Høring om reviderede ordensreglementer på kommunens grønne områder
Indstilling
Forpersonen foreslår,
- At Vesterbro Lokaludvalg drøfter punktet og tager orienteringen til efterretning.
Problemstilling
Vesterbro Lokaludvalg er inviteret til at deltage i høring vedrørende revidering af kommunens ordensregler for grønne områder, herunder parker, anlæg, bemandede og ubemandede legepladser, kirkegårde og strande.
Teknik- og Miljøudvalg godkendte på udvalgsmødet d. 7. april 2025, at forvaltningen sender forslag til revidering af kommunens ordensreglementer i høring. Høringssvar vil blive præsenteret for Teknik – og Miljøudvalget efter endt høringsperiode, hvorefter indstillingen vil blive formelt godkendt. Link til Teknik- og Miljøudvalgets beslutning: https://www.kk.dk/dagsordener-og-referater/Teknik-%20og%20Milj%C3%B8udvalget/m%C3%B8de-07042025/referat/punkt-6. Se evt. også Københavns Kommunes pressemeddelelse: Pressemeddelelse: https://www.kk.dk/nyheder/nu-tages-naeste-skridt-mod-et-farvel-til-overnatningsforbud
Som grundejer har kommunen mulighed for at vedtage de ordensregler, der er nødvendige for, at ophold i et givent område er sikkert for den enkelte og tager hensyn til fællesskabet og den bynatur, som de grønne områder rummer.
Det er ikke alle ordensregler, der anvendes på alle grønne arealer. Som i dag vil de enkelte ordensregler alene tages i brug i de områder, hvor det er relevant at regulere den pågældende aktivitet – fx badning, hund i snor og færdsel på is. Det betyder også, at lokationer, der har samme indretning og anvendelsesmuligheder som udgangspunkt vil have samme ordensregler. Der differentieres mellem ordensregler, som benyttes fast og ordensregler, som kan benyttes ved behov, hvis det giver mening for det enkelte område. Med udgangspunkt i dette har forvaltningen gennemgået de nuværende ordensregler, som har medført blandt andet nedenstående nye anbefalinger:
- Supplerende ordensregel, der giver mulighed for at begrænse boldspil efter kl. 22 i boldbure og på baner i grønne områder og i områder hvor borgerne oplever et behov for det. Forvaltningen modtager løbende henvendelser fra borgere, der er generet af støj om aftenen i forbindelse med boldspil. Nogle boldbure låses af aftenen, hvilket regulerer brugen i sig selv. Det sker dog ikke, hvis de, der er på banen, ikke ønsker at forlade den, når kommunens kommer forbi for at låse.
- Ny ordensregel, som giver mulighed for lovlig overnatning flere steder i de grønne områder for at imødekomme ønsket om en mere differentieret anvendelse af overnatningsforbuddet.
Den nuværende skiltning med teksten ”Overnatning forbudt” i kommunens parker og grønne områder udgår og erstattes af nedenstående ordensregel: Opsætning af telte, læsejl og lignende til overnatning er ikke tilladt. Forbuddet mod opsætning af telte og læsejl adskiller sig fra reglerne for egentlige lejrdannelser, som håndteres i henhold til ordensbekendtgørelsen § 3, stk. 4. Formålet med bestemmelsen om lejrdannelse er at forebygge etablering af lejre, der kan skabe utryghed i nærområdet. Politiet kan gribe ind, hvis opholdssteder antager en varig karakter. For mindre midlertidige konstruktioner, som f.eks. læsejl eller telte, ønsker forvaltningen dog et særskilt forbud for at kunne handle direkte i sådanne situationer.
Forvaltningen vurderer, at det er hensigtsmæssigt at fastholde overnatningsforbuddet på både bemandede og ubemandede legepladser samt på kommunens kirkegårde. Derfor fremgår reglen om overnatning forbudt fortsat af de samlede ordensregler.
Berørte områder (se overblikskortet i bilag) er:
- Legepladsen Broagergade
- Enghaveparken
- Enghave Plads
- Flere steder på Sønder Boulevard
- Saxoparken
- Skydebanehaven
Det samlede forslag til ordensregler (jf. bilag) er sendt i høring i 12 uger hos kommunens lokaludvalg og råd, Kultur- og Fritidsforvaltningen samt kommunens fredningsmyndighed og Københavns Politi.
