Mødedato: 30.10.2014, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Folkets Hus: ansøgning om støtte fra Økonomiudvalgets Akutpuljer

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal beslutte, om Økonomiudvalgets Akutpuljer skal ansøges om støtte til drift af Folkets Hus i 2015. 

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at søge Økonomiudvalgets Akutpuljer om 1.775.000 kr. til drift af Folkets Hus i 2015.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget henviste den 4. september 2014 en ansøgning fra Fonden for de Åbne Rum om 1.973.400 kr. til drift af Folkets Hus i 2015 til forhandlingerne om Budget 2015. I budget 2015 er der afsat midler til Akutpuljer under Økonomiforvaltningen, og såfremt politiet anbefaler det, kan en del af akutpuljerne anvendes til at sikre fortsat ro i og omkring Folkets Hus.


Løsning

Driftstilskud til Folkets Hus 2014
Borgerrepræsentationen bevilgede den 27. februar 2014 et tilskud på 1,7 mio. kr. til Fonden for de Åbne Rum i 2014 til ansættelse af personale, der kan genoprette driften af Folkets Hus. En forlængelse af driftstilskuddet for 2015 blev af Borgerrepræsentationen på samme møde anbefalet henvist til forhandlingerne om Budget 2015.

Baggrunden for bevillingen var, at Folkets Hus, som har været et selvstyrende kulturhus, drevet af frivillige kræfter i mere end 40 år, ved udgangen af 2013 måtte erkende, at der ikke længere var den nødvendige opbakning blandt husets brugere til at respektere grundlæggende retningslinjer for husorden. Derfor faldt de frivillige, der hidtil havde drevet stedet, fra.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har den 6. oktober 2014 modtaget en udtalelse fra Københavns Politi (bilag 1). Københavns Politi støtter en fortsættelse af driftstilskud til Folkets Hus.

Ansøgning fra Fonden for de Åbne Rum om driftstilskud til Folkets Hus i 2015
Fonden for de Åbne Rum ansøgte Kultur- og Fritidsudvalget på deres møde den 9. september 2014 om støtte til fortsat drift af Folkets Hus i 2015 (bilag 2). Ansøgningen blev henvist til forhandlingerne om Budget 2015.

I ansøgningen til Kultur- og Fritidsudvalget oplyser Fonden, at etableringen af en robust og selvkørende frivillig gruppe er en længerevarende proces, hvorfor det toårige perspektiv for genopretning fastholdes. Fonden oplyser endvidere i ansøgningen, at det er lykkedes de ansatte at flytte Folkets Hus fra at være en negativ faktor i lokalområdet, til nu at være en positiv faktor, der åbner området omkring Folkets Park for resten af københavnerne gennem udadvendte aktiviteter med afsæt i Folkets Hus.

Fonden oplyser, at det fortsat er - og vil være - en stor opgave at sikre overholdelse af husordenen i Folkets Hus, og at de ansatte derfor spiller en væsentlig rolle for den fortsatte drift. Fonden oplyser imidlertid også, at det er fondsbestyrelsens vurdering, at der i de forløbne måneder har været en meget positiv udvikling i og omkring Folkets Hus: Huset er genåbnet og i drift efter den midlertidige lukning i vinteren 2013/2014, husordenens bestemmelser om forbud mod uniformering og våben respekteres af alle grupper, og husordenens bestemmelser om forbud mod hashrygning overtrædes ikke længere åbenlyst.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har, efter beslutning truffet af Borgerrepræsentationen den 27. februar 2014, fulgt op på tilskuddet til Folkets Hus. Opfølgningen har omfattet jævnlige besøg i huset og kvartalsvise møder med Fonden for de Åbne Rum med henblik på at kontrollere fremdriften i huset. Derudover har forvaltningen afholdt statusmøder om Folkets Hus, hvor Sikker By, SSP, Københavns Politi, Fonden for de Åbne Rum og Folkets Hus har deltaget. Der er etableret et dialogforum vedr. Folkets Hus med lokale borgere, erhvervsdrivende, Lokaludvalg og institutioner i området. Dette fastholdes i en ny aftale.

Det er derfor Fonden for de Åbne Rums bestyrelses vurdering, at en videreførelse af tilskud i 2015, med en mindre forhøjelse begrundet i øgede administrationsudgifter og P/L regulering, vil være tilstrækkelig for at bringe Folkets Hus i en situation, hvor det igen kan drives af frivillige kræfter.

Folkets Hus har i 2015 søgt om et driftstilskud på 1.973.400 kr.
Budget er sammensat således:
Forbrugsudgifter: 244.800 kr
Aktivitetstilbud: 183.600 kr.
Løn til tre ansatte: 1.395.000 kr.
Administration: 150.000 kr.

I 2014 har Folkets Hus modtaget 1.940.000 kr. i driftstilskud.
Budget er sammensat således:
Ombygning: 200.000 kr.
Forbrugsudgifter: 220.000 kr
Aktivitetstilbud: 185.000 kr.
Løn til tre ansatte: 1.250.000 kr.
Administration: 85.000 kr

Forvaltningen anbefaler, at aftalen videreføres på samme niveau som i 2014, dog reguleret for yderligere lønudgifter. Husets brugere har tidligere selv afholdt forbrugsudgifter. I 2014 blev der givet tilskud til disse udgifter som led i rekonstruktionen af stedet. Det anbefales som led i normaliseringen, at husets brugere í løbet af 2015 igen begynder at afholde udgifter til forbrug, hvorfor beløbet er reguleret herfor. Tilskud på kr. 1.775.000,- kr. vil i denne anbefaling blive sammensat således:

Forbrug    110.000 kr.       en halvering af 2014 niveau
Aktivitet    185.000 kr.      fastholdelse af 2014 niveau
Løn       1.395.000 kr.      regulering af 2014 niveau jvf. ansøgning
Adm.         85.000 kr.      fastholdelse af 2014 niveau

Ialt          1.775.000,- kr.


Det skal i øvrigt bemærkes, at Folkets Hus er et åbent hus, og at de ansatte fordeler deres arbejdstid ud over husets ugentlige åbningstid. Det betyder, at de er til stede under alle arrangementer, herunder når cafeen er åben.


Økonomi

Indstillingen har ikke konsekvenser for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.

Videre proces

Såfremt indstillingen tiltrædes i Økonomiudvalget, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen indgå en driftsaftale med Folkets Hus i 2015.


Carsten Haurum

                                                        /Mads Kamp Madsen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 30. oktober 2014:

Der blev begæret afstemning om indstillingen.

Et flertal (Peter Thiele, Rune Dybvad, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Allan Ahmad, Carl Christian Ebbesen og Andreas Pourkamali) stemte for indstillingen.
Et mindretal (Michael Gatten, Jens-Kristian Lütken og Lilian Parker Kaule) stemte imod.
Indstillingen blev således godkendt.

Peter Thiele, Rune Dybvad, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Allan Ahmad og Andreas Pourkamali ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Partierne bemærker, at politiet har stillet det som forudsætning for deres opbakning til indstillingen om fortsættelse af driftsordningen, at husordenen overholdes. Partierne forventer, at forvaltningen er i tæt dialog med fonden for at sikre, at fonden tager de nødvendige tiltag, der sikrer, at husordenen overholdes."

Michael Gatten, Jens-Kristian Lütken og Lilian Parker Kaule ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Liberal Alliance og Venstre bekymrer sig over, at det i driftsaftalen ikke præciseres, at de driftsansvarlige opholder sig i Folkets Hus i den fulde åbningstid, og at huset derudover holdes lukket, som Københavns Politi anbefaler."

Til top