Mødedato: 23.10.2008, kl. 18:00

Nedsættelse af arbejdsgruppe vedr. samarbejde med Center for Renhold

Nedsættelse af arbejdsgruppe vedr. samarbejde med Center for Renhold

Vesterbro Lokaludvalg

 

DAGSORDEN

fra ordinært møde torsdag den 23. oktober 2008

 

 

Åbne punkter

 

22.      Nedsættelse af arbejdsgruppe vedr. samarbejde med Center for Renhold

VES 179/2008

BESLUTNING

Formanden indstiller til Vesterbro Lokaludvalg,

  1. at lokaludvalget på mødet nedsætter en arbejdsgruppe, der skal arbejde videre med en evt. samarbejdsaftale med Center for renhold herunder udarbejdelse af konkrete projektforslag samt idé katalog og interessent oversigt.

 

Vesterbro Lokaludvalg besluttede på sit møde d. 23. okt. 2008 at nedsætte en arbejdsgruppe bestående af Erik Hegelund-Frederiksen, Anni Gregersen og Niels Vestergaard (på sidelinjen). Udvalgssekretæren beder CFR om at indkalde til næste møde.

 

 

PROBLEMSTILLING

Center for Renhold henvendte sig i sensommeren til sekretariatet med henblik på at undersøge hvorvidt der er grundlag for at indgå et partnerskab mellem Vesterbro Lokaludvalg, Grøn Vesterbro og Center for Renhold.

 

På mødet deltog:

Rikke Wesch, udvalgss ekretær Vesterbro

Niels Birk, Grøn vesterbro / Sydhavn

Center for Renhold: Helga Ejskjær, Bolette Højsteen og Greta Nedergaard

 

CRE har ansvaret for byens renhold og med et ambitiøst mål om at København skal være den reneste hovedstad i Europa i 2015, er CRE afhængige af at der skabes adfærdsændringer hos byens borgere. CFR efterlyser derfor lokale aktører til at hjælper med at forankre løsninger på konkrete affaldsproblemer.

 

Med gode erfaringer for et partnerskab i Valby under titlen "Ren Valby" ser Center for Renhold en oplagt mulighed for at iværksætte partnerskaber med flere lokaludvalg og Agenda-centre rundt om i København. Der er derfor taget kontakt til Vesterbro og Bispebjerg.

 

I Valby afviklede Lokaludvalget med Agenda-centeret en borgerhøring "Hvem tager skraldet i Valby", der resulterede i en række ideer til renhold i Valby. Derudover blev der arrangeret "Store Forårsrengøring" hvor omkring 170 Valbyborgere samlede 2,2 ton affald fra bydelens gader og stræder.

 

Ifølge driftsfolkene på Vesterbro er der problemer med husholdningsaffald i almindelige skraldespande, affald fra beboerejendomme fejes ud i rendestenen, sprøjter og affald fra grønthandlere, glasskår, fastfood-emballage, skodder og nedfalden skrald i skakter og ved stilladsarbejde. Center for Renhold kunne oplyse, at der på Vesterbro P.t. bliver der gjort rent i gang om dagen kl. 6 om morgenen.

 

Der er stor forskel på menneskers forhold til skrald. Unge mænd i grupper er dem, der smider mest affald, men generelt har folk, afhængig af situationen, forskellige opfattelser af hvornår det er tilladt at smide, skoder etc. Nogle synes det er harmløst at smide cigaretskoder og æbleskrog, andre smider deres affaldsposer direkte ud af vinduet selvom de har en affaldsskakt i ejendommen.

 

På mødet, d. 30. september, kom det frem, at modellen fra Valby – med borgerhøring og idekonkurrence, ikke er en model, som man ønsker på Vesterbro. Folk er trætte af møder og borgerhøringer. Der har været mange gennem årene. Skolerne melder ofte pas i forhold til nye tiltag, fordi at der er mange som gerne vil bruge dem som indgang til at løfte forskellige sager.

 

På Vesterbro tror man derfor mere på en model hvor der sker noget synligt som f.eks.:

 

·        Det er en kunst at holde bydelen ren… brug det nuværende slogan lokalt ved at kunstnere skaber små kunstværker der hvor affaldet smides ud af det affald, der ligger. Der sættes ved hvert kunstværk en hilsen fra lokaludvalget "med venlig hilsen lokaludvalget".

·        Fej foran din egen gadedør – eller – Morgengave fra Vesterbro lokaludvalg. Der stilles i løbet af natten farvestrålende koste op ved opgangene på Vesterbro.

·        Undskyld Hr., De ville vel ikke være så elskværdig at donere dit cigaretskod eller en 20'er til en god sag? Skuespiltrup der henvender sig direkte til dem, der smider skrald ved at gøre opmærksom på hvad det koster at samle skrald op. På den måde får man kontakt med dem, det drejer sig om på en humoristisk måde.

·        Bannere over gaden

·        Facade make-over-event til den mest beskidte facade på Vesterbro. Lokaludvalget kårer en husblok som bydelens mest beskidte og Ole Henriksen, børn fra den lokale skole, lokal kunstner eller andre kommer og giver husblokken en make-over.

·        Sponsorer en kantsten! (med inspiration fra de organisationer, der organiserer sponsering af børn i udviklingslande)

·        Massiv kamapagne i Vesterbro Bladet

 

LØSNING

For de lokale aktører som Agenda centre og Lokaludvalgene er affald en god indgang til dialog med borgerne. Affaldsproblemer er noget som alle har en holdning til og noget som man som borger gerne ser bliver løst. I forhold til den videre proces blev der aftalt følgende:

 

·        På næste møde i lokaludvalget fremlægges et forslag om at Vesterbro nedsætter en arbejdsgruppe, som er ansvarlig for at udvikle et eller flere konkrete projekter. Arbejdsgruppen er ansvarlig for udarbejdelsen af et id é-katalog, og at liste interessenter i bydelen.

·        Arbejdsgruppen arbejder frem til primo februar med et ide katalog, som forelægges til godkendelse i lokaludvalget

·        CRE deltager gerne i projektgruppen, som tovholder for på den måde at sikre at medarbejderne fra CRE´s drift inddrages i nødvendigt omfang.

 

Rolle fordeling:

Lokaludvalget står som initiativtager

 

 

ØKONOMI

Center for Renhold har ikke mulighed for at bidrage med økonomiske midler til igangsætning af kampagner eller til ansættelse af konsulenter m.m., men bidrager gerne med finansiering af mindre ting som f.eks. køb af lyserøde koste, rengøring af udvalgte områder i dybden m.v.

 

 



 

Til top