der vil årligt blive givet en status. 

Tidslinje

1973: ”Danseforbuddet” ophæves. Mænd må nu danse med hinanden

1981: Homoseksualitet fjernes fra den danske liste over sygdomme

1987: Indførelse af forbud mod diskrimination på grund af seksuel orientering

1989: Første registrerede partnerskab i verden indgås på Københavns Rådhus

1996: København er Europæisk Kulturby og hjemsted for årets EuroPride

2010: Homoseksuelle par får mulighed for at adoptere på lige fod med heteroseksuelle par

2012: Par af samme køn kan nu indgå ægteskab – også i kirken

2014: Juridisk anerkendelse af kønsidentitet giver mulighed for at skifte CPR-nummer

2019: København får samlet politik for ligebehandling af LGBTI+ personer

2021: København vært for WorldPride og EuroGames 2021

LGBTI+

  • LGBTI+ er en samlebetegnelse for lesbiske, bøsser, biseksuelle, transpersoner, interkønnede og andre, som falder udenfor de dominerende normer for køn og seksuel orientering. For eksempel aseksuelle og queerpersoner.
  • Københavns Kommunes LGBTI+ politik består dels af en række initiativer, der allerede er finansieret, dels af forslag, der skal findes midler til for at kunne føres ud i livet, fx i de kommende års budgetforhandlinger.
  • Det er ikke længere siden end 1981, at homoseksualitet blev fjernet over den danske liste over sygdomme. Siden er der også sket en række lovændringer, der giver LGBTI+ personer flere rettigheder. Men der er stadig udfordringer med homofobi, bifobi, transfobi og fobi overfor interkønnede.
  • En række undersøgelser viser, at LGBTI+ borgere i gennemsnit trives mindre godt end resten af befolkningen og er mere udsatte for psykiske lidelser, selvmordsforsøg og misbrugsproblemer end gennemsnittet.

Økonomiforvaltningen

Rådhuspladsen 1

1550 København V