Mødedato: 21.08.2013, kl. 18:00
Mødested: Wikiteket, Lyrskovsgade 4, 1. sal

Høring: Konkretisering af skybrudsplan Vesterbro/Ladegårds Å/Frederiksberg Øst

Frist for afgivelse af høringssvar er 26. august 2013.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,
at Vesterbro Lokaludvalg godkender forslag til høringssvar vedrørende Konkretisering af skybrudsplan for Vesterbro/Ladegårds Å

Problemstilling

Baggrund
I forbindelse med det meget voldsomme skybrud der ramte København 2. juli 2011 blev store dele af byen ramt af omfattende oversvømmelser. Der stod visse steder op til en halv meter vand i gaderne og mange boliger og butikker fik alvorlige vandskader.
På denne baggrund har Københavns og Frederiksberg kommuner igangsat et projekt, der har til formål at belyse skybrudsinitiativer, der kan medvirke til at reducere skaderne i forbindelse med skybrudshændelser fremover.

De foreslåede løsninger til skybrudssikring har som mål. at der maksimalt kan accepteres 10 cm vand på terræn ved en 100 års hændelse. Desuden tilstræbes at udforme løsninger, der også har en værdi i sig selv og kan bibringe byen attraktive grønne og blå elementer.

Kommunernes arealer er inddelt i såkaldte skybrudsoplande, hvor Ladegårdsåen og Vesterbro hører til de højest prioriterede oplande.

Vandet på Vesterbro
Der er særligt behov for at etablere skybrudssikring af større områder, der ligger relativt lavt i forhold til det omgivende terræn. Under skybrud forstærkes oversvømmelserne fra de overbelastede kloakker af, at vandet løber på overfladen til de lavest liggende veje, hvorfra der ikke er naturlige afstrømningsmuligheder. Fx ledes vand fra Vesterbrogade og Frederiksberg Allé via Kingosgade til dybdepunktet på Enghavevej mens Istedgade og Sønder Boulevard leder vandet mod dybdepunktet ved Gasværksvej. Ingerslevsgade udgør en kunstig højderyg gennem området, der gør at der ikke er noget naturligt afløb mod havnen.

Overordnede forslag til løsninger
For skybrudsoplandet for Ladegårdså og Vesterbro samt Frederiksberg er der foreslået 2 forskellige masterplaner med variationsforslag. 

Det overordnede princip for skybrudshåndteringen er at så meget regnvand som muligt tilbageholdes i de øverst beliggende områder, mens der skabes robuste skybrudsveje fra de lavest liggende områder til udløbene. Der lægges vægt på, at skybrudsvejene ikke kun anvendes under ekstreme regnhændelser, men også til at afkoble hverdagsregn fra kloaksystemerne således at kloaksystemerne sættes i stand til at håndtere den øgede nedbør i det fremtidige klima.

Begge forslag er opbygget over en fingerstruktur, hvor der etableres skybrudsveje og -boulevarder i skybrudsfingre, der er placeret i områderne mellem de overordnede trafik- og handelsveje. Disse skybrudsveje skal sikre, at regnvandet under skybrud ledes væk på en effektiv og robust måde. Placeringen af skybrudsfingrene er stort set identisk i de to masterplaner.

Elementer, der indgår i begge planer:

  • Skybrudsveje og -boulevarder:Ved tørvejr vil regnbede i gaden fungere som grønne strøg gennem byen. Fordampning fra bevoksningen vil samtidig kunne give en afkølende effekt i perioder med høje temeperatuerer. Ved hverdagsregn fyldes vandrender med vand og skaber et dynamisk element i byen. I skybrudsituationer kan regnen opstuves i hele vejbredden. Vejprofil og kanter dimensioneres så der ikke sker oversvømmlese af gadens butikker og kældre.
  • Forsinkelsesboulevarder og grønne veje, der forsinker vandet, inden det ledes til skybrudsvejene. Ved tørvejr vil regnbede fungere som grønne strøg gennem byen. Ved hverdagsregn fyldes vandrender med vand og skaber et dynamisk element i byen. Ved skybrud kan de store mængder regn ledes på overfladen.
  • Centrale forsinkelseselementer, hvor skybrudsvandet kan forsinkes på pladser og i parker, således at skybrudsvejene nedstrøms kan reduceres i størrelse.
  • Skybrudsledninger, der transporterer skybrudsvand på traditionel vis.
  • Opsamling af regnvand i Sankt Jørgens Sø: En sænkning af vandstanden i en eller begge dele af Sankt Jørgens Sø, der kan udgøer forsinkelsesbassin for vandafledningen. Det foreslås at etablere vand- og landskabsarkitektur i internationalklasse i området i form en ny by-strandpark. Fx kan der etableres en park ned til søen, hvorved der skabes større adgang til vandet.

Løsning

Vesterbro Lokaludvalg godkender forslag til høringssvar vedrørende Konkretisering af skybrudsplan for Vesterbro/Ladegårds Å

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser for Vesterbro Lokaludvalg.

Videre proces

Frist for afgivelse af høringssvar er 26. august 2013.

Beslutning

Et udkast til høringssvar var blevet udsendt per mail til udvalgets medlemmer og omdelt ved mødets start.
Udkastet blev tilrettet på mødet: Det blev præciseret, at Vesterbro Lokaludvalg synes, det er en god idé, at omdanne dele af Skt. Jørgens sø til rekreativt areal, og høringssvaert blev uddybet med, hvorfor Lokaludvalget ikke ønsker transport af vand på overfladen på Sønder Boulevard.
Høringssvaret blev derefter vedtaget.
Til top