Mødedato: 08.04.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Regulativ for husholdningsaffald - endelig godkendelse

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til det reviderede regulativ for husholdningsaffald, som Teknik- og Miljøudvalget sendte i lovpligtig høring 8. februar 2019, med henblik på endelig godkendelse.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Regulativ for husholdningsaffald godkendes med de foreslåede ændringer (bilag 2).

Problemstilling

Aftale om kompetenceoverdragelse til Amager Ressourcecenter I/S (”ARC”) af affaldsindsamling og andre opgaver trådte i kraft ved årsskiftet (bilag 3). Derfor skal det fremgå  af Regulativ for husholdningsaffald, hvornår det er ARC, der varetager en given opgave og hvornår det er kommunen.

Teknik- og Miljøudvalget godkendte på mødet den 4. februar 2019, at det reviderede Regulativ for husholdningsaffald kunne sendes i offentlig høring. Regulativet har været i høring fra 8. februar til 8. marts 2019.

Løsning

I regulativet foreslås ”Københavns Kommune” erstattet med ”ARC” på områder, hvor kompetencen er overdraget til ARC. De konkrete ændringer er markeret i regulativudkastet (bilag 2). Der er ikke andre ændringer i regulativet, og således heller ikke ændringer for borgerne. De juridiske konsekvenser af, at regulativet ikke ændres samtidig med, at kommunens aftale med ARC trådte i kraft, er beskrevet i bilag 6.

Forvaltningen har modtaget tre høringssvar – fra en grundejerforening og to lokaludvalg (bilag 4)

1. Høringssvar fra Grundejerforeningen Valby Have
Grundejerforeningen peger på, at det er uholdbart at have mange containere stående til indsamling af rest- og bioaffald, og at denne form for indsamling af bioaffald medfører lugtgener. Grundejerforeningen vil derfor gerne vide, hvornår kommunen vil gøre det lovpligtigt at nedgrave rest- og bioaffald i forbindelse med nybyggeri.

2. Høringssvar fra Vanløse Lokaludvalg
Hovedparten af kommentarerne fra Vanløse Lokaludvalg angår affaldsordningerne, som er beskrevet i regulativet. Vanløse Lokaludvalg har kommenteret regulativets bestemmelser om selvbetjening, kompostering, placering af standpladser og emballage til farligt affald.  

3. Høringssvar fra Nørrebro Lokaludvalg
Nørrebro Lokaludvalg foreslår, at ARC får ansvaret for at rengøre beholdere til dagrenovation og at ARC i den forbindelse bør indgå i et samarbejde med en social-økonomisk virksomhed.

Forvaltningens kommentarer

Ad. 1 og 2. Ændringerne i Regulativ for husholdningsaffald omfatter alene en tilpasning af regulativet i overensstemmelse med Aftale om kompetenceoverdragelse.

Vanløse Lokaludvalgs kommentarer til affaldsordningerne samt Grundejerforeningen Valby Haves kommentarer om rest- og bioaffald vil blive gennemgået i forbindelse med den kommende revision af Regulativ for husholdningsaffald samt tilhørende retningslinjer, som forvaltningen forventer at gennemføre i slutningen af 2019.

Ad. 3. I henhold til Aftale om kompetenceoverdragelse overtog ARC fra og med 1. januar 2019 varetagelsen af kontrakter om vask af beholdere. Forvaltningen vil derfor videresende Nørrebro Lokaludvalgs forslag om et samarbejde med social-økonomiske virksomheder til ARC.

Forvaltningens kommentarer til høringssvarene er vedlagt i bilag 5.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil forvaltningen foretage offentliggørelse i Den Nationale Regulativbase. Regulativet vil træde i kraft dagen efter offentliggørelsen.

 

                      Michel Schilling

                                                                 / Hans Christian Karsten

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. april 2019

Indstillingen blev anbefalet overfor Borgerrepræsentationen.

Til top