Arkivnyhed - Kan være forældet

Klimavenlige bælgfrugter er outstanding på Uturn

Asger Baekgaard Kjeldsen ved efter 10 år i køkkenet hos Uturn et og andet om unges smagsløg. Han arbejder efter Københavns mad- og måltidsstrategi, der har fokus på klimavenlig mad.

I dag er Bælgfrugternes dag og der er derfor masser af gode og mættende bælgfrugter på menuen, da sportsgruppe træder ind ad døren til et tiltrængt måltid efter træning.

Duften fra Asger Baekgaard Kjeldsen mange gryder og fade fylder det åbne køkken hos Uturn. Uturn tilbyder rådgivning og behandling for unge, der har et misbrug. I dag har sportsgruppen og deres behandlere trænet hos SATS på Vesterbrogade og kommer sultne tilbage til Studiestræde.

”Har du smoothies i dag, Asger?”, spørger en ung mand, så snart han er trådt ind ad døren. Han har kendt Asger Baekgaard Kjeldsen og hans gode mad i 5 år, hvor han med pauser er kommet på Uturn.

Og ja, der er smoothies på menuen. Men også klimavenlige retter med bælgfrugter som ristet ris med kikærter og krydderier, bønneotto lavet på hvide bønner, falafler med linser og karrydip, tortilla med sorte bønner og en rest chili con carne med en frisk avocadosalat.

”Asger er vildt god til at lave mad. Den måde, han tilbereder grøntsager på, er helt outstanding. Jeg bruger ikke længere bruge penge på fastfood, men laver omeletter derhjemme og spiser friske grøntsager. Jeg har også lært at lave tomatsovs af kedelige tomater. De skal bare i ovnen med hvidløg, olie og krydderier, så er den hjemme”, smiler den unge mand, mens han fylder vand i en kande og sætter sig ved bordet. 

”Det betyder meget for mig at se de unge spise og få deres reaktion på maden. Jeg har et nært forhold til de unge, der kommer her og jeg kender deres historie og baggrund. De er trygge ved mig og jeg kan liste forskellige retter på border, som de godt tør prøve”, fortæller Asger Baekgaard Kjeldsen.

Klimavenlige bælgfrugter er opnåelige for unge

En ung kvinde kommer og giver kokken et kram bag køkkendisken og snuser til retterne. Efterhånden er alle unge og behandlerne kommet ind ad døren og sidder nu klar ved bordet, som da det sidste fad er placeres og maden præsenteres. 

”Det smager dejligt, tak for mad”, lyder det, og et par unge tager billeder af maden.

”Jeg er glad for at inspirere dem med mine måltider. Og mad- og måltidsstrategiens fokus på mere klimavenlig mad giver så meget mening et sted som her. At være klimabevidst i sine madvaner og indkøb er opnåeligt for de unge her i Uturn, der ikke har så mange penge på lommen. Økologi er dyrere og kan give de unge yderligere pres. Med bælgfrugter er klimavenlige, billige og rige på protein og så usandsynligt alsidige, at man kommer virkeligt lagt for skillingen”, fortæller Asger Baekgaard Kjeldsen.

Bælgfrugternes dag 10. februar

I dag er det Bælgfrugternes Dag og bønner, ærter og linser hyldes internationalt som en FN-dag. I hele Københavns Kommune arbejder køkkener tæt på børn, unge og ældre aktivt for at få flere bælgfrugter på tallerknerne. Bælgfrugter er nemlig en grøn og sund proteinkilde, der smager og mætter godt.

”Forandringen er på vej og de unge skubber selv på måltider, der laves i mere klimavenlig retning. Så det er fedt at Københavns Kommune er sprunget med på den bevægelse. For bælgfrugter er fantastiske. Jeg er selv inspireret af fx det mexicanske køkken med sorte bønner, Mellemøstens brug af kikærter og Italien mange retter med hvide bønner. Det danske køkken har rykket sig helt vildt og vi er godt på vej”. 

Asger Baekgaard Kjeldsen har deltaget på flere workshops med de unge, der tilbydes via Meyers, der er Københavns Kommunes partner i mad- og måltidsstrategien. Her finder han inspiration til nye retter og gamle klassikere på nye måder i Meyers materiale.

”Mad og måltider kan så meget og den fælles oplevelse af et måltid bliver nogle gange glemt. Jeg er også altid frisk, hvis en ung har fundet en opskrift på Instagram, som de gerne vil prøve. Det er fedt at arbejde med de unge på den måde og skabe et måltid sammen. Jeg har også unge med på fisketure og svampeture og vi laver mad over bål”. 

Da sportsgruppen har spist op, rydder de tallerknerne ad bordet og siger tak for mad til kokken. Asger Baekgaard Kjeldsen er allerede i gang med næste måltid, Uturns daggruppe er på trapperne. 

Mad- og måltidsstrategien

I 2019 fik vi en ny mad- og måltidsstrategi i Københavns Kommune. Strategien fortsætter de seneste mange års satsning på økologi og madkvalitet. Som en naturlig forlængelse af arbejdet med økologi, skal måltiderne være mere klimavenlige. Konkret er målet at reducere CO2-aftrykket fra kommunens samlede fødevareindkøb med 25 procent inden 2025.