Mødedato: 19.06.2014, kl. 19:00
Mødested: Biblioteket Rentemestervej

Intern høring - skybrudsoplande

Indstilling og beslutning

Formanden for Bispebjerg Lokaludvalg indstiller,
1. at Bispebjerg Lokaludvalg drøfter forslaget om valg af signaturprojekter
2. at Bispebjerg Lokaludvalg indstiller til TMF at Lersøparken og Ryparken udgør de to signaturprojekter for bydelen.
3. at forvaltningen fremskynder projekter omkring Stærevejsområdet og Utters-lev Mose, således at projekterne igangsættes hurtigst muligt.

Problemstilling

Københavns kommune har udarbejdet skybrudskonkretiseringer for byens 7 vandoplande, som tilsammen kan håndtere regnvand under skybrudshændelserne. I alt udgør det cirka 470 projekter, som vil blive udført over de næste 20-30 år Kommunen ønsker at indstille signaturprojekter, som der søges om 100 % finansiering til via HOFOR. Forvaltningen lægger vægt på at de projekter der indstilles, er del af den grundlæggende skybrudsinfra-struktur såsom rørføringer og større ferske recipienter.
Forvaltningen har peget på Lersøparken og Ryparken som de 2 signaturprojekter i Bispe-bjerg bydel. Vi ønsker at koble følgende kommentarer hertil:

Lersøparken:
Bispebjerg Lokaludvalg og de mange samarbejdspartnere har gennem en årrække ønsket vandelementet tilbage i Lersøparken, og vi er særdeles tilfredse med dette som et signa-turprojekt.
I skybrudskonkretiseringen indgå der flere tiltag i Lersøparken såsom reetablering af Ler-søen, åbning af Lygte å, regnvandskanal og vanding til integrationshaverne. I signatur-projektet indgår Lersøen og regnvand gennem skolehaverne. I forhold til sidstnævnte så har skolehaverne beklaget denne placering i separat høringssvar. Til mødet mellem for-valtningen og Bispebjerg Lokaludvalg, blev det drøftet, at kanalen kan erstattes af rørfø-ring, hvilket Lokaludvalget bakker op om.
Bispebjerg Lokaludvalg ønsker også at spille en rolle ift. implementeringen. Vi vil gerne stå for koordinering af møde med de implicerede parter som kolonihaverne, integrations-haverne, skolehaverne, Karenshus, hospitalet mfl.

Ryparken:
Bispebjerg Lokaludvalg er særdeles tilfredse med, at Ryparken bliver et signaturprojekt med etablering af regnvandsreservoir i området mellem motorvejen og boldbanerne. I de kommende 7-10 år, frem til rørledningerne er udbygget, vil denne sø være ganske stor under normale regnhændelser. Efter udbygningen af rørledning, vil søen være mindre .
Ryparken trænger til et løft, hvilket Lokaludvalget arbejder på. Der er gode muligheder for at etablere et spændende miljø omkring denne sø.
Bispebjerg Lokaludvalg har kontakt til relevante parter i området og vi står gerne for ko-ordinering af møder mellem de implicerede parter i forbindelse med implementeringen af skybrudsinitiativerne.
Herudover ønsker Bispebjerg Lokaludvalg opprioritering af projekterne Stærevejsområ-det/Ørnevej samt Utterslev mose. Vi indstiller derfor til forvaltningen, at på trods af disse projekter hører under ”2. etape”, bør de igangsættes snarest muligt.

Stærevejsområdet
Lokaludvalget og Områdefornyelsen foreslår, at dette projektet fremskyndes, og realise-res mens Områdefornyelsen stadig er i virke. Der er i områdefornyelsen afsat 17,85 mio. kr. til projektet. Herudover har Områdefornyelsen mulighed for at løfte arbejdsopgaven med inddragelse af relevante lokale aktører. Vi forestiller os, at Stærevejsområdet kan blive pilotprojekt for hvordan et grænseområde mellem to skybrudsoplande kan udfor-mes.
Vi indstiller at processen sættes i gang snarest muligt, gerne med Områdefornyelsen som projektleder.

Utterslev mose:
I skybrudskonkretiseringen indgår at Utterslev mose er recipient for regnvand. Tilførsel af rent regnvand vil have en gavnlig effekt på den stærkt forurenet mose, samtidig med, at afkoblingen fra kloaksystemet giver færre overløb af kloakvand til mosen. Ifølge EU's vanddirektiv skal vi leve op til ”god økologisk vandkvalitet” i senest år 2027. Det kræver derfor at der handles snart.
Bispebjerg Lokaludvalg indstiller derfor, at processen med skybrudsboulevarder til mo-sen, samt afkobling af regnvand fra kirkegården, villa og etageområder igangsættes snarest muligt.
Bispebjerg Lokaludvalg stiller sig igen til rådighed for inddragelsen af relevante aktører ift. implementeringen.

Løsning
Bispebjerg Lokaludvalg indstiller at Lersøparken og Ryparken vil være de to signaturpro-jekter i bydelen. Herudover indstiller lokaludvalget, at kommunen allerede nu igangsætter 2 skybrudsprojekter mere: Stærevejsområdet og Utterslev Mose.

Bilag
Skybrudskonkretiseringerne samt signaturprojekter. Bilag kan hentes på sekretariatet eller modtages på Lokaludvalgsmødet. Deltager i Bymiljøudvalget har modtaget matreialet.

Økonomi
Ingen økonomi forbundet med indstillingen

Beslutning

Bispebjerg Lokaludvalgs beslutning 19. juni 2014:
Ad 1 og 2: Bispebjerg Lokaludvalg tilsluttede sig forslaget til signaturprojekter: ”Ler-søparken” og ”Ryparken”.
Ad 3: Lokaludvalget tilsluttede sig ligeledes, at lokaludvalget opfordrer til at projekter-ne omkring Stærevej og Utterslev Mose blev fremskyndet.
Til top