Mødedato: 16.05.2000, kl. 15:00

Kapitalbevilling vedrørende etablering af vuggestuepladser - Sigurdsgade. (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

Kapitalbevilling vedrørende etablering af vuggestuepladser - Sigurdsgade. (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 16. maj 2000

 

 

J.nr. ØU 145/2000

 

12. Kapitalbevilling vedrørende etablering af vuggestuepladser - Sigurdsgade. (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

INDSTILLING

Det indstilles, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der etableres en 6-gruppers institution med 72 vuggestuepladser, Sigurdsgade 33, 2200 København N., i alt kr. 17.454.000.

 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 3. maj 2000

Indstillingen blev tiltrådt.

Hellen Hedemann (F) og Marie Jeppesen (Ø) ønskede følgende protokolleret:

"SF og Enhedslisten er fuldstændig enig i, at vi mangler ejendomme til etablering af daginstitutionsbyggeri, men kan alene godkende indstillingen, hvis der bliver tale om enten en kommunal eller en selvejende daginstitution med driftsoverenskomst".

ØKONOMIFORVALTNINGENS INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen indvendinger mod at nærværende forslag søges gennemført. Kassemæssig dækning for udgiften anvises på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budget 2000, bevillingen Servicetilbud til børnefamilier, funktion 5.14.3.

Det forudsættes, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afholder de resterende udgifter på 3,2 mill. kr. indenfor udvalgets budget 2001."

 

RESUME

På en grund som Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har købt på tvangsauktion på hjørnet af Sigurdsgade og Titangade opføres der en daginstitution i 4 etager med 72 vuggestuepladser.

Institutionen opføres fleksibelt, dvs. til 1–5 årige, men den tages i brug som vuggestue.

Da der er tale om et byggeri, hvor den relative lille grund udnyttes maksimalt ved etagebyggeri, etableres der samtidigt en legeterrasse på 1. sal som supplement til den almindelige legeplads på terræn.

Pladserne indgår i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens projektplan for 1999-2001. Institutionen kan eventuelt indgå som en af de 3 institutioner, hvor der indgås kontrakt om økonomiske og kvalitetsmæssige krav til pasningstilbuddet.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen købte i 1998 grunden, der er på 1000 m², på tvangsauktion.

Borgerrepræsentationen tiltrådte på mødet den 23. september 1999 (J.nr. FA 97/99) en indstilling om en tillægsbevilling til investeringsplanen på 4.000.000 kr. i 1999 til afholdelse af projekteringsudgifter til 4 projekter for børn i alderen 1 – 5 år med henblik på opførelse i år 2000.

Et beløb på 1.672.000 kr. af denne bevilling blev anvendt til betaling af køb m.m. samt delvis projektering og delvis oprensning i 1999.

Der er ved miljøundersøgelse af grunden påvist jordforurening. Miljøkontrollens krav til afværgeforanstaltninger ved bortgravning m.m. af de øverste 0,5 m af den forurenede jord vil blive opfyldt. Ligeledes vil Miljøkontrollens krav til afværgelse af miljømæssige gener fra et autoværksted på nabogrunden blive opfyldt ved at forhøje skorstenen.

Projektbeskrivelse

Projektet er udarbejdet af Henning Larsens Tegnestue i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Bygningen er på 4 etager samt kælder og placeres med facade i hele grundens udstrækning mod Titangade i øst, hvilket efterlader resten af grunden som et sammenhængende friareal mod vest.

Bygningen er på 1.164 m² med kælder på 210 m². På hver af de nederste 3 etager indrettes der 2 grupperum med plads til 12 børn pr. gruppe og puslerum. Grupperummene er placeret mod Titangade, mens hovedadgang, børnegarderobe og adgang til de enkelte grupperum er vendt mod vest ud mod det udendørs legeareal. I stueplan er der direkte adgang til udendørsarealerne.

På øverste etage indrettes fællesrum, køkken, kontor, personalestue og mødelokale.

Kælderen indeholder vaskeri, personalegarderobe og - bad, sikringsrum, teknikrum og depotrum. Der etableres liggehal på hver etage. Alle etager bliver forbundet med trapper og elevator.

Vestfacaden er en ren glasfacade, som er med til at skabe en tæt sammenhæng mellem inde- og udeareal, så udearealet visuelt inddrages i selve bygningen. Der vil ske solafskærmning af facaden.

Østfacaden er mere lukket med vinduer placeret i forskellige højder. Det giver et varieret lysind-fald i grupperummene og samtidig et tilskud til selve gademiljøet.

Der etableres legeplads og skure til barnevogne, cykler m.m.

For at tilvejebringe et passende friareal på den meget lille grund bliver der opbygget et balkondæk på ca. 288 m² i 1. sals plan som legeterrasse. Balkondækket får fast forbindelse til 1. sal i selve bygningen og giver dermed denne etage direkte adgang til det fri.

Institutionen opføres fleksibelt, men åbnes af hensyn til behovet som ren vuggestue.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets indstilling vedrørende. kontraktstyring fremlægges for Borgerrepræsentationen den 11. maj 2000, og denne institution kan indgå som en af de tre institutioner, der kan kontraktstyres.

Normering

Der etableres 6 grupperum med i alt 72 vuggestuepladser.

Statistik

Vuggestuen er beliggende i pladsanvisningsdistrikt Ydre Nørrebro, hvor dækningsgraden pr. 1. januar 2000 med befolkningstal pr. 1. januar 2000 er følgende:

Ydre Østerbro Hele kommunen

1-2 årige 76 (82 ) 81

Tallet i parentes viser dækning efter tilvæksten af de nye pladser.

ØKONOMI

Projektet har været udbudt i licitation.

Grundkøb + ejendomsskatter mm. 324.000 kr.

Byggeudgifter, inklusive omkostninge 15.598.000 kr.

Grundudgifter (ekskl. liggehaller) 1.071.000 kr.

Oprensning efter forurening 1.000.000 kr.

Montering 1.133.000 kr.

19.126.000 kr.

- allerede afholdt beløb 1.672.000 kr.

Ialt 17.454.000 kr.

Pladsprisen er 247.000 kr. ekskl. køb mm. og forurening. Pladsprisen er over gennemsnitsprisen for en vuggestueplads, der i år 2000 er sat til 215.000 kr. Merprisen skyldes dels, at der bygges i flere etager, hvilket øger prisen med ca. 10 % og dels, at der indrettes en legeterrasse på 1. sal som supplement til selve legepladsen, da det ellers ikke vil være muligt at opfylde kravet om, at der skal være et friareal svarene til det samlede bruttoetageareal, og at det ikke har været muligt at opnå dispensation fra dette krav fra Bygge- og Teknikforvaltningen.

Et alternativ kunne være at tage en etage ud af byggeriet, så behovet for anlæg af legeterrassen bortfalder. Det har den konsekvens, at der bliver 2 børnegrupper med i alt 24 vuggestuepladser færre i et område, hvor det er svært at finde egnede byggemuligheder, og hvor der er et stort behov for pladser.

Kassemæssig dækning for udgiften i år 2000 på 14.222.000 kr. kan anvises på Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens post 5.14.3 afsatte rådighedsbeløb.

Arbejdets udførelse

Arbejdet forventes iværksat primo juni 2000 og pladserne ibrugtaget efter endt montering medio marts 2001.

HØRING

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

BILAG

  • Situationsplan

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

Til top