Mødedato: 28.02.2018, kl. 09:15
Mødested: Comwell Borupgaard – Nørrevej 80 - 3070 Snekkersten

Den fremtidige sammensætning af de kunstfaglige udvalg

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til en proces for, hvordan de kunstfaglige udvalg under Kultur- og Fritidsudvalget skal sammensættes.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at Kultur- og Fritidsforvaltningen - på baggrund af de beskrevne principper - igangsætter en proces i Musikudvalget og Scenekunstudvalget med henblik på, at forvaltningen udarbejder forslag til en fremtidig udpegning og sammensætning af de faglige medlemmer til Musikudvalg og Scenekunstudvalg

  2. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at Kultur- og Fritidsforvaltningen afventer beslutning om et eventuelt nyt Kunstråd, før processen om forslag til en ny proces for udpegning sættes i gang i Billedkunstudvalget

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har nedsat tre kunstfaglige § 17, stk. 4-udvalg under Kultur- og Fritidsudvalget; Billedkunstudvalget, Musikudvalget og Scenekunstudvalget. I alle tre udvalg er der både politisk udpegede medlemmer og fagligt udpegede medlemmer med kompetencer indenfor henholdsvis billedkunst, musik og scenekunst.

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede den 12. oktober 2017, forud for udpegningen af nye kunstfaglige udvalg, Kultur- og Fritidsforvaltningen om at udarbejde forskellige forslag til sammensætningen i udvalgene og udpegningen hertil, herunder hvordan aktører og kulturelle miljøer kan inddrages i det kunstfaglige udvalgsarbejde, og om der findes andre måder at bringe fagligheden fra aktørerne i spil.

Kultur- og Fritidsudvalget blev på mødet den 9. november 2017 forlagt tre modeller til en ny sammensætning og udpegning til de tre fagudvalg. Kultur- og Fritidsudvalget anmodede forvaltningen om - på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser - at vende tilbage med en ny indstilling i februar 2018.

Herudover har Kultur- og Fritidsudvalget på budgetseminaret i februar 2017 anmodet forvaltningen om at udarbejde et forslag til en kunstplan, hvor Kultur- og Fritidsudvalget blandt andet skal tage stilling til, om Billedkunstudvalget skal erstattes med et nyt kunstråd med flere opgaver end det nuværende Billedkunstudvalg. Forslaget om et kommende kunstråd præsenteres for Kultur- og Fritidsudvalget den 28. februar 2018 i en særskilt indstilling.

Løsning

Ændring af kommissorierne for 3 fagudvalg

På baggrund af et medlemsforslag besluttede Kultur- og Fritidsudvalget den 21. december 2017 at anbefale, at kommissorierne for de tre fagudvalg (billedkunst, musik og scenekunst) ændres med virkning fra den 1. januar 2018, således at det af kommissorierne fremgår, at de politisk valgte medlemmer af fagudvalgene skal være medlemmer af Borgerrepræsentationen. Tidligere var der mulighed for at udpege medlemmer, der ikke var medlemmer af Borgerrepræsentationen.

Ændringen blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 18. januar 2018 (Bilag 1, 2 og 3).

Den nuværende sammensætning og udpegning i Musikudvalg og Scenekunstudvalg 

Musikudvalget

Mindst 12 medlemmer; 4 medlemmer af Borgerrepræsentationen.

De øvrige 8 medlemmer skal være musikkyndige. De otte musikkyndige medlemmer udpeges efter indstillinger fra de musikfaglige organisationer i fire grupper: 

1. Skabere og udøvere; 3 repræsentanter, som udpeges i fællesskab af syv organisationer

2. Koncertarrangører; 1 repræsentant, som udpeges af Dansk Live.

3. Professionel udvikling og formidling; 2 repræsentanter, som udpeges i fællesskab af fire organisationer.

4. Undervisning og amatørmusik; 2 repræsentanter, som udpeges i fællesskab af fem organisationer.

Det forventes, at de fire udpegende grupper koordinerer deres samlede indstilling under hensyntagen til ligelig fordeling af rytmiske og klassiske kompetencer, samt ligelig fordeling mellem kvinder og mænd.

Musikudvalget kan herudover indstille yderligere et medlem med en særlig ekspertise, som får sæde i udvalget for et eller to år, så man derved har 13 medlemmer af udvalget.

Scenekunstudvalget

7 medlemmer; 3 medlemmer af Borgerrepræsentationen.

De øvrige fire medlemmer skal være scenekunstkyndige. De fire teaterkyndige medlemmer udpeges af Borgerrepræsentationen efter indstilling med to medlemmer fra Dansk Skuespillerforbund, et medlem fra Danske Dramatikeres Forbund og et medlem fra Foreningen af Danske Sceneinstruktører.

Forslag til principper for en fremtidig udpegning og sammensætning af de faglige medlemmer til Musikudvalg og Scenekunstudvalg

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at der igangsættes en proces med henblik på - med inddragelse af de nyudpegede udvalg på musik og scenekunstområdet - at udarbejde forslag til, hvordan udpegningen og sammensætningen af de faglige medlemmer fremover kan revitaliseres.

Målet er, at forvaltningen på baggrund af drøftelser i fagudvalgene - ud fra følgende spørgsmål og principper - i efteråret 2018 vender tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget med 2-3 modeller:

  1. Hvilke faglige kompetencer har de enkelte udvalg behov for?
  2. Hvordan sikres den rette sammensætning i udvalgene?
  3. Hvor mange faglige medlemmer har de enkelte udvalg behov for?
  4. Hvordan kan aktører og kulturelle miljøer, som ikke har direkte tilknytning til organisationerne, inddrages eller vælges til det kunstfaglige udvalgsarbejde?
  5. Kan der foreslås andre måder at bringe fagligheden fra aktørerne i spil?
  6. Hvordan kan en model med åben ansøgning om at blive medlem af udvalget realiseres?
  7. Medlemmerne honoreres fortsat med mødediæter.

Der er fra 2018 udpeget nye udvalg, der netop selv har været igennem den nuværende udpegningsprocedure, og idéen er fra begyndelsen at bringe disse erfaringer i spil.

Forslag om Kunstråd

På mødet den 28. februar 2018 behandles et udkast til en kunstplan, der blandt andet indebærer et forslag om, at Billedkunstudvalget erstattes med et nyt kunstråd med flere opgaver end det nuværende Billedkunstudvalg. Forvaltningen forslår på den baggrund, at der ikke arbejdes videre med en ny sammensætning af Billedkunstudvalget, før der er en endelig afklaring vedrørende kunstplanen og et eventuelt nyt Kunstråd.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, vender Kultur- og Fritidsforvaltningen i efteråret 2018 tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget med 2-3 modeller, der har været drøftet og kommenteret i de enkelte udvalg, herunder tidsperspektivet for implementeringen af modellerne.

 

Mette Touborg

              

                                       /     Merete Evers Dewilde         

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 28. februar 2018:

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at udsætte sagen. 

Til top