Arkivnyhed - Kan være forældet

H.K.H. Kronprinsen deltager i den officielle åbning af København som Arkitekturhovedstad 2023

København er i 2023 udnævnt til UNESCO-UIA World Capital of Architecture. Officiel åbning på Københavns Rådhus tirsdag 17. januar.

English version below

København er i hele 2023 udnævnt til UNESCO-UIA World Capital of Architecture. Københavns Kommune skyder arkitekturåret officielt i gang tirsdag 17. januar 2023 kl. 10 på Københavns Rådhus. H.K.H. Kronprinsen er protektor for Arkitekturåret og holder tale ved den officielle åbning.

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen, teknik- og miljøborgmester Line Barfod og kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard deltager i åbningseventen sammen med repræsentanter fra UNESCO og UIA, den internationale arkitektforening.

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) udtaler:

”Jeg er stolt af, at København er udnævnt til verdensarkitekturhovedstad. Det er et helt unikt vindue til at vise verden, hvad vi kan indenfor arkitektur, byudvikling og bæredygtighed, og det er en vigtig anledning til dialog om udviklingen af fremtidens hovedstad. Hvis København skal fortsætte med at være blandt verdens bedste byer, skal vi sammen takle tidens store udfordringer - klimaforandringer, stigende vandstande, manglen på boliger, ophobet jord fra byggeprojekter, og en metro, der er ved at sande til i sin egen succes. Med over 300 aktiviteter i løbet af Arkitekturåret ser jeg frem til spændende samtaler om byens udvikling sammen med københavnerne og gæster fra udlandet.”

Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) siger:

”Det bliver et spændende år, hvor vi skal samles om både alt det smukke og særlige, som Københavns arkitektur byder på, men også de mange nye elementer i byen, der skal til for at blive en moderne bæredygtig storby. Vi skal lade os inspirere af og udveksle erfaringer med de mange internationale gæster, der kommer til byen. Og så skal vi bruge året til at diskutere med hinanden, hvordan vi i fællesskab skal udvikle København og finde plads til både de billige boliger, mere biodiversitet, mere affaldssortering og mere grøn energi – samtidig med at vi bevarer byens historie og vores fælles kulturarv.”

Kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (R) siger:

”På mange måder bliver kultur og arkitektur flettet ind i hinanden.

Den forrige stadsarkitekt i København sagde byliv før byrum før bygninger. Det har jeg taget til mig. Derfor synes jeg, vi skal bruge Arkitekturåret til at gentænke, hvad det er for et liv, vi gerne vil have i København, og hvordan kultur og arkitektur spiller sammen, så vi fremadrettet kan skabe et København, der inviterer til det gode byliv, inspirerende byrum og bæredygtige bygninger”.

Der vil ved åbningseventen være paneldebat mellem borgmestrene og præmieoverrækkelse ved teknik- og miljøborgmesteren til vinderen af en arkitektkonkurrence for studerende ved Det Kongelige Akademi om en nyfortolkning af Rådhustårnet. Rådhustårnet gennemgår fra februar til december 2023 en renovering, og vinderforslaget vil i den forbindelse blive illustreret på stillads-banneret.

Derudover præsenterer kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard udstillingen ”Martin Nyrops tegnestue – Skabelsen af Københavns Rådhus” på Rådhusets loft. Udstillingen er udarbejdet i et samarbejde mellem Københavns Rådhusbetjente, Københavns Ejendomme, Københavns Museum, Københavns Stadsarkiv og scenograf Cicki Lakha.

Program for åbningseventen

Tid og sted Aktivitet
Hoved-indgangen  
10.00 H.K.H. Kronprinsen ankommer til Københavns Rådhus og modtages af overborgmesteren.
Festsalen  
Kl. 10.05 Overborgmesteren holder åbningstale.
  H.K.H. Kronprinsen holder tale.
  Director for UNESCO World Heritage Center, Lazare Eloundou, holder tale.
  Paneldebat ved borgmestrene.
  Chairman for UIA Joint Committee, Dominique Perrault, holder tale.
  Teknik- og miljøborgmesteren annoncerer vinderen af arkitektkonkurrencen om Rådhustårnet og overrækker præmie.
  Kultur- og fritidsborgmesteren åbner udstillingen på Rådhusloftet ”Martin Nyrops tegnestue – Skabelsen af Københavns Rådhus”.
Kl. 11.15 Den officielle åbning er slut.
  H.K.H. Kronprinsen tager afsked og forlader Festsalen.
Kl. 11.15 Presseslot med overborgmesteren, teknik- og miljøborgmesteren og kultur- og fritidsborgmesteren i Festsalen.
Kl. 11.25 Pressen følges ud.
  Pressen kan herefter besøge udstillingen på Rådhusloftet. For pressetilmelding kontakt Anders Reinholdt Jonssen på xa9x@kk.dk

Presseakkreditering ved den officielle åbning

Der er kun adgang for presse, der er akkrediteret på forhånd. Pressetilmelding skal ske senest fredag 13. januar 2023 kl. 13 til pressekonsulent Anette Amalie Juhl Lindschouw på ig9q@kk.dk

Udendørs pressepool (pressepool 1) på hovedtrappen ved Rådhusets hovedindgang: Dækker Kronprinsens ankomst.

Indendørs pressepool (pressepool 2) i Rådhusets Festsal: Dækker den officielle åbningsevent med taler, paneldebat med borgmestrene samt efterfølgende presseslot med overborgmesteren, teknik- og miljøborgmesteren og kultur- og fritidsborgmesteren.

Ved pressetilmelding angiv venligst følgende:

  • Om der ansøges om presseakkreditering til pressepool 1 (ankomst) eller pressepool 2 (Festsal).
  • Om der ansøges om presseakkreditering til både pressepool 1 (ankomst) og pressepool 2 (åbningsevent i Festsalen samt presseslot med borgmestre).

Tildeling af akkreditering til en plads i både pressepool 1 og 2 afhænger af antal pressetilmeldinger.

Mødetid og sted for pressen: Rådhusets hovedindgang kl. 9.15.

Kontakt

For presseinformation eller kontakt til overborgmester Sophie Hæstorp Andersen kontakt pressekonsulent Anette Amalie Juhl Lindschouw på tlf. 26 13 65 49 eller ig9q@kk.dk

Kontakt til teknik- og miljøborgmester Line Barfod samt information om arkitektkonkurrencen om Rådhustårnet via pressekonsulent Tobias Moe Hoffmeyer på tlf. 24 89 23 47 eller nz65@kk.dk

Kontakt til kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard samt information om åbningen af udstillingen på Rådhusloftet via pressechef Anders Reinholdt Jonssen på tlf. 23 44 83 63 eller xa9x@kk.dk

For information om programmet for den officielle åbning kontakt protokolchef Acela Maliachi Christoffersen på tlf. 28 16 21 14 eller xe13@kk.dk

For English version