Mødedato: 25.08.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Status 2015 for sundhedspolitikken 2015-2025

Se alle bilag
Der skal tages stilling til revideret statusrapport 2015 for sundhedspolitikken 2015-2025 ’Nyd livet, københavner’.

Indstilling

Indstilling om,

  1.  at statusrapport 2015 for sundhedspolitikken 2015-2025 tages til efterretning (bilag 1).

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.

(Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Problemstilling

Københavns Kommunes sundhedspolitik 2015-2025 ’Nyd livet, københavner’ blev vedtaget i Sundheds- og Omsorgsudvalget og Borgerrepræsentationen i foråret 2015 sammen med ’Handleplan for bedre psykisk sundhed’ og ’Handleplan mod misbrug af alkohol og stoffer’ 2015-2018.

Statusrapport 2015 blev forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget den 25. februar 2016. Udvalget havde en række bemærkninger til statusrapporten, som nu er revideret af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og forelægges udvalget igen.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har efter udvalgsmødet i februar revurderet afrapporteringsformen for den årlige status for sundhedspolitikken. Sundhedspolitikken er 10-årig med en langsigtet vision om, at københavnerne skal have bedre livskvalitet. De tre overordnede mål er, at middellevetiden skal øges, at københavnerne skal have flere gode leveår uden sygdom og at den sociale ulighed i sundhed blandt københavnerne skal mindskes.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at en overordnet afrapportering, som giver et overblik i forhold til målopfyldelsen, er det mest hensigtsmæssige politiske styringsinstrument.

Statusrapport 2015 afrapporterer således på status i forhold til sundhedspolitikkens tre overordnede mål, samt status for handleplanerne med Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vurdering af fremdriften. Vurdering af status og fremdrift er blandt andet baseret på data fra Sundhedsprofilen for København, som opgøres hvert 4. år, samt anden relevant data fra eksisterende undersøgelser, som eksempelvis ungdomsprofilen for københavnske gymnasieelever.

Yderligere data på handleplanernes fokusområder og indsatser vil forudsætte, at der afsættes midler til udvikling af disse.

Sundhedspolitikken udmøntes gennem handleplaner, som indeholder en række konkrete initiativer og indsatser rettet mod de største udfordringer for københavnernes sundhed. Udfordringer, der også har stor betydning for andre dele af københavnernes liv og hverdag, som eksempelvis uddannelse og beskæftigelse.

Status for handleplan for bedre psykisk sundhed
Handleplanen er udarbejdet i tæt samarbejde med særligt Socialfor­valtningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen. Fokus er på forebyggelse og tidlige indsatser i forhold til psykisk sårbarhed og lettere psykiske lidelser, samt på recovery og forbedring af den fysiske sundhed for københavnere med svære psykiske sygdomme.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer på baggrund af status for de igangsatte indsatser, herunder afsatte midler i budget 2016, at der generelt er god fremdrift i forhold til at sikre københavnerne bedre psykisk sundhed. Der er primært igangsat indsatser og afsat budgetmidler under handleplanens spor 1 om at ’Flere børn og unge skal have god trivsel’ samt spor 2 om ’Bedre støtte til københavnere med langvarig stress og psykiske lidelser’. Under spor 3 om ’Sammenhængende støtte til københavnere med flere sundhedsproblemer’ samt spor 4 om ’Plads til københavnere med psykisk sygdom på arbejdspladsen’ er der igangsat en række indsatser og tilført midler, som skaber gode forudsætninger for at løfte udfordringerne. Dog er flere af indsatserne fortsat i udviklingsfasen.

Status for handleplan mod misbrug af alkohol og stoffer
Handleplanen er udarbejdet i samarbejde med primært Social-forvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen. Handleplanen skal blandt andet sikre tidlig hjælp til børn i familier med alkohol- og rusmiddelproblemer og forebygge at unge får problemer med alkohol og rusmidler.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer på baggrund af status for de igangsatte indsatser, at der er udfordringer med fremdriften. Der er igangsat en række indsatser under alle tre spor i handleplanen rettet mod 1) at bryde tabuet om alkoholafhængighed, 2) at færre unge skal have problemer med alkohol og stoffer og 3) at storforbrugere af alkohol og stoffer skal have tidligere og bedre hjælp. En del af handleplanens indsatser har dog ikke kunne igangsættes, da der ikke blev afsat midler til disse i Budget 2016.

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter godkendelse i Sundheds- og Omsorgsudvalget sendes statusrapporten til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til efterretning. Den tredje handleplan under sundhedspolitikken, Handleplan for diabetes, er under udarbejdelse og forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget den 18. august 2016.

 

Katja Kayser

                                                                 /Katrine Schjønning

 

                                                                     

Oversigt over politisk behandling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1.  at tage statusrapport 2015 for sundhedspolitikken 2015-2025 til efterretning (bilag 1).

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 9. juni 2016

Indstillingen blev godkendt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 25. august 2016

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top