Mødedato: 14.08.2013, kl. 08:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Ansøgning om driftsmidler til Exit - fra indsat til værdsat

Se alle bilag

”EXIT – fra indsat til værdsat” har sendt en ansøgning til Socialforvaltningen om driftsstøtte.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

    1. at Socialudvalget godkender, at ansøgningen om driftsmidler fra ”EXIT – fra indsat til værdsat” indgår som ønskeforslag i budgetforhandlingerne for Budget 2014.

Problemstilling

”EXIT – fra indsat til værdsat” har i henvendelse af 27. juni 2013 ansøgt Socialforvaltningen om driftsstøtte på 501 t.kr. i 2014, 516 t.kr. i 2015 og 531 t.kr. i 2015 (Bilag 1 – Ansøgning fra EXIT). Støtten skal dække udgifter til husleje samt koordinering af frivillige (½ årsværk).

Baggrunden for ansøgningen er, at EXIT de seneste år har arbejdet for at etablere en fast grundfinansiering af driften, men dette er ikke lykkedes. Tilbuddet har hidtil været finansieret af bevillinger fra diverse puljer og fonde. Situationen er nu den, at EXIT i lyset af udsigterne til fremtidige bevillinger står til at skulle opsige et ikke oplyst antal medarbejdere for fortsat at kunne betale husleje.

EXIT oplyser i deres henvendelse, at de i 2012 havde et budget på ca. 8 mio. kr.

Løsning

EXIT’s baggrund
EXIT er oprettet i 2007 på initiativ af Fangekoret, præster fra Vestre Fængsel og Apostelkirken og drives som en selvstændig forening. Målgruppen for tilbuddet er indsatte og tidligere indsatte borgere, som har besluttet sig for at "starte på en frisk". Målet er at hjælpe det hele mennesket til at tage ansvar for eget liv og til at arbejde med de udfordringer, som kommer ifm. job, netværk, bolig mv.. Der er i EXIT et varieret udbud af tilbud, som spænder fra uformelt, hyggeligt samvær over beskæftigelsesprojekter og juridisk rådgivning til samtaler med terapeut og psykolog. EXIT giver udtryk for, at den brede vifte af tilbud muliggør, at den enkelte borger kan vælge netop det tilbud, der passer ind i vedkommendes konkrete situation.

Af det fremsendte materiale fremgår det, at der i perioden 2008-2012 er visiteret 426 borgere til EXIT (Bilag 2 – Exit statistik 2008-2012). EXIT har ved henvendelse fra Socialforvaltningen oplyst, at ca. 80-90 % af deres brugere er borgere med folkeregisteradresse i København.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen oplyser, at Exit i sommeren 2011 indgik en samarbejdsaftale med Incita - en socialøkonomisk virksomhed, som arbejder for at udvikle et mere "rummeligt" arbejdsmarked -  om at blive underleverandør til deres uddannelsespakke. Der er konkret tale om et samarbejde med jobcenteret i Skelbækgade med fokus på unge borgere, som er involverede i kriminalitet. Exit har hertil 25 pladser, hvoraf der aktuelt gennemsnitligt belægges lidt over 20 pladser. 

EXIT’s økonomi
Af det fremsendte materiale fremgår det, at Exits arbejde finansieres af midler fra offentlige puljer og private fonde. Exit har modtaget økonomisk støtte fra bl.a. Folkekirkens Udviklingsfond, Arbejdsmarkedsstyrelsen, Ole Kirks Fond, Trygfonden, Velux-fonden, Tips & Lotto-puljen og Vesterbro Lokaludvalg.

Exit modtog i 2010 støtte fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens metodeudviklingspulje til at udvikle nye metoder i indsatsen for de svageste af kontanthjælpsmodtagerne. Projektet fik en god evaluering som metodeudviklingsprojekt:

”Projektets målgruppe har haft mange tunge sociale problematikker, og derfor vurderes det som et godt resultat, at 43 % er kommet i job, uddannelse eller aktivering. Ligeledes er det positivt, at kun 8 % er blevet fængslet i projektperioden.” Den gode evaluering skal særligt ses i lyset af en recidivprocent på 8 %, hvilket er lavt sammenlignet med en generel og gennemsnitlig andel mellem 25-35 % på lignende tilbud.

Exit modtog i 2010 er treårig bevilling på 200 t.kr. af Københavns Kommunes § 18-pulje. Bevillingen udløber i 2013, og det forventes, at Exit genansøger om støtte fra puljen.

Socialforvaltningens vurdering
Socialforvaltningen kan ikke anvise ledige midler på budgettet til drift af tilbuddet. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen oplyser ligeså, at forvaltningen ikke har ledige midler til at imødekomme EXIT’s økonomiske udfordringer. Det bør dog oplyses, at både Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har gode erfaringer med EXIT’s arbejde for at støtte en bred gruppe af indsatte og tidligere indsatte i at komme ud af kriminalitet. Derfor indstilles det, at Socialudvalget lader EXIT’s ansøgning indgå i budgetforhandlingerne for Budget 2014.

Overordnet set vurderer Socialforvaltningen, at størsteparten af EXIT’s brugere har overlap til både målgrupper for Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, da de forskellige tilbud primært fokuserer på, at holde borgere ude af kriminalitet ved at give støtte og rådgivning ift. job, uddannelse og netværksdannelse.

EXIT's tilbud har snitflader til flere af Socialforvaltningens målgrupper, ved bl.a. projekt God Løsladelse under Hjemløsestrategien og Socialforvaltningens Enhed for Kriminalpræventive Programmer. Projekt God Løsladelse handler om at koordinere borgerens overgang fra fængsel til kommunale og private tilbud – heriblandt EXIT - og er således i sig selv ikke et tilbud til målgruppen. Enheden for Kriminalpræventive Programmer arbejder for at styrke samarbejdet mellem Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen i indsatsen for at hjælpe unge (18-25 år) med at finde en vej ud af kriminalitet og i gang med uddannelse eller job. Indsatsen retter sig her mod den hårde kerne af kriminelle unge, der begår meget eller alvorlig kriminalitet, samt unge med forbindelse til bandemiljøer eller unge som er i fare for at komme ind i en kriminel løbebane. Socialforvaltningen vurderer, at EXIT dels understøtter og dels supplerer Socialforvaltningens kriminalpræventive indsatser, da EXIT retter sine indsatser mod en bredere målgruppe af indsatte og tidligere indsatte, og dermed nødvendigvis ikke kun unge kriminelle.
EXIT’s målgruppe har desuden overlap til Socialforvaltningens målgrupper i de tilfælde hvor borgeren ved siden af den kriminelle adfærd også har psykiske problemstillinger eller misbrug.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Med baggrund i Socialudvalgets beslutning vil Socialforvaltningen udarbejde et svarudkast til Exit med Socialudvalget som afsender.

Anette Laigaard 

                        /    
                        Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværede punktets behandling.  

Henrik Appel Esbensen erklærede sig inhabil, da han sidder i organisationens bestyrelse og forlod lokalet.

Indstillingen blev godkendt
Til top