Mødedato: 22.04.2015, kl. 18:00
Mødested: Lyrskovsgade 4, 3. sal, lokale 5

Intern høring: Kommuneplan 2015

Kommuneplanen er i intern høring i Københavns Kommunes udvalg, til efteråret udsendes Kommuneplanen i offentlig høring.
Høringsfrist er den 8. maj 2015

Tidligere beslutninger

Vesterbro Lokaludvalg besluttede på Lokaludvalgsmøde den 18. marts 2015 at sende høringsmaterialet til behandling i Lokaludvalgets tre fagudvalg.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår Vesterbro Lokaludvalg

1. at beslutte om Lokaludvalget vil indsende et høringssvar vedr. Kommuneplan 2015

Problemstilling

Forslaget til Kommuneplan 2015 – Den sammenhængende by – udfolder Kommuneplanstrategi 2014's vision om, at København skal danne rammen om det gode liv på et bæredygtigt grundlag med høj livskvalitet. Den høje livskvalitet som københavnerne nyder, udgør samtidig en vigtig del af grundlaget for at tiltrække nye arbejdspladser til glæde for byens borgere.

Grøn boligby

Den umiddelbart største udfordring, som kommuneplanen løser er at sikre, at der er et tilstrækkeligt boligudbud og et varieret boligudbud. Arealerne til byudvikling i rækkefølgeplanen rummer mulighed for at opføre 45.000 nye boliger. Med de konkrete rammeændringer i kommuneplanen sikres mulighed for 4.000 nye boliger, heraf forventeligt ca. 430 ungdomsboliger. Kommuneplanen inddrager ikke nye områder i rækkefølgeplanen (læs om rækkefølgeplanen side 82 – 83 i bilag 1), men fremrykker arealer fra 2. del af planperioden (perioden 2021 – 2027) til 1. del ( perioden 2015 – 2020), således at planlægning af disse områder kan ske fra vedtagelse af Kommuneplan 2015. Hermed kan de 45.000 boliger rummes inden for områderne, der er udlagt i planperioden. Se bilag 8 om boligbyggebehov og boligstørrelser.

For at muliggøre flere boligprojekter i byen, også på grunde og bygninger, som ellers kan være svære at bebygge, gøres reglerne om boligstørrelser mere fleksible, samtidig med at målsætningen om boliger af forskellig størrelse og dermed også pris fastholdes. Sammen med målet om 20 % almene boliger i byen og anvendelsen af de nye redskaber til at sikre almene boliger, betyder det, at de nye bydele afspejler resten af København og alle får mulighed for at bo i alle dele af byen. I alt muliggøres 750 almene boliger om året - i alt 9.000 frem mod 2027.

Sammenhængende by

Kommuneplanen understreger vigtigheden af, at byens udvikling og vækst kommer alle københavnere til gode. Kommuneplanens målsætning om 6.000 nye ungdomsboliger vil gøre det lettere for blandt andet unge at etablere sig i København. 10 % af de nye almene boliger i udviklingsområderne skal have en maksimal husleje på 3.200 kr./måneden, i henhold til kommunens aftale med de almene boligorganisationer, og med den nævnte målsætning om 20 % almene boliger i byen sikres en blandet by. Kommuneplanen vil fremme gode forbindelser mellem byens områder og at private og offentlige investeringer kommer borgerne til gavn på tværs af områderne. Som eksempel kan nævnes bedre forbindelser i form af nye vej-, cykel, og gangforbindelser samt kollektiv transport, som binder Tingbjerg-Husum bedre sammen med resten af København, som et led i en aftale mellem kommunen og de lokale boligorganisationer.

Kvalitet i byen

Udviklingen i byens rekreative grønne arealer skal ses i sammenhæng med den befolkningsmæssige udvikling. Udover den begrønning, der sker som følge af byomdannelsen og anlæg af grønne gårde i den eksisterende by, vil nye større offentlige grønne rekreative arealer kræve en finansiering, som ikke er en del af kommuneplanen. Kommuneplan 2015 sætter fokus på koordineringen af planlægning og finansiering. Som noget nyt indeholder kommuneplanen et kort med en principiel udpegning af arealkrævende investeringsbehov i 8 udviklingsområder, i såvel den eksisterende by som byudviklingsområderne. Det omfatter skoler, biblioteker, idrætsanlæg og anden infrastruktur som (sti-) broer og -tunneler, som vil blive nødvendige i forbindelse med byudviklingen. Som en del af Kommuneplan 2015 er der indarbejdet konkrete rammeændringer, der muliggør etablering af forskellige offentlige formål, som eksempelvis fornyelse af plejehjem på Sølund og ny skole på Artillerivej.

Bæredygtig transport

Kommuneplanen fastholder den overordnede målsætning om, at 2/3 af væksten i trafikken skal være grøn. Dette er lykkes at nå de senere år og det skal fortsat understøttes gennem planlægningen. Større byudviklingsprojekter skal koordineres med udbygning af den rette infrastruktur. Det sker allerede i Nordhavn og i Ørestad. Ved at muliggøre fortætning i de stationsnære områder, som f.eks. det konkrete forslag om byggeri ved Nuuks Plads, understøttes den kollektive transport. Stationsnær placering af de arbejdspladser, som der kan opføres inden for 600 meter fra en station (ca. 33.000 arbejdspladser), giver potentielt en samlet reduktion af CO2-udslippet på 95.000 tons i løbet af planperioden. Kommuneplanen understreger vigtigheden af et sammenhængende cykelstinet, også ud af kommunen, som gør det mere attraktivt at cykle i København. Derudover indeholder kommuneplanen en mulighed for mere konkret at vurdere parkeringsbehovet i de enkelte projekter, ved at gøre parkeringsnormen mere fleksibel i tætbyen og byudviklingsområderne. Se bilag 6 om parkering.

Sammen om vækst og arbejdspladser

Kommuneplan 2015 udlægger tilstrækkelig arealer til, at byen har et varieret udbud af forskellige lokaliseringsmuligheder for forskellige slags erhverv. De kreative virksomheder er en vigtig del af den københavnske erhvervsstruktur. Kommuneplanen viderefører derfor de kreative zoner. For at bevare eksisterende erhvervsområder indføres en række kriterier for en konkret vurdering, før en eventuel omdannelse til f.eks. boliger. Et andet vigtigt element i at understøtte flere arbejdspladser i byen er at sikre, at københavnerne har de rette kvalifikationer til at være med til at skabe jobs og møde den efterspørgsel virksomhederne har på arbejdskraft. Derfor fortsætter kommuneplanen målsætningen om, at 95 % af hver årgang skal have en ungdomsuddannelse eller videregående uddannelse.

Klima og miljø

Kommuneplanen bygger på kommunens overordnede målsætning om at være CO2-neutral i 2025 til glæde for miljøet og københavnernes sundhed. Et nyt element i kommuneplanen er optagelsen af et kort over skybrudsløsninger. Kortet viser den overordnede principielle tilgang til sikringen af København, som en del af de centrale tiltag for at klimatilpasse byen, samtidig med, at byens rum kan gøres mere grønne og attraktive. Endvidere skal København sikres mod stormflod ved et ydre sikringsanlæg, der skal planlægges som en samlet løsning i koordinering med nabokommunerne. Endelig udpeges i kommuneplanen to alternative muligheder for placering af et eventuelt biogasanlæg (f.eks. mulighed for REnescienceanlægget) på Prøvestenen.

Greater Copenhagen

København er i tæt konkurrence med andre storbyer, især i Nordeuropa, om investeringer, turister og arbejdspladser. Dette er en regional, hvis ikke national problemstilling og derfor arbejder kommunen tæt sammen med de øvrige kommuner på begge sider af Øresund, og med regionerne for at udvikle konkurrenceevnen under paraplyen Greater Copenhagen. En vigtig del heraf er at sikre Københavns forbindelser til omverdenen i form af Københavns Lufthavn som et internationalt hub, nye infrastrukturprojekter som Ringstedbanen og Femern Bælt forbindelsen, og endelig sammen med nabokommunerne at udbygge nettet af supercykelstier og reducere trængslen på vejene, for at understøtte et velfungerende arbejdsmarked og uddannelsescentrum.

Høringsmaterialet kan ses her: http://www.kk.dk/edoc-agenda/18629/b61fbc4f-8f28-4908-868e-ea5d04fd9f59/11a33817-eb89-4395-a2c8-cec048a60e76

Løsning

Høringsmaterialet har været til behandling i Lokaludvalgets tre fagudvalg. Så vidt sekretariatet er orienteret har Lokaludvalgets Social- og Sundhedsudvalg drøftet krav om sociale klausuler og social bæredygtighed, samt om kravet om blandede boliger og almene boliger er offensivt nok formuleret. De andre fagudvalg har ikke fremsendt kommentarer til høringsmaterialet til Lokaludvalgets sekretariat.

Beslutning

Vesterbro Lokaludvalg traf beslutning om at give forretningsudvalget og sekretariatet mandat til at udarbejde et høringssvar vedr. Kommuneplan 2015 på baggrund af input fra lokaludvalgets underudvalg, efter møde i Teknik- og Miljøudvalget i uge 18.
Til top