Høringssvarene vil indgå i den videre behandling af sagen og vil blive offentliggjort i forbindelse med forelæggelse for udvalget. Der vil ikke blive fremsendt egentlig besvarelse af eventuelle bemærkninger og spørgsmål, der rejses i høringssvaret.
Høringsfrist er d. 14. juli
Løsning
Sekretariatet har i samarbejde med Lokaludvalgets forretningsudvalg og Teknik- og Miljøudvalg planlagt følgende tiltag i forbindelse med behandling af sagen:
1. Spørgsmål til forvaltningen:
- Er forslaget tænkt sammen med toiletprioriteringsplanen? Hvis man giver københavnere mulighed for at overnatte, så vil der være naturligt behov for at benytte et toilet. Forvaltningen har svaret at de to ting ikke er samtænkt, da der er tale om to meget forskellige processer, i det at ordensreglementer skal godkendes og håndhæves af politiet. Det betyder at de foreslåede regler skal være meget konkrete og ikke kan udformes efter noget som løbende kan ændres (som eks. toiletter).
-
Lokaludvalget har tidligere været i dialog med byrumsforvalteren om muligheden for at sætte tidsbegrænsning og/eller aflåse den nye hundegård på Sønder Boulevard for at imødekomme naboernes ønsker. Hvis de reviderede regler vedr. begrænsning af boldspil efter kl. 22.00 vedtages, kan det så være muligt også at omfatte hundegårde af disse? Forvaltningen har svaret at tidsbegrænsning på hundegårde er ikke med i ordensreglementerne.
-
I forhold til Teknik- og Miljøforvaltningens boldbure og de foreslåede ordensregler informerer forvaltningen yderligere, at det er vigtigt at have for øje, at dette er en regel, der kan benyttes ved behov. Det er ikke alle boldbure/baner der vil få denne regel opsat.
Men som udgangspunkt har hverken Teknik- og Miljøforvaltningen eller Kultur- og Fritidsforvaltningen planer om at ændre tidspunktet indenfor den nærmeste fremtid.
Stillingtagen til om flere burde skal låses af, er konkrete vurderinger, der tages af den relevante byrumsforvalter.
2. Sekretariatet har bedt om input fra: Himmelsekspressen, Mændenes Hjem, Reden, nærpolitiet og gadeplansmedarbejderne. Der er indtil videre kommet svar fra Himmelekspressen, som ikke mener, at forslaget vil berøre deres målgruppe. Der er også kommet svar fra Mændenes Hjem som skriver:
"Vi har drøftet svaret, og på Mændenes Hjem er vi glade for at se, at politikerne, også i denne sammenhæng, er opmærksomme på den ekstremt udsatte målgruppe, som vi hver dag hjælper.
Et forslag om at ophæve forbud om overnatning i parker afspejler opmærksomhed på den problemstilling, at mange mennesker fortsat mangler et sted at bo og overnatte og at det er en politisk opgave at bidrage til at afhjælpe problemet.
Vi ser fordele ved at ophæve forbuddet – herunder det åbenlyse, at de målgrupper, der har behov for periodevist at overnatte udendørs, kan gøre det i parker uden at ordensmagten forstyrrer dem. Dette forudsætter selvfølgelig, at bænke og andet relevant anlæg ikke er dark design, der tilsigter at gøre det ubekvemt at hvile sig eller sove. Retten til at sove og hvile sig i parker mindsker samtidig marginalisering.
At man frigiver retten til at sove i parker, må dog ikke kunne fungere som argument for ikke fortsat at arbejde for flere overnatningsmuligheder og boliger til dem, der har mindst. Overnatning i parker giver åbenlyst ikke adgang til den tryghed, hvile og søvnkvalitet, som ethvert menneske, der skal bidrage til at bringe sig selv i en bedre livssituation, har behov for.
Med overnatning i parker følger også betydelig forøget risiko for overgreb i form af vold, voldtægt og røverisk overfald.
Håber det er hjælpsomt.
Bedste hilsner,
Eva Secher Mathiasen, Direktør".
3. Sekretariatet vil evt. bede om input fra andre lokale aktører og bede om input til forslaget via facebook.
Økonomi
-
Videre proces
Lokaludvalgets Teknik- og Miljøudvalg samler input og drøftelser i et udkast til høringssvar, som drøftes og godkendes til Lokaludvalgets møde i juni 2025.