Mødedato: 19.06.2012, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Godkendelse af uddeling af puljemidler til TV-overvågning af offentlige arealer

Se alle bilag

Økonomiudvalget skal under henvisning til Økonomiudvalgets beslutning den 13. december 2011 og Borgerrepræsentationens beslutning af 12. januar 2012, uddele midler til ansøgere til en pulje vedrørende etablering af TV-overvågning af offentlige arealer i nær tilknytning til private arealer, hvor der allerede foretages TV-overvågning.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

1.      at det godkendes, at der i 2012 uddeles kr. 240,625,00 (2012 p/l) fra Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk forvaltning, anlæg, funktion 6.45.51.3 til Lejerbos afdeling "Den Grønne Trekant" i Aldersrogade til etablering af TV-overvågning,

2.      at det besluttes, at de resterende midler på den oprindelige bevilling på kr. 650.000,00 - ialt kr. 409.375,00- udbydes til en ny ansøgningsrunde blandt de almennyttige boligorganisationer i efteråret 2012.

Problemstilling

1. juli 2011 blev Lov om TV-overvågning ændret, hvorved kommunernes hjemmel til etablering af tv-overvågning blev udvidet. Kommuner må således, med henblik på at fremme trygheden, foretage tv-overvågning af offentlige områder, der benyttes til almindelig færdsel, og som ligger i nær tilknytning til et område, der allerede tv-overvåges i medfør af lovens § 2, stk. 2, hvilket ofte er almene boligorganisationer i særligt udsatte boligområder.

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 12. januar 2012 at udmønte en pulje på 0,7 mio. kr. årligt i anlæg i 2012, afsat i forbindelse med budget 2012, med henblik på at øge trygheden og sikkerheden i byen ved øget brug af TV-overvågning af offentlige arealer, der ligger i nær tilknytning til arealer, der allerede TV-overvåges. Puljen kan søges af almennyttige boligorganisationer. Puljen administreres af Økonomiforvaltningen (Center for Sikker By) og Teknik- og Miljøforvaltningen (Center for Bydesign). Udbudsmaterialet blev den 14. februar 2012 sendt til alle kendte almennyttige boligorganisationer i København. Ved ansøgningsfristens udløb den 7. maj 2012 var der indkommet to ansøgninger fra henholdsvis Boligforeningen 3B, afdelingen Hørgården 1 og Lejerbo, afdelingen "Den Grønne Trekant" i Aldersrogade.

Løsning

Økonomiforvaltningen vurderer, at ansøgningen vedrørende Hørgården 1 ikke lever op til kravene i Lov om TV-overvågning § 2a, idet der ikke vil blive etableret overvågning af offentlige arealer. Københavns Kommune kan derfor ikke støtte dette projekt. Ansøgeren er orienteret om dette og har oplyst at man agter at fortsætte med etableringen af tv-overvågningen uden støtte fra kommunen.

Økonomiforvaltningen vurderer desuden, at ansøgningen fra Lejerbo vedrørende "Den Grønne Trekant" i Aldersrogade (bilag 2) opfylder kravene i såvel lovgivningen som i udbudsmaterialet. Lejerbo har bl.a. oplyst, at TV-overvågningen forventes at have en kriminalpræventiv og tryghedsskabende effekt i boligområdet i Aldersrogade. TV-overvågningen skal sikre større tryghed for områdets beboere, og sikre de værdier, der skabes på den kommende nærgenbrugsstation, der etableres i boligområdet i 2012. Desuden skal TV-overvågningen sikre de værdier, som i 2011 er etableret i Aldersrogade i form af byrumsinventar på kraka Plads for enden af Aldersrogade (gynger, klatrestativer, vandpost og plantekummer mv.) og i Stubbeskoven (træpæle til leg) ved Aldersrogade 92-102. Endelig skal der for at sikre større tryghed og værdi i bebyggelsen etableres Tv-overvågning på hjørnet mellem Rovsingsgade og Aldersrogade (ved Krakas Plads) samt ved ejendomskontoret, der ligeledes er beliggende ved Krakas Plads. Økonomiforvaltningen finder, at det Lejerbo har oplyst om baggrunden for og målet med TV-overvågningen tilfredsstillende. Økonomiforvaltningen indstiller derfor, at ansøgningen imødekommes med det ansøgte beløb, ialt kr. 240.625,00. På baggrund af Økonomiudvalgets godkendelse vil Økonomiforvaltningen indgå en aftale med Lejerbo. Udkast til aftalen foreligger som bilag 3.

Det indstilles, at det resterende beløb fra dette års pulje på kr. 409.375,00 udbydes til de almennyttige boligselskaber i en ny runde efter sommerferien. En indstilling om fordeling af de resterende midler for 2012 vil blive forelagt for Økonomiudvalget i slutningen af november 2012.

Økonomi

Indstillingen omfatter kr. 240.625,00 af de udmeldte midler på kr. 650.000,00 for 2012 (p/l 2012) i anlæg til etablering af tv-overvågning med henblik på at øge trygheden i områder med særligt behov herfor. Midlerne er udmøntet til Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk forvaltning, anlæg, funktion 6.45.51.3.

Videre proces

Efter godkendelsen i Økonomiudvalget gives ansøgerne besked. De resterende midler udbydes i juni 2012 til de almene boligorganistationer. Indkomne ansøgninger forelægges til godkendelse i Økonomiudvalget i november 2012 med indstilling om prioritering på baggrund af de kriterier, der blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 12. januar 2012.


Claus Juhl                    /Bjarne Winge

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 19. juni 2012

Der blev stemt om indstillingen.

For stemte 9 medlemmer: A, F, O og V

Imod stemte 1 medlemmer: Ø                

Indstillingen blev dermed godkendt

Til